Staken, hoe doe je dat?

02/03/2022
0 comments
staken-hoe-doe-je-dat

Op 8 maart staken we bij Femma Wereldvrouwen. We leggen ons betaalde en vooral onbetaalde werk neer en nemen een dag eigen tijd.  

Denk daarbij niet direct aan het contacteren van je vakbond, het neerleggen van een stakingsaanvraag, het schilderen van protestborden of het invetten van je wandelschoenen voor een mars op Brussel. Staken voor eigen tijd kan heel simpel zijn.  

We dagen je uit om een (halve) dag tijd voor jezelf te nemen. Door een dag verlof in te plannen, flexibel om te gaan met je uren, vroeger te stoppen met werken, taken door te geven aan een eventuele partner … mogelijkheden genoeg om de boel de boel te laten.  

Zo’n dag plannen vraagt van iedereen verschillende inspanningen. In dit artikel proberen we je op weg te helpen om je stakingsdag voor te bereiden. Het belangrijkste is dat je nadenkt over wat je wil doen, wat er die dag moet gebeuren en wat je die dag net niet gaat doen. Zodat jij en je omgeving het verschil voelen met een andere dag. En jouw onzichtbare arbeid zichtbaar wordt én meer waardering krijgt. Laat deze stakingsdag daarom een signaal zijn voor jezelf en de mensen rondom je.  

Mantelzorgers 

We krijgen de opmerking van mantelzorgers dat ze hun werk voor hun naaste niet zomaar kunnen neerleggen. Dat is egoïstisch en ze kunnen die persoon in nood niet laten stikken. Uiteraard niet. Denk na of je voor deze ene dag een mannelijke bondgenoot kan inschakelen. Een broer, een partner of een buur. Iemand die het even kan overnemen. Lukt dat niet, probeer dan je stakingstijd te plannen rond de dingen die je absoluut moet doen die dag. Of, staak gewoon samen met de persoon voor wie je zorgt. Neem samen de tijd om iets leuks te doen. Maar besef vooral dat jouw schuldgevoel om een dag niet te zorgen het duidelijkste signaal is dat wat jij doet gewoon ontzettend belangrijk is. En dat dit echt wel meer waardering en erkenning mag krijgen.  

Moeders met kleine kinderen 

Als moeder van kleine kinderen lijkt het misschien ook niet evident om zomaar niet meer te zorgen voor één dag. We hear you! Maar ook hier vragen we om eens rond te kijken naar de mannen in je leven. Of spreek af met andere moeders om samen iets te doen met de kinderen. Wie weet groeit er hier een nieuw netwerk uit. Lukt het echt niet om de kinderen van en naar de opvang of school te laten brengen door iemand anders? Dan staak je gewoon op de uren dat ze er niet zijn. Geen probleem. Want jouw weerstand om hen in de steek te laten is opnieuw een duidelijk teken van het belang van zorgarbeid. Waar jij echt niet alleen voor moet staan.  

Moeders met oudere kinderen 

Heb je oudere kinderen, dan kan deze stakingsdag een moment zijn om met hen in gesprek te gaan. Om hen duidelijk te maken wat onbetaalde arbeid is en hoe jij daar heel veel tijd in steekt. Bekijk met hen de mogelijke alternatieven voor jouw taken als taxi, kok, wasvrouw, poetshulp, personal assistant, planner…. En hoe zij in de toekomst misschien een aantal taken zelf kunnen doen.  

Alleenstaande moeders 

Zo’n stakingsdag lijkt makkelijker als je een partner hebt die een dagje alle onbetaalde arbeid op zijn schouders neemt. Maar wat als je een alleenstaande moeder bent? Dan ben jij sowieso diegene op wiens schouders alle onbetaalde zorg terechtkomt. Probeer eens in kaart te brengen waar jouw mannelijke bondgenoten zijn op een dag als 8 maart. Heb je een broer die kan inspringen? Een vader? Een collega, vriend of buurman? Opnieuw, het is nergens voor nodig om een hele dag te staken. Maar, we dagen je wel uit om de oefening te maken en toch een deel van de dag eigen tijd te claimen.  

Er zijn nog tal van andere situaties die mogelijk een dag enkel en alleen voor jezelf nemen moeilijker maken. Maar we hopen met de tips hierboven je toch al een stuk op weg te helpen.  

Succes!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Dit vind je misschien ook boeiend