Maak verbinding met jezelf op weg naar het licht

Welzijn
femmamaakthet - 04/12/2020

We bevinden ons in de donkerste dagen van het jaar. We verlangen allemaal naar verbinding met elkaar en zoeken nieuwe manieren om dit tot stand te brengen. Maar misschien is deze periode net het ideale moment om naar binnen te keren en verbinding te maken met onszelf. Minder contact zoeken met anderen, ons onder een warm dekentje nestelen en ons terugtrekken in onze eigen cocon.  

De midwinterzonnewende vindt plaats op 21 december. Dit is het astronomische begin van de winter met de kortste dag en dus ook de langste nacht van het jaar. Voor de Kelten begon de winter met Samhain (bij ons bekend als Halloween) op 31 oktober. Op de dag van de midwinterzonnewende was voor hen dus de helft van de wintertijd al verstreken. De dagen gingen terug lengen en op 1 februari met Imbolc (in de christelijke traditie gevierd als Maria Lichtmis) was de winter voor de Kelten eigenlijk al voorbij.  

Het licht vieren 

Mensen die in noordelijke gebieden wonen kunnen niet buiten de stand van de zon om. Deze dagen komt de zon daar immers nauwelijks boven de horizon uit. Zij zijn er zich dus erg van bewust dat de zon vanaf de midwinterzonnewende telkens weer een beetje hoger komt te staan en dat het licht langzaam terugkeert. 

Dat het licht terrein wint op de duisternis op midwinter is van oudsher een reden om te feesten. Daarom vieren de christenen net op 25 december Kerstmis, de geboorte van Jezus, de brenger van het Licht. De lichtjes in de boom worden aangestoken, alle kaarsen van de Adventskrans branden en we genieten van het samenzijn met dierbaren.   

 

Naar binnen keren 

In onze cultuur hebben we het vaak zo druk met de praktische en materiële zaken van het feesten, dat we uit het oog verliezen dat een ritueel gebeuren ook vraagt om een mentale en emotionele voorbereiding. Laten we dit jaar de tijd nemen om - zoals de natuur dat ook zo mooi doet in de winter - stil te worden en naar binnen te keren. Tijd nemen om te mediteren, om na te denken en ons voor te bereiden op de toekomst.  

De vier weken voorafgaand aan het kerstfeest is voor christenen de adventsperiode. Dit woord is afgeleid van het Latijnse ‘adventum’, dat ‘komst’ of ‘verwachten’ betekent. De ideale periode om de stilte op te zoeken in onszelf en ons mentaal en emotioneel voor te bereiden op de terugkeer van het licht. 

Bron: Natuurrituelen – een innerlijke reis – Carla Rosseels   

 

Schrijvend terugblikken en vooruit kijken 

Laten we in deze donkere periode de tijd en ruimte nemen om stil te staan en te voelen wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht en waar we onze focus op willen leggen in het jaar dat komt.  Hierbij vind je instructies om je elke week te verbinden met jezelf door te schrijven. Reflectief schrijven is immers een goede manier om toegang te krijgen tot je eigen wijsheid en inzichten. 

Voel je bij het schrijven vrij om te doen wat jij denkt, voelt en wilt. Niemand beoordeelt wat je schrijft, behalve jijzelf misschien. Wees mild voor jezelf en weet dat niets goed of slecht is want dit is enkel de waarde die je er zelf aan geeft. Start voor je begint met schrijven met een meditatieve oefening en maak het stil in jezelf.   

 

Hierbij een meditatie die je kan doen voordat je start met je schrijfmoment. Deze meditatie wordt begeleid door Gert Voordeckers, coach en mindset trainer.
Voor meer info www.gertvoordeckers.be  

Lees telkens de vragen of opdrachten en het citaat. Je kan ervoor kiezen de vragen of opdrachten over te schrijven in je notitieboekje.

Schrijf de antwoorden op de vragen en jouw gedachten neer zoals ze op dat moment in je opkomen. 

Wat heb je nodig?  

  • Een notitieboekje
  • Een mooie pen  
  • Een rustige plek voor jezelf  
  • Een half uurtje tijd voor jezelf. Reserveer deze tijd alvast in je agenda en laat je huisgenoten weten dat je een half uurtje niet gestoord mag worden.  

 

 


Eerste week - Welkom – Aanvaarding van het donker    

  • Het leven is zelden zoals wij willen dat het is. Met andere woorden: het leven is gewoon zoals het is. Soms rest ons niets anders dan ons daarbij neer te leggen. 
    Welke dingen heb jij het afgelopen jaar mogen verwelkomen in je leven? Waren deze dingen gewenst of ongewenst?  
    Kon en kan jij deze dingen aanvaarden in je leven? 
  • Waarmee wil je in de toekomst graag anders mee omgaan?  
  • Anderen om ons heen kunnen een nieuw licht doen schijnen op wat ons bezighoudt en ons hoop brengen. Voor wie kan jij een lichtpunt zijn in deze donkere periode?   

 Soms is loslaten veel krachtiger dan verdedigen of vasthouden.  
– Eckhart Tolle  

 

 


Tweede week - Dankbaarheid   

  • Noteer minstens vijf dingen waar jij vandaag dankbaar voor bent.   
  • Laat aan vijf mensen weten dat je dankbaar bent dat ze aanwezig zijn in jou leven.  Dit kan je doen door een kaartje of een berichtje te sturen. 

‘Dankbaarheid kan angsten, verdriet en boosheid niet wegnemen en dat is ook niet de bedoeling. Het kan je mentale kracht geven, die je in staat stelt om moeilijke periodes beter door te komen.’  

– De kracht van dankbaarheid - Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen  

 

 


Derde week - Vreugde  

  • Waaraan beleef jij plezier?   
  • Wat houdt jou tegen om te doen wat je graag doet?   
  • Hoe kan je ervoor zorgen dat je in de toekomst meer tijd kan maken voor de dingen die je graag doet?  
  • Doe vandaag iets voor jezelf of voor een ander waar je vrolijk van wordt.  
     

When you do things from your soul, you feel a river of joy within you – Rumi   

 

 

Vierde week - Licht  

  • Wat waren lichtpuntjes voor jou in het afgelopen jaar?   
  • Voor wie ben jij de voorbije periode een lichtpunt geweest?   
  • Brand vandaag een kaars voor jezelf en voor een ander. 

Duisternis kan je met duisternis niet bestrijden. Alleen het licht kan dat. Haat kun je niet met haar bestrijden, alleen de liefde kan dat.’ 
– Martin Luther King 

Lichtpuntjes, soms zijn ze groot, soms zijn ze klein. Je hoeft ze niet te zoeken, je kunt ze ook zijn.  

 

Dit vind je misschien ook boeiend