Helpende handen voor Marokko en Libië

Margot Cattersel - 11/09/2023
helpende handen marokko aardbeving

Op 8 september werd Marokko getroffen door een zware aardbeving. Het epicenter van de aardbeving lag in Ighil, tussen Marrakesh en Agadir.  Aardbevingen komen wel vaker voor in Marokko, maar de locatie en zwaarte van de beving vrijdagavond zorgde voor veel vernieling. Enkele dagen later raasde storm Daniël over Libië met zware overstromingen als gevolg. Vooral kuststad Derna werd hard getroffen.

 

De voorbije dagen werd het nieuws overspoeld door beelden van gekwetste of overleden mensen en ontzettend veel materiele vernieling. In Marokko vielen al meer dan 2000 doden, in Libië loopt het dodentol op tot boven de 5000. In beide landen wordt gevreesd dat de cijfers nog zullen toenemen.

Wie geraakt werd door het nieuws en graag wil helpen, kan dat via volgende kanalen:

 

Nationaal:

Het Rode Kruis-Vlaanderen helpt de reddingsploegen ter plaatse. Doneren kan via de website van Rode Kruis-Vlaanderen of op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding ‘aardbeving’

Wie een bijdrage wil doen voor de hulpverlening in Libië kan dat via deze website

SOS Kinderdorpen zal tijdelijke opvang bieden aan gezinnen die hun huis verloren en voeding, water en hygiënespullen uitdelen. Doneren doe je via hun website of via de GoFundMe-pagina.

Oxfam werkt samen met lokale partners en brengt zo de behoeften van de slachtoffers in kaart. Je kan doneren via hun website.

 

Lokale Femmagroepen:

Eetfestijn Genk 16/09: Zaterdag ben je vanaf 14u welkom aan Buurthuis De Singel in Genk waar heerlijke internationale gerechten en kinderanimatie op je wachten. Doneren kan je op het rekeningnummer BE030017 5852 1484. Ook giften als kledij, dekens en textiel zijn welkom.

Concert Fatoum & Zangatelier + ontbijt 14/09: donderdag 14 september organiseert Femma Wereldvrouwen samen met Femma Quartier Sint-Joost-Ten-Node een concert van Fatoum, een zangatelier en een ontbijt aan € 4. Tijdens het zangatelier worden er liederen in het Riffijns gezongen en maak je kennis met de Izran traditie (FR) en met het lied 'De Wereld vergaat' (NL). Afspraak donderdag 14.09 om 9 uur 's morgens Leuvensesteenweg 54, 1210 Sint-Joost-Ten-Node. 

Inzamelactie Musk Elil: via het rekeningnummer BE15 9733 7900 7730 van de Femma-vereniging Musk Elil wordt er geld ingezameld voor de slachtoffers in Marokko. Heel wat leden van Musk Elil hebben familieleden die zijn getroffen door deze ramp. Laten we elkaar helpen. 

We vullen deze lijst van lokale acties aan naarmate we deze doorkrijgen. Organiseer jij een actie? Laat het weten aan communicatie@femma.be

Related articles