Veronique Legon: Voetbal met maatschappelijke meerwaarde

08/09/2020
0 comments
Veronique Legon

Twee weken geleden verscheen op deze blog het verhaal van Marijke Dehertog. Zij is beroepskracht en vrijwilliger bij Femma én passioneel bezig met vrouwenvoetbal. In het voorbereidend gesprek suggereerde ze om zeker eens met Veronique Legon te praten want ‘haar werk voor vrouwenvoetbal is maatschappelijk veel verdienstelijker dan het mijne’. Deze tip maakte ons nieuwsgierig en we contacteerden Veronique.

 

Voetbal biedt kansen tot beweging en ontspanning. Maar minstens even belangrijk is de verbinding tussen mensen en het groepsgebeuren. Daar hebben ‘alle’ mannen én vrouwen nood aan én recht op. Dat hadden Veronique en de pioniers van RWD Molenbeek Girls goed gezien. Precies op dat punt maken ze het verschil.

Kan je eens vertellen hoe RWD Molenbeek Girls is ontstaan?

Veronique: “Mijn echtgenoot, Ramzi Bouhlel werkte als sportanimator bij ‘Buurtsport Brussel’ in verschillende scholen in het Brusselse. In 2010 gaf hij voetbalinitiatie tijdens de middag en na school. Heel wat meisjes toonden interesse in voetbal, maar op dat moment waren er in Sint-Jans-Molenbeek en omgeving geen voetbalclubs alleen voor meisjes. Dat bracht mijn man Ramzi op het idee om zelf een club op te richten. Dat gebeurde in 2013. Een aantal bestuursleden o.a. Mark, Nancy, Pieter, Wim, Elke, Tenzile, Ramzi en ik stichtten de club. Ze kreeg de naam ‘FC Molenbeek Girls’ en ging van start met 2 meisjes. Ik werd verkozen als voorzitster van de club. In 2016 veranderde de naam van de club in ‘RWDM Girls’.”

Wat is de bedoeling van de club?

Veronique: “We bieden gezonde ontspanning aan en het goede gevoel van bij een groep te horen. Als bestuur willen wij gewoon dat iedereen erbij hoort, welk ook je niveau is, of je al een ervaren speelster bent of niet. Elk meisje dat graag wil voetballen kan bij ons terecht zowel op competitief als op recreatief vlak. We hebben verschillende niveaus. Elk meisje vindt haar plaats en niveau en kan zich verder ontwikkelen. Zo kan zij beginnen bij recreatie en doorgroeien naar competitie. Iedereen is welkom!”

Hoe groeide de club en hoe ziet ze er momenteel uit?

Veronique: “In 2010 zijn we begonnen met 2 meisjes. Momenteel zijn er een 300-tal leden met in totaal 56 verschillende nationaliteiten, vanuit verschillende continenten: Zuid-Amerika, (West)-Europa, Azië, Noord-Afrika, … De leden wonen in Sint-Jans-Molenbeek, in de agglomeratie van Brussel en sommigen komen van Antwerpen en Vlaams-Brabant. Er zijn zelfs meisjes die van in het begin bij ons waren en die nu zelf coach zijn bij de jongere ploeg of die komen helpen coachen tijdens de paas- en zomerkampen. We hebben nu 12 ploegen in competitie, 4 ploegen in Futsal (Eerste nationale) en 7 recreatieve ploegen. We kunnen rekenen op 40 trainers, afgevaardigden en staff-leden. Het beleid is gericht op een stevige structuur: o.a. opleiding van de trainers, omkadering van de speelsters en opleiding van scheidsrechters. Het is ons doel dat binnen 3 à 4 jaar 50% van de trainers van onze dames uit de ledengroep komt. In de buitenwereld is RWDM Girls bekend als opleidingsclub voor alle leeftijdscategorieën, een club ook met veel talent! In december 2019 gaf ik als voorzitter de fakkel door aan Tania Dekens, een gedreven vrouw die hard werkt en helemaal doordrongen is van de missie en visie van RWDM Girls.”

RWDM Girls is ‘een sociaal geëngageerde club’ die ‘Molenbeek een positief elan geeft’ las ik in een persbericht. Kan je dat eens uitleggen?

Veronique: “Onze vrouwenvoetbalclub heeft twee grote pijlers: sociaal en sportief. We zijn niet alleen sociaal en evenmin alleen sportief. Het sociale en het sportieve verdient 50/50-aandacht.”

Onze missie&visie beschrijft deze ambitie als volgt:

‘RWDM Girls is een meisjes en dames voetbalclub met een werking gelegen in en rond Molenbeek. Onze club wenst alle meisjes de kans te geven om te voetballen, om zich te ontplooien op verschillende levensdomeinen en zo een zinvolle vrijetijdsbesteding aan te bieden. We doen extra inspanningen om meisjes uit kansarme gezinnen en kwetsbare buurten toe te leiden naar onze clubwerking. We willen de mogelijkheden die de huidige stedelijke context biedt optimaal gebruiken en tegelijkertijd een positief beeld uitdragen. RWDM Girls wil een sportieve en maatschappelijke meerwaarde zijn in het Brusselse!

De slogan: ‘Together we make a better team’ geeft de openheid van de club aan. We zijn er ook voor de ouders, vrijwilligers en sympathisanten. RWDM Girl is een vzw waarbinnen bestuurders, leden, medewerkers en supporters samenwerken in een constructieve en vertrouwelijke sfeer. Samen vormen we een betere ploeg!’

Wat is jouw wens voor RWDM Girls en voor andere vrouwenvoetbalclubs?

Veronique: “Ik wens dat RWDM Girls en alle vrouwenvoetbalclubs de kans krijgen om zo goed mogelijk te functioneren en dat de gemeentebesturen en de hogere overheden ons als evenwaardig beschouwen aan de mannenvoetbalploegen. Wij zouden ook graag hebben dat vrouwenvoetbal wat meer gesteund wordt en dat we kunnen beschikken over meer terreinen”.

Kan Femma iets doen voor de (promotie) van vrouwenvoetbal? Kunnen we samenwerken?

Veronique: “Als het kan doen we graag beroep op Femma om promotie te maken voor onze ploeg. Dat kan bijvoorbeeld door flyers uit te delen of door mensen te verwijzen naar onze website: https://www.rwdmolenbeekgirls.be. We zijn vorig seizoen gestart met een mama-ploeg van RWDM Girls. Daar kunnen vrouwen of mama’s terecht die 1 x per week op zondag kunnen komen trainen en wedstrijd spelen. Ze kunnen hun kinderen eventueel meebrengen. In een beurtsysteem zorgen mama’s zelf voor de opvang van de kinderen. Femmavrouwen zijn welkom om zelf te komen voetballen. En misschien kunnen we eens denken aan de organisatie van een paar Femma-activiteiten voor mama’s die nu ‘wachten’ terwijl de kinderen aan het trainen zijn”.

Bio

Mijn naam is Veronique Legon en ik woon in Groot-Bijgaarden, een deelgemeente van Dilbeek. In april ben ik 47 jaar jong geworden. Ik ben gelukkig getrouwd met Ramzi Bouhlel en heb 3 kinderen: Wahid is 21 jaar, Sara 11 jaar en Jasmijn-Sofie 7 jaar.
Van 2003 tot en met 2016 werkte ik bij Femma Vlaams-Brabant en Brussel. Ik was er administratief medewerkster bij de interculturele werking.
Van 2013 tot 2019 was ik voorzitster van RWDM Girls.
Sinds 2013 tot heden ben ik nog steeds de afgevaardigde van de ploegen waar mijn 2 dochters bij spelen (RWDM Girls u9c en u12).

Enkele beelden van RWDM Girls

 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Dit vind je misschien ook boeiend