gelijke porties
1020

Gelijke porties 2024

Wij stemmen voor gelijke porties! En jij? 

Dit jaar trekken we verschillende keren naar de stembus. We kiezen voor Europa, België, Vlaanderen en Brussel en onze eigen stad of gemeente. Verkiezingen zijn hét moment om als burger het beleid mee vorm te geven. Jij beslist wie er ons de komende jaren gaat vertegenwoordigen en welke richting we uitgaan in onze maatschappij. Jouw stem telt! 

 

Femma stemt voor gelijke porties. We gaan op zoek naar die partijen die onbetaalde zorg waarderen, die kiezen voor een betere verdeling van arbeid, zorg en vrije tijd en die oog hebben voor de kwetsbare groepen in onze samenleving. Dit alles vanuit het oogpunt van vrouwen. Het wordt hoog tijd dat zij niet meer de dupe zijn van stereotypen, vastgeroeste vooroordelen en slechte beleidskeuzes.

 

Download hier onze eisen. 

Bekijk hier onze kieswijzer. 

 

Jij stemt toch ook?

Doe mee!

Ik ben lid van Femma - Je suis membre de Femma
Ik wil me inschrijven voor de nieuwsbrief! - Je souhaite m'inscrire à la newsletter!

Onze 5 eisen

 

Erken onbetaalde arbeid

Maak werk van een duidelijke opwaardering én zichtbaarheid van onbetaalde arbeid. Door onder andere een pensioenhervorming die rekening houdt met jaren van onbetaald werk. 

Maak onbetaalde arbeid mogelijk voor iedereen

Maak het opnemen van zorgverloven makkelijker en vanzelfsprekender en zorg voor een betere financiële tegemoetkoming.  Vergeet ook de kortere werkweek niet! 

Investeer in zorg

Wij willen kinderopvang als basisvoorziening voor iedereen, meer investeringen in ouderen- en gehandicaptenzorg en betere arbeidsvoorwaarden voor mensen in de dienstenchequesector. 

Kwaliteitsvolle vrije tijd is een basisrecht

Vrije tijd is essentieel voor onze (mentale) gezondheid, om te rusten en te herstellen en om nieuwe vaardigheden te leren. Vrije tijd kan iedereen op zijn manier invullen, maar vanuit Femma vragen we om als overheid ook te blijven investeren in socio-cultureel en vrijwilligerswerk.

Weg met stereotypen en discriminatie

We eisen een inclusieve samenleving waar het niet uitmaakt wie je bent bent en waar jobs, hobby's, kleding e.d. niet meer als typisch mannelijk of vrouwelijk gezien wordt. Laat staan dat er nog uitzonderingen gemaakt worden op basis van waar je vandaan komt, wat je gelooft of hoe je er uitziet.

Wat zeggen de partijen over onze kern-eisen?

Wil jij weten welke partijen het dichtst aanluinen bij onze eisen? Deze kieswijzer toont of en hoe de Vlaamse politieke partijen de positie van vrouwen willen versterken. Check onze kieswijzer en stem op 9 juni voor meer gelijkheid en solidariteit! 

 

Klik hier en ontdek het snel!

Lydia stemt voor gelijke porties

Lydia Plessers Sanne Rouma

Lydia is getrouwd en heeft geen kinderen. Ze werkt voltijds voor Femma binnen de verkorte werkweek van 32 uur. Maar daarnaast is ze ook mantelzorger voor haar papa en sinds kort deelt ze de zorgtaken voor haar schoonvader, die in november plots weduwnaar is geworden. 

 

Net voor de coronaperiode was haar mama ernstig ziek, zij had Alzheimer en lymfeklierkanker, en in die periode ondervond Lydia hoe moeilijk het is om onbetaalde arbeid, zoals zorg, te combineren met je job. 

 

Lees verder

Melanie stemt voor gelijke porties

Gelijke Porties Melanie

‘Het puzzelen met mama zijn én student zijn én mantelzorger zijn van mijn oudste is wel vaak pittig.’ Het is voor Melanie (34) een constante zoektocht om balans te vinden tussen verschillende verantwoordelijkheden. Gelukkig deelt Melanie veel met haar man, wat helpt om de zorglast te verlagen. Maar beroep doen op een breder netwerk is moeilijk door de vele medische handelingen die Melanie en Tom moeten uitvoeren, zoals het toedienen van medicatie. En ook structureel botst het koppel vaak op drempels. Het oneindige papierwerk, de stereotypes, het gebrek aan ondersteuning... zorgen ervoor dat ook Melanie stemt voor gelijke porties!

 

Lees verder

Laat je zien!

Laat zien dat je onze campagne steunt. Deel onze campagne met volgende hashtags: #Gelijkeporties #Ikstemvoor #Verkiezingen2024 en #Femma

Gebruik onze button als profielfoto --> Hier downloaden

Wil je de campagne mee ondersteunen? Verspreid mee onze flyer --> Hier downloaden

Kalender

Op de hoogte blijven van alle acties? Kijk dan hier! 

Terugblik

Benieuwd naar onze campagne van vorig jaar? Klik hier!