Interview brandweersergeant Juan: ‘Een brandweerkorps met vrouwen is een beter team.'

margot.cattersel@femma.be - 23/02/2024
0 comments
sergeant Juan brandweer Valencia

foto's en tekst: Kathleen Verbiest

 

Een tijdje geleden sprak onze redacteur Kathleen met Juan, sergeant van het brandweerkorps in de wijk Campanar in Valencia waar gisteren een hevige brand woedde in een woontoren. Minstens vijf mensen lieten daabrij het leven, 15 zijn nog steeds vermist.  Hij werkt samen met Maria, de brandweervrouw die we interviewden voor het novembernummer in 2022. Juan vertelde ons toen over het belang van vrouwen in het brandweerkorps. 

‘Teams met vrouwen zijn betere teams.’

Even capabel

Juan´Het brandweerkorps bestaat nog steeds voornamelijk uit mannen, maar alle vrouwen in mijn team zijn minstens even capabel als de mannen. Maria is een van de tien beste brandweerlieden met wie ik ooit heb samengewerkt. En dan heb ik het over zowel capaciteit, gezelschap, werkhouding, bereidheid om te leren, omgaan met gereedschap, besturen van voertuigen.'

Ik heb wel het gevoel dat de vrouwen de lat erg hoog leggen voor zichzelf. Zij eisen vaak meer van zichzelf dan hun mannelijke collega's. Het is ook wel zo dat ze zich bekeken voelen, alsof ze voortdurend geëvalueerd worden. En mannen niet.´

‘Empathie en gevoeligheid zijn vaak belangrijker dan kracht.’

Teamwork

´Een deel van het probleem is het beeld dat de maatschappij van ons werk heeft. Dat beeld van een brandweerman die iemand op zijn schouders uit een gebouw draagt is eerder een beeld uit een film dan een realistische weergave van wat wij doen. Vrouwelijke brandweerlieden zijn net zo sterk als mannen, maar naast kracht heb je nog heel wat andere vaardigheden nodig. In ons werk hebben we zowel grote als kleine brandweerlieden nodig, mensen met meer tact, mensen die een of ander onderwerp beheersen. Iedereen kan iets bijdragen. Wat vrouwen aandragen is een andere gevoeligheid, een ander soort inlevingsvermogen.

Dat is heel belangrijk. Charisma, persoonlijkheid, empathie of gevoeligheid zijn vaak belangrijker dan kracht. In plaats van kracht vergt dit werk voornamelijk vaardigheid, management, weten hoe je mensen moet behandelen. Want in dit beroep moet je omgaan met mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Mensen die eerder morele steun nodig hebben dan fysieke steun.

Uiteindelijk is ons werk een teamprestatie. Niemand hoeft ooit iets alleen te doen. Je hoeft nooit extreem sterk te zijn. In feite is het een erg sociaal beroep: wij helpen mensen in nood. En het empathisch vermogen van vrouwen is daarbij erg belangrijk. Daarom zijn teams met vrouwen betere teams.

Je moet ook niet vergeten dat veel van de mensen die wij helpen vrouwen zijn. In feite helpen we meer oude vrouwen dan oude mannen, simpelweg omdat ze in de meerderheid zijn. Als die vrouwen zich in een kwetsbare situatie bevinden, bijvoorbeeld wanneer ze gevallen zijn in de douche, dan waarderen ze het echt als ze een vrouw zien binnenkomen. Liever dat dan een sterke man. Ze zijn dan soms even verbaasd, maar ze voelen zich sneller op hun gemak.

‘Brandweer is een sociaal beroep: wij helpen mensen in nood.’

Vrouwen met kettingzagen

Het gereedschap dat we gebruiken, wordt vaak gezien als mannengereedschap, maar vrouwen kunnen daar net zo goed mee overweg. Als meisjes op straat een brandweervrouw met dat gereedschap in de weer zien, zijn ze vaak verbaasd. Ze verwachten bijvoorbeeld niet dat een vrouw ook met een kettingzaag overweg kan.

Daarom is het belangrijk om zichtbaar te maken dat een vrouw een kettingzaag kan oppakken en brandweer kan zijn. Je hoeft geen supervrouw te zijn, je moet gewoon fit zijn.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Dit vind je misschien ook boeiend