Via Weimar naar Dresden

annick.geets - 23/06/2025

Een reis naar het oostelijke deel van Duitsland is een reis door de geschiedenis van het land. De bus brengt ons door het Thüringer Wald – een bebost middelgebergte bezaaid met burchten en kastelen – naar Weimar en Dresden. Beide steden hebben in de loop der eeuwen een belangrijke rol gespeeld in de Duitse politiek en cultuur. De prachtige architectuur en het rijke culturele erfgoed spreken nog steeds tot de verbeelding.

 

Weimar

Weimar is vooral gekend als de plaats waar Johann Wolfgang Goethe en de filosoof Friedrich Schiller elkaar ontmoetten in 1779. In het begin konden deze twee ‘geniale geesten’ elkaar niet luchten, maar uiteindelijk mondde de rivaliteit uit in wederzijds respect, en zelfs meer. Hun vriendschap, met al zijn conflicten en spanningen, voerde hen beide tot topprestaties. Goethe als schrijver (denk maar aan zijn meesterwerk Faust), Schiller als dichter en toneelschrijver. De hymne Ode an die Freude – het Europese volkslied – is van Schillers hand. Het Schillerhuis aan de Schillerstrasse staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst; het Goethe-huis, waar Goethe bijna 50 jaar lang woonde en werkte, is momenteel museum. 

Ook de prachtige Hertogin Anna-Amalia-bibliotheek staat op ons programma. De bibliotheek werd gesticht in 1691 en is vooral bekend voor haar ovale, drie verdiepingen tellende rococozaal. Een pareltje!

Goethe en Schiller

Buchenwald

Buchenwald, in de bosrijke omgeving nabij Weimar, was tijdens WOII een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Hier zaten tot 1945 bijna een kwart miljoen gevangenen van het naziregime opgesloten. Meer dan 50.000 mensen lieten er het leven. Een aangrijpend bezoek … Wie het kamp niet wenst te bezoeken, kan in Weimar genieten van wat vrije tijd. 

 

Dresden

In 1918 werd Dresden de hoofdstad van de vrijstaat Saksen. De stad behoorde tot de tien grootste steden van Duitsland en vormde een cultureel en economisch middelpunt van de Weimarrepubliek. Tijdens WOII bleef Dresden in eerste instantie gevrijwaard van de geallieerde bombardementen. Maar bij de luchtaanvallen op Dresden in februari 1945 werden grote delen van het stadsgebied zeer zwaar beschadigd. 90% van de historische binnenstad, met haar prachtige monumentale gebouwen, werd totaal verwoest. 

In de periode na WOII werden veel gebouwen gerestaureerd of volledig gereconstrueerd naar historisch voorbeeld, zoals de Augustusbrücke over de Elbe, de Kreuzkirche, het barokke paleizencomplex van de Zwinger, de katholieke Hofkirche en de imposante Semperoper aan de Theaterplatz, het meest bekende operahuis van Duisland. Als gevolg van de economische situatie van de DDR duurden sommige van deze werkzaamheden decennialang en werden ze soms voor langere tijd onderbroken. De ruïne van de Frauenkirche op de Neumarkt zou nog lang als waarschuwingsmonument tegen de oorlog blijven staan.

Zwinger Dresden

Na de Duitse hereniging in 1990 werden nogmaals veel gebouwen gerestaureerd. En met succes! Maar in augustus 2002 werd Dresden opnieuw getroffen. De Elbe en meerdere zijrivieren overspoelden de stad tijdens de 'overstroming van de eeuw'. En weer werden de getroffen gebouwen – nu in een veel sneller tempo – opgeknapt. 

Op 30 oktober 2005 was de wederopbouw van de monumentale Frauenkirche in de oorspronkelijke hoogbarokke stijl een feit. In 2006 vierde Dresden haar 800-jarig bestaan. Wonderbaarlijk hoe deze stad steeds weer in al haar glorie herrijst. 

Dresden

Tijdens ons verblijf verkennen we o.a. de Brühlsche Terrasse, met prachtig uitzicht over de Elbe, de Frauenkirche en de Zwinger. En ondertussen genieten we van de vele barok- en rococogevels, bij een lokaal glas wijn of een Thüringer wurst. Ook een bezoek aan de Porzellan-Manufaktur in Meissen staat op het programma. Opgericht in 1710 vervaardigde de manufactuur het eerste echte porselein in Europa.

 

Weimar en Dresden … een reis vol geschiedenis en prachtige architectuur in een minder bekende, groene regio van Duitsland. Een reis ook die doet dromen en nadenken … 

 

Dinsdag 9 tot zondag 14 september 2025

Met Marleen Deputter en Christel Derycke

Schrijf je nu in! Het volledige programma vind je hier.  

Dit vind je misschien ook boeiend