Van kant en knoop tot catwalk

margot.cattersel@femma.be - 25/05/2023
0 comments
vrouw op catwalk

28 april vond er een wel heel bijzondere modeshow plaats in Alsemberg. De modellen waren de vrouwen, mannen en kinderen die verblijven in het opvangcentrum in Alsemberg. Ze hadden de kleding ook zelf ontworpen, samen met de begeleiders van het centrum en vijf dames van Femma Sint-Genesius-Rode en Femma Beersel. 

Een (s)tof idee

In het opvangcentrum in Alsemberg komt veel tweedehandskledij toe. Maar die is niet altijd in goede staat. Wanneer de kleding vlekken of gaatjes heeft, is deze niet bruikbaar meer. Twee begeleiders van het centrum (Ann en Mirasol) hadden het idee om de kleren te herstellen, en ze op een creatieve manier om te vormen tot nieuwe kledij. De bewoners van het centrum kregen meteen zin om hiermee te beginnen, en ook de vrouwen van Femma Rode en Femma Beersel sprongen mee op de kar.

Oproep op Facebook

Na het maken van moodboards konden de dames eindelijk echt aan de slag. Om het naaiproces wat vlotter te doen verlopen, zamelden de Femmadammen naaimachines in. Ze plaatsten een oproep op Facebook en daar kwam heel wat reactie op! Voor ze het wisten hadden ze al drie naaimachines. ‘Het is fijn om te zien wat die oproep teweegbracht. We zijn de schenkers ontzettend dankbaar’, vertelde Rita van Femmagroep Sint-Genesius-Rode. 

Geen haute couture, wel ontspanning

De dagen in Alsemberg zijn lang, en de toekomst voor de mensen die er verblijven is vaak onzeker. Maar door het ontwerpen en naaien konden ze zich wat ontspannen. Elke dinsdag gingen de dames van Femma naar Alsemberg om te helpen bij het maken van de kledingstukken. ‘De creaties hoeven niet perfect te zijn. We maken geen haute couture. Het belangrijkste is dat de vrouwen tijd voor zichzelf nemen. Het naaien moet ontspannend blijven.’ 

‘De creaties hoeven niet perfect te zijn. We maken geen haute couture. Het belangrijkste is dat de vrouwen tijd voor zichzelf nemen. Het naaien moet ontspannend blijven.’

28 april: de modeshow

Vrijdag 28 april was het grote moment dan eindelijk aangebroken: de modeshow! Drie verschillende groepen liepen op de catwalk: kinderen, vrouwen en mannen. Ieder toonde hun zelfgemaakte outfit. Een jury van drie koos, samen met het publiek, telkens een winnaar uit elke groep met de beste outfit. Het waren stuk voor stuk prachtige, creatieve kledingstukken. Iedereen had er veel plezier in. Sommigen dansten op de catwalk, terwijl anderen rustig wandelden. Het werd een prachtige, hartverwarmende avond.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Dit vind je misschien ook boeiend