Huishoudhulpen lanceren hun actieplan: “Genoeg is genoeg"

Sarah Decoster - 06/02/2024

De onderhandelingen in de dienstenchequesector voor  betere lonen en arbeidsvoorwaarden verliepen de afgelopen jaren op z’n zachtst gezegd moeizaam. Femma dacht het afgelopen jaar met ACV mee over 8 oplossingen om het dienstenchequesysteem te verbeteren  samen met het Netwerk tegen Armoede, Femma, Furia, Ella, Vrouwenraad en Vluchtelingenwerk Vlaanderen en LEVL

In december werden de vakbonden helaas opnieuw opgeschrikt door een onverwachte & nooit geziene beslissing van de werkgeversorganisaties.  Femma  staat dan ook volledig achter de stakingsaanzegging op woensdag 7 februari en de betoging op 23 februari. 

 

Persbericht van ACV Voeding & Diensten  Dienstenchequesector : 

Huishoudhulpen lanceren hun actieplan op 7 februari: “Genoeg is genoeg!”

 

Naar aanleiding van de opzegging van de CAO’s over de eindejaarspremie en toeslag bij de economische werkloosheid door 2 werkgeversorganisaties, dienden de vakbonden een stakingsaanzegging in. Op 7 februari verzamelen ze hun afgevaardigden in Brussel en zullen ze concrete afspraken maken over toekomstige acties.

 

De feiten: op 26 december hebben 2 werkgeversorganisaties, Federgon en DCO Vlaanderen, zonder enig voorafgaand overleg of signaal, 2 sectorale CAO’s opgezegd. Van een Kerstcadeau gesproken!

 

Een dergelijke houding is ongezien en een inbreuk op alle regels inzake het sociaal overleg. Dit is een regelrechte oorlogsverklaring aan alle huishoudhulpen. Ze behoren tot de top 3 van de laagstbetaalde beroepen en dreigen nu ook nog hun eindejaarspremie te verliezen.

 

De eeuwige klaagzang van de werkgevers over hun financiële problemen klinkt vals. Er zijn inderdaad sommige, vooral kleinere non-profit dienstenchequebedrijven, die het moeilijk hebben. Maar 4 op de 5 huishoudhulpen werkt in een winstgevend dienstenchequebedrijf. En de voorbije 10 jaar ging 75% van de winst rechtstreeks naar de aandeelhouders. 

 

We roepen Minister Brouns op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en meer kwaliteitseisen te stellen ten voordele van de huishoudhulpen. Een voor 70% gesubsidieerde sector die armoede en (langdurige) ziekte creëert, is onaanvaardbaar. We eisen dat de politiek de werkgevers op het matje roept en hen duidelijk maakt dat het anders moet. 

We roepen de brede samenleving op om de huishoudhulpen te komen ondersteunen bij de toekomstige acties. Meer nieuws volg snel.

 

Op vrijdag 23 februari om 10 u betogen de vakbonden en huishoudhulpen.

Afspraak om 10 u aan Brussel Centraal.

Steun jij je huishoudhulp? 


Alle informatie kan je op deze facebookpagina terugvinden. 

 

 

𝐇𝐞𝐭 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐠𝐞𝐥𝐝 𝐦𝐨𝐞𝐭 𝐧𝐮 𝐞𝐢𝐧𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐝𝐢𝐞𝐧𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐡𝐮𝐢𝐬𝐡𝐨𝐮𝐝𝐡𝐮𝐥𝐩𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐨𝐦 𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐮𝐢𝐭 𝐭𝐞 𝐤𝐞𝐫𝐞𝐧!

Jarenlang al weigeren de werkgevers in de dienstenchequesector om ernstig te onderhandelen terwijl we winsten van de bedrijven zien wegvloeien naar de aandeelhouders. Ondertussen behoort het beroep van huishoudhulp tot de laagstbetaalde jobs in België. Federgon en Vlaams Platform DCO gingen nog een stap verder. Zonder enig voorafgaand overleg hebben ze de akkoorden over de eindejaarspremie en de syndicale premie opgezegd!

 

Volgens de werkgevers moet er nog meer geld naar de bedrijven gaan. Het klopt dat er kleine werkgevers en VZW's zijn die het moeilijk hebben in de sector. Vaak komt dit omdat zij beter zorg proberen te dragen voor het welzijn van hun werknemers.
Maar wat blijkt? 80% van de huishoudhulpen werkt bij een bedrijf dat winst maakt! Gemiddeld hebben de bedrijven de voorbije 9 jaar een rendement op hun investeringen van 13%. Bovendien werd 75% van de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders.

 

  •  𝐕𝐨𝐨𝐫 𝐡𝐞𝐭 𝐛𝐞𝐡𝐨𝐮𝐝 𝐯𝐚𝐧 𝐞𝐢𝐧𝐝𝐞𝐣𝐚𝐚𝐫𝐬𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞 𝐞𝐧 𝐬𝐲𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞
  • 𝐕𝐨𝐨𝐫 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐧𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐨𝐦𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐡𝐞𝐝𝐞𝐧

Dit vind je misschien ook boeiend