Ieders Stem Telt

Op 13 oktober zijn het gemeenteraads- en provinciale verkiezingen. In Vlaanderen is er – in tegenstelling tot Brussel en Wallonië – geen opkomstplicht meer. Toch is het belangrijk om te gaan stemmen! Want jouw stem heeft een grote impact op hoe jouw buurt eruitziet.

Welke keuzes maakt jouw gemeente?

Een gemeente kan beslissingen nemen binnen een paar grote domeinen: milieu, vervoer, wonen en omgeving, welzijn, vrije tijd, en werk. Wil je in jouw gemeente graag meer betaalbare lokalen voor je vereniging, betere openingsuren voor de lokale bibliotheek, meer ondersteuning van mantelzorgers, veiligere fietspaden, goed bereik- bare gemeentediensten en een levendige buurt met lokale winkels en horeca, …? Daar beslist de gemeenteraad over.

 

Wat gaat er goed in jouw gemeente? Wat kan beter? Wat is er momenteel niet? Door te stemmen maak jij je mening bekend. Hieronder een paar voorbeelden om je aan het denken te zetten.

 

VERVOER
  • De gemeente overlegt met De Lijn over (extra) bushaltes en Flexbushaltes. Staan ze bij jullie op de juiste plek, bijvoorbeeld. aan een wijkcentrum, woonzorgcentrum, winkels, …? De gemeente kan er ook voor zorgen dat die plek goed verlicht is.
  • De gemeente beslist over fietsstraten en verkeersvrije of -luwe zones en bepaalt of en waar er verkeerslichten en zebrapaden komen.
WONEN EN OMGEVING
  • De inrichting van een openbare ruimte of plein kan vaak vrouwvriendelijker dan nu het geval is. Meer groen, een babbelbank, en eventueel wat speeltoestellen verhogen het veiligheidsgevoel.
  • Gemeenten leveren vergunningen af voor (buurt)winkels. Is er een kruidenier in je buurt waar je terechtkan voor de dagelijkse aankopen?
  • Zijn er openbare toiletten in jouw stad of gemeente? En zijn die ook rolstoelvriendelijk en toegankelijk buiten de kantooruren?
  • Fietsstraten schieten als paddenstoelen uit de grond. Is er – naast voorzieningen voor fietsers – ook voldoende aandacht voor voetgangers en mindervaliden?
WELZIJN
  • De gemeente zorgt voor voldoende opvang, voor en na de school, voor alle kinderen die in de gemeente naar school gaan, en biedt een aanbod aan vrijetijdsactiviteiten. Zij zorgt er ook voor dat er tijdens de school- vakantie sport- en spelkampen zijn voor kinderen en jongeren. Hoe zit dat in jouw gemeente?
  • In Lommel werd – op vraag - het aanbod van het Huis van het Kind uitgebreid. In Het Kompas kunnen nu ook ouders, gezinnen, … met adolescenten tot 24 jaar te- recht voor advies en ondersteuning. Normaal is dat tot 18 jaar.
  • De gemeente kan ervoor kiezen een mantelzorgpremie toe te kennen. In veel gemeenten is er een praatcafé dementie. Het ‘dementievriendelijke’ Sint-Lievens-Hou- tem heeft ook een dementieloket. Het lokaal bestuur werkt daarvoor samen met een woonzorgcentrum met veel expertise.
  • Praatcafés kunnen ook een andere insteek hebben.
  • Het Gemeentelijk Praatcafé in Lennik wil ‘vereenzaming bestrijden, mensen laten samenkomen en taalkansen bieden’. In het dienstencentrum in Alken is meermaals per week iedereen welkom voor een gratis activiteit, spellen of een babbel. In Zaventem en Dilbeek focust Café Combinne op het samenbrengen van Nederlandstaligen en anderstaligen.
  • Veel gemeentes hebben een dorpsrestaurant waar je kan genieten van een goede, betaalbare maaltijd in goed gezelschap.
VRIJE TIJD
  • De gemeente kan aan verenigingen gratis of tegen een voordelig tarief lokalen, terreinen of zalen ter beschikking stellen en materiaal uitlenen. In Duffel, bijvoorbeeld, zijn lokalen en materiaal gratis voor verenigingen. In Mol kunnen verenigingen lokalen van de gemeentescholen gratis gebruiken.
  • In januari 2024 werd het Verenigingsloket gelanceerd. Dit digitaal platform wil de administratielast van verenigingen en dienstverleners verlagen. Een beperkt aantal gemeenten heeft de koppeling zelf ook al gemaakt. Dit betekent dat je als vereniging bijv. je werkingsmiddelen kunt aanvragen en de meest recente gegevens van je vereniging kan ingeven via één centraal punt. Hoe zit dat in jouw gemeente?
  • Sinds 2016 kunnen gemeenten zelf beslissen over de cultuursubsidies die ze ontvangen. Daarom is in sommige gemeenten de bibliotheek geen prioriteit meer. Niet zo in Bonheiden, waar de bib volop investeert en werkt met heel lage tarieven.
  • Sommige gemeenten beschikken over een speelotheek en/of een fietsbib, waar spellen, respectievelijk fietsen voor een bepaalde periode kunnen worden uitgeleend.
  • In veel gemeenten schieten momenteel digipunten uit de grond - vaak in een bib of wijkcentrum – waar bewoners terechtkunnen met vragen over digitale toestellen en toepassingen. Is er al een digipunt in jouw gemeente?
MILIEU
  • Sinds 2019 is er in elke gemeente een energieloket, vaak in combinatie met het woonloket, dat eenvoudig advies en inlichtingen verstrekt over sociale woningen, woonkwaliteit, leegstand, energie, levenslang wonen, ecologisch en duurzaam wonen.
  • En hoe zit het met de netheid in jouw gemeente, wijk of buurt?

EEN GEÏNFORMEERDE VROUW IS ER TWEE WAARD!

Hoe weet je op wie je best stemt? Hoe kom je te weten wat de plannen van de verschillende politieke partijen zijn voor jouw gemeente en haar inwoners?

3 tips om je hierover te informeren:

Lees

Lees de verkiezingsfolders die politieke partijen in je brievenbus steken of zoek hun programma online op.

Volg

Volg - of organiseer samen met jouw Femmagroep en andere verenigingen - een debat tussen de lokale politieke partijen.

Ga in gesprek

Ga rechtstreeks in gesprek met kandidaten. Dat kan door ze een mailtje te sturen, ze op te bellen of in gesprek te gaan wanneer je ze in de publieke ruimte tegenkomt.

woon je in Vlaanderen en wil je een overzicht van de score die inwoners geven aan jouw gemeente op verschillende domeinen? Dan kan je terecht op de gemeente- en stadsmonitor van de Vlaamse Overheid: https:// gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be/