Kruimelpad
- Home
- Alle Artikels
- In het gemeentehuis is het glazen plafond nog duidelijk zichtbaar
In het gemeentehuis is het glazen plafond nog duidelijk zichtbaar
De nieuwe Vlaamse regering is dan wel de meest vrouwelijke ooit, de strijd voor vrouwenvertegenwoordiging in de politiek is nog niet voorbij. Vooral op lokaal niveau is er nog een inhaalbeweging nodig. Daar kunnen zowel lokale politici als burgers een grote rol in spelen. Zeker nu de spelregels voor de lokale verkiezingen gewijzigd zijn.
In Vlaanderen is 38 procent van de gemeenteraadsleden én minder dan 20% van de burgemeesters vrouw. Het glazen plafond in het gemeentehuis is nog duidelijk zichtbaar. Niet alleen is het voor vrouwen moeilijker om een mandaat op lokaal niveau te bemachtigen, ze stoppen ook vaker hun mandaat tijdens de legislatuur.
Voor een inclusieve en representatieve besluitvorming is een gelijke verdeling van macht essentieel. Vrouwen maken de helft van de wereldbevolking uit en zouden dat ook in politieke functies moeten doen. Hun aanwezigheid is cruciaal voor het agenderen van nieuwe thema’s, het doorbreken van stereotypen en het bevorderen van gendergelijkheid in beleid. Al is vrouwelijke vertegenwoordiging niet voldoende voor een daadwerkelijk inclusief beleid.
Een bredere representatie van alle vrouwen in de politiek zorgt ervoor dat beslissingen beter aansluiten bij de uiteenlopende behoeften en uitdagingen van de samenleving.
De weg naar politieke participatie voor vrouwen is bezaaid met obstakels. Ze worden zowel online als offline geconfronteerd met seksisme, haat en intimidatie. Uit een recente studie van het IGVM, de ULB en de UGent blijkt dat vrouwen in politiek dubbel zoveel seksistische opmerkingen krijgen. Belgisch onderzoek toont aan dat vrouwen (45,5 procent) veel vaker dan mannen (1,7 procent) te maken hebben met persoonsgericht geweld dat verband houdt met genderstereotypen.
Veel vrouwen zijn zich bewust van de risico’s en durven zich minder in de publieke arena te begeven. Vrouwen met een migratieachtergrond worden geconfronteerd met extra obstakels in de lokale politiek. Ze krijgen vaker te maken met gendergerelateerd geweld en intimidatie. Daarnaast is de politieke werkcontext niet afgestemd op het gezinsleven. Vrouwen dragen nog steeds de grootste verantwoordelijkheid voor onbetaalde zorgtaken, wat hen belemmert in hun politieke loopbaan.
De lokale verkiezingen van 13 oktober zijn opnieuw een kans om te zorgen dat de politieke representatie een betere afspiegeling is van de Dorpsstraat. Door het afschaffen van de opkomstplicht en de verdwijning van de invloed van de lijststem, heb je als kiezer meer dan ooit invloed op de verdeling van mandaten.
Voorkeursstemmen bepalen wie in de gemeenteraad komt, en de burgemeester wordt de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste coalitiepartij. Deze veranderingen bieden een kans om te breken met de status quo en de stem van vrouwen en minderheidsgroepen te versterken. Partijen en politici vragen we om een veilige context creëren waarin vrouwen zonder intimidatie kunnen deelnemen. Om aandacht te hebben voor de herverdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen en het bevorderen van een betere werk-privébalans die politieke deelname voor iedereen mogelijk maakt. De ondertekenaars roepen kiezers op om op 13 oktober bewust te stemmen voor vrouwen die een inclusief beleid uitdragen. Wij eisen bovendien dat vrouwen na de verkiezingen daadwerkelijk posities met impact krijgen. Blijf niet achterophinken en maak werk van een lokaal bestuur dat iedereen vertegenwoordigt.
Tekenen mee:
Meron Knikman, Vrouwenraad; Sarah De Coster, Griet Janssens, Femma; Julie Van Garsse, ZIJkant; Isa Verlaenen, Rebelle; Fauve Peirelinck, Furia; Sarah Scheepers, ella vzw;, Aviva Dierckx, Vrouw en Vrijheid; Lynn Callewaert, Vrouw & Maatschappij; Maartje De Vries, Zelle, Wendy Nicol; Gendernet; Alexandra Roumans – Vvvuur.
Deze opinie verscheen in De Morgen op 10-10-2024