Huishoudhulpen verdienen beter!

Jeroen Lievens - 07/05/2024

Het ACV, het Vlaams Netwerk tegen Armoede, Femma, Furia en LEVL lanceren een campagne naar aanleiding van de verkiezingen van 9 juni. Ze roepen de toekomstige parlementsleden en ministers op om het stelsel van de dienstencheques grondig te hervormen. 

 

Huishoudhulpen doen schitterend en maatschappelijk belangrijk werk. Zij zorgen ervoor dat mensen hun job beter kunnen combineren met hun huishouden en dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Zij staan als professionals in hun vak en mogen terecht fier zijn op hun job.

Waarom vragen we verandering?

Ondanks dat belangrijke werk, is de dienstenchequesector al enkele jaren in crisis. Het overgrote deel van de dienstenchequemedewerkers zijn vrouwen, vaak van buitenlandse origine, met een laag inkomen en deeltijdse tewerkstelling. Dat zorgt ervoor dat ze vaak moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. 

 

Bovendien hebben huishoudhulpen te maken met gezondheidsproblemen en worden ze geconfronteerd met een gebrek aan maatschappelijke waardering, stereotypering en vooroordelen. Veel huishoudhulpen verlaten dan ook de sector, en er zijn duizenden openstaande vacatures. 

 

Terzelfdertijd rekenen dienstenchequebedrijven steeds vaker extra kosten aan. Deze middelen komen niet bij de huishoudhulpen terecht. Dienstenchequebedrijven klagen dat ze niet rondkomen, maar de grote commerciële bedrijven maken nog steeds grote winsten. 

Eisen naar politici

Aangezien de overheid het systeem heeft gecreëerd, beheert en subsidieert, heeft ze een belangrijke rol in deze sector. Daarom roepen we politici, in aanloop naar de verkiezingen van 9 juni, op om volgende aanpassingen aan het stelsel van de dienstencheques door te voeren:

  • De lonen van de huishoudhulpen moeten structureel verhoogd worden.
  • Dienstenchequebedrijven moeten verplicht worden om beter zorg te dragen voor de gezondheid van de huishoudhulpen.
  • Subsidies voor dienstenchequebedrijven moeten strenger gecontroleerd worden en gekoppeld worden aan inhoudelijke en kwalitatieve voorwaarden (o.a. voldoende omkadering en vorming voor huishoudhulpen, respect voor sociale wetgeving).
  • Als er extra kosten worden aangerekend, moeten die middelen ingezet worden om het statuut en de arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te verbeteren.
  • Huishoudhulpen verdienen een sterkere maatschappelijke waardering. Dit vertaalt zich o.a. in een betere verloning van de huishoudhulp en een correcte en transparante prijs voor de klant.
     

Teken de petitie

Ondersteun je deze eisen, dan kan je de petitie ondertekenen via: Petitie "Ik steun mijn huishoudhulp".

 

Ben je een politicus, dan kan je de engagementsverklaring ondertekenen via: Engagementsverklaring t.a.v. de huishoudhulpen die werken met dienstencheques

 

 

Related articles