Samen aan de lenteschoonmaak

shannah_jongstra - 30/03/2023
0 comments
gedeeld-eigenaarschap-huishouden

De grote lenteschoonmaak … Hét moment om je huis eens van onder tot boven op te ruimen en schoon te maken. Sommigen doen het kamer per kamer en spreiden de schoonmaak over een paar weken. Anderen doen het in één keer. Maar hoe je het ook aanpakt, het is altijd een hele klus. Zou het niet veel gemakkelijker zijn als je hulp kon krijgen van je gezin of je huisgenoten? 

Stap 1: voorbereiding  

Een goede voorbereiding is al het halve werk. Maak een lijstje met de dingen die allemaal moeten gebeuren in je huis. Wees hierbij wel realistisch, en gun jezelf voldoende tijd voor de hele schoonmaak. Bedenk welk materiaal je nodig hebt en maak een tijdsplanning op.  

Stap 2: betrek je partner/(plus)kinderen/huisgenoten  


Betrek je partner, je (plus)kinderen of je eventuele huisgenoten. Gedeeld eigenaarschap in het huishouden is niet alleen positief voor jouw welzijn, het heeft ook een positief effect op de relatie met je partner. Uit onderzoek blijkt dat in huishoudens waar de zorg verdeeld wordt, relaties stabieler zijn. Maar ook op de relatie met bijvoorbeeld huisgenoten heeft het samenwerken een positief effect. En ook kinderen varen wel bij een evenredige taakverdeling. Als je denkt dat kinderen niet kunnen meehelpen, dan heb je het mis! Niet alleen kunnen kinderen vanaf 18 maanden al simpele klusjes doen, vaak willen zij dat ook. Kinderen hebben een aangeboren drang om erbij te horen en hun steentje bij te dragen. Van kleins af aan al zie je dat ze willen helpen met poetsen, tuinieren of de was opvouwen.  

Stap 3: takenlijst 

Maak samen een takenlijstje op. Het werk hoeft niet in gelijke delen verdeeld, maar het is wel belangrijk dat het billijk verdeeld is onder ieder die onder je dak woont. Hoe je dat onderling regelt, bepaal je zelf. Het is essentieel dat alle betrokkenen de taakverdeling als rechtvaardig en eerlijk ervaren, en dat er vertrokken wordt vanuit ieders voorkeur of talenten.  
 

Stap 4: start eerst met opruimen  


Schoonmaken gaat eens zo goed in een opgeruimde omgeving. Durf hierbij ook te ontspullen. Je zou versteld staan van bevrijdend het wegbrengen of -gooien van oude spullen werkt. Dingen die nog in goede staat zijn, kan je naar de kringwinkel brengen of aan iemand schenken. Oude, kapotte zaken kunnen naar het containerpark.  

Stap 5: schoonmaken maar!  


De meest logische volgorde voor het houden van je lenteschoonmaak is van boven naar onder. Zo vermijd je dat je vuil of stof opnieuw in reeds afgewerkte ruimtes brengt. Handig is ook om de plaats waar je wasmachine (en droogkast) staat als laatste aan te pakken. Bij het wassen van eventuele gordijnen en matjes komt er immers extra stof vrij.  

Lenteschoonmaak

Algemeen
Neem in alle kamers extra grondig het stof af, en verwijder stofnetten en spinnenwebben. Verschuif kleine meubels en kasten. Stoffen meubels en gordijnen zijn geweldige stoftrekkers. Stofzuig ze, en klop de gordijnen buiten uit. Kijk op hoeveel graden je je gordijnen kunt wassen, of breng ze desnoods naar de droogkuis. Voor grote tapijten kan je een tapijtreiniger huren, of laten schoonmaken door een professionele reinigingsdienst. Zijn ze niet zo heel vuil? Klop ze dan buiten even uit. Kleine tapijtjes kunnen vaak in de wasmachine.

De zolder
De zolder is de plaats waar we vaak zaken stockeren en er jaren niet meer naar omkijken. Heb je tijd? Ga dan eens door de spullen die op zolder staan, en kijk wat er eventueel weg kan.

De slaapkamer
Strip je bed. Haal de matras eraf, en zet die een tijdje op z’n kant om te verluchten. Stofzuig ze achteraf en leg achteraf weer - omgekeerd - op je bed. Ontstof je lattenbodem en stofzuig onder je bed. Haal je bed ook even weg van de muur om erachter te stofzuigen. Synthetische dekens kunnen in je wasmachine, donsdekens breng je best naar de droogkuis. Maak ook de binnenkant van je kleerkast schoon. Je zult verbaasd staan hoeveel stof daar na al die tijd in terecht komt.

De kinderkamer
Ook in de kinderkamer is ontspullen belangrijk. Vaak ligt hier heel veel speelgoed waarmee niet meer gespeeld wordt. Met speelgoed waarmee al een jaar niet meer gespeeld is, doe je best een ander een plezier. Betrek je (plus)kinderen bij het opruimen, ook al moet je daardoor soms wat onderhandelen. Knuffelberen waar ze nog mee spelen, stop je best eens in de wasmachine.

Badkamer en toiletten
Begin met een minder leuk klusje: het doucheputje. Is het doucheputje wat verstopt? Mix dan 50 g soda-bicarbonaat met 80 ml azijn. Zodra het goedje schuimt, giet je het in het afvoerputje. Laat het twee uur staan. Spoel daarna met heet water. Kalkresten verwijder je best met azijn. Schroef bijvoorbeeld je douchekop eraf, en laat die 24 uur in een potje met azijn weken. Je zal verbaasd zijn hoeveel water er nadien weer doorkomt. Zet je toiletborstel in een emmertje met heet water en bleekwater, en laat even staan. Laat daarna goed drogen door hem tussen de toiletbril en de wc-pot te klemmen. Je douchegordijn kan in de wasmachine.

Keuken
Haal je keukenkastjes leeg. Gooi vervallen etenswaren weg, en hou eventueel een lijstje bij zodat je weet wat je achteraf moet aanvullen. Maak je kastjes schoon met een vochtige doek en plaats dan alles terug. Oven en microgolf schoonmaken? Verwarm water met wat schijfjes citroen in een hittebestendige kom in de microgolfoven. De stoom van het water maakt aangekoekte etensresten los. Zet het warme water achteraf tien minuutjes in je oven (voorverwarmd op 200 °C), en gebruik het achteraf om je diepvries te ontvriezen als je die ook wil schoonmaken. Vergeet je dampkap niet. Was af met een stevige ontvetter, of een sopje met citroensap en een warme, vochtige doek.  

Wil jij meer weten over gedeeld eigenaarschap in het huishouden en meer handvatten aangereikt krijgen voor het betrekken van je partner, (plus)kinderen of eventuele huisgenoten? Lees dan zeker het boek ‘Het is hier geen hotel!’ van Eva Brumagne en Riet Ory.

Bestel het hier

 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Dit vind je misschien ook boeiend