Neem je kind mee naar het Vlaams Parlement!

Eigen mix
Sarah Decoster - 23/01/2023
3 comments

Deze woensdag, 25 januari 2023, trekt een bezorgde delegatie ouders en kinderen voor de 9de week op rij naar de plenaire zitting van het Vlaams parlement. Met de actie ‘Kind & gezien’ vragen ze aandacht voor de aanhoudende structurele problemen in de kinderopvang en eisen ze eindelijk gepaste maatregelen. Sinds vorige week zit ook Femma samen op de banken van het parlement samen met de feministische organisaties Furia, De Vrouwenraad ZIJkant en Rebelle.

Een kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is in de eerste plaats belangrijk voor de kinderen die er naar toe gaan: alle kinderen verdienen goede zorg. Daarnaast baren de arbeidsomstandigheden- en voorwaarden van mensen die in de kinderopvang werken, feministische organisaties grote zorgen. Maar liefst 97,2% van de werknemers in de kinderopvangsector is vrouw.

Daarom roepen ze de Vlaamse Regering op om dringend werk te maken van

  • herwaardering van de sector door o.a. een structurele verhoging van de lonen
  • het verlichten van de werkdruk door de kindratio naar omlaag te trekken (van 9 naar 5)
  • versterken van opleidings- en loopbaankansen
  • meer kindervrije uren
  • meer logistieke ondersteuning

Pas dan zal de sector terug aantrekkelijker worden en zullen de openstaande vacatures ingevuld geraken. 

De feministische organisaties benadrukken dat een krakende kinderopvang een collectief probleem is. Als de kinderopvang stopt, stopt het land met draaien. Elke organisatie, elke onderneming, elk bedrijf met ouders van jonge kinderen in dienst steunt op de kinderopvang. Zonder een kwaliteitsvolle kinderopvang wordt veel ander werk onmogelijk. Iedereen die instaat voor zorg – ook mannen of partners in nieuwe gezinsvormen – ervaart de implicaties van een niet kwalitatief georganiseerde of onvoldoende uitgebouwde kinderopvang. Wel toont onderzoek na onderzoek aan dat in heteroseksuele relaties vrouwen sneller en vaker de zorg voor de kinderen op te nemen. De feministische organisaties vrezen daarom dat zonder kwaliteitsvolle kinderopvang vooral vrouwen terug naar de haard gekatapulteerd worden. Bovendien komt een voldoende uitgebouwde kwalitatieve kinderopvang de ganse samenleving ten goede!

We roepen ouders met kinderen op om mee aan te sluiten bij Kind & Gezien.  De actie blijft doorgaan tot beleidsmakers werk maken van een heus ‘Marshallplan’ voor de kinderopvang.

  • Afspraak elke woensdag om  14u30 aan de ingang van het Vlaams parlement
  • Inschrijven kan via deze link
  • Vragen? contacteer crisiskabinetkinderopvang@gmail.com
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Dit vind je misschien ook boeiend