Autisme bij vrouwen

02/04/2024
0 comments

Of we bij autisme nu denken aan Raymond uit Rain Man of Sheldon uit The Big Bang Theory, autisme roept vrijwel altijd het beeld op van een sociaal onhandige man die buitengewoon goed met getallen overweg kan. 

Het is net dat stereotype dat ervoor zorgt dat vrouwen veel minder makkelijk met autisme gediagnosticeerd worden, hoewel ze het wel degelijk hebben. Zo schreef de Schotse stand-upcomedian Fern Brady dat een psychiater haar vertelde dat ze geen autisme kon hebben, omdat ze oogcontact met hem maakte en een vaste relatie had. Jaren later werd ze wel met autisme gediagnosticeerd. 

 

Een andere reden waarom de diagnose vaak lang op zich laat wachten, is dat vrouwen hun symptomen makkelijker kunnen maskeren, omdat ze over het algemeen meer gevoel hebben voor sociale omgang, en zich daarom doorheen de jaren beter hebben leren aanpassen aan de sociale verwachtingen. Autistische vrouwen krijgen ook vaak eerst een verkeerde diagnose, zoals ADHD, depressie, een persoonlijkheidsstoornis of een angststoornis. 

 

Een juiste diagnose is echter belangrijk, want mensen met autisme lopen in onze maatschappij vaak tegen heel wat obstakels aan. Daardoor worden ze gedwongen om voortdurend over hun grenzen te gaan, waardoor velen van hen al op jonge leeftijd te maken krijgen met depressie, burn-out en chronische vermoeidheid. Als je autisme hebt, is het dus belangrijk om jezelf te leren begrijpen, zodat je ermee kan leren omgaan. Begrip vermindert ook de druk om jezelf te willen aanpassen aan je omgeving. 

 

Vrouwen met autisme hebben vaak problemen met het filteren van prikkels en voelen zich daardoor snel overprikkeld. Daarom kunnen sociale interacties meer energie van hen vragen dan van andere mensen. Ze hebben ook meer moeite met het ontcijferen van de sociale codes achter die interacties.

 

Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor autisme bij vrouwen, en staat een diagnose steeds vaker gelijk aan een opluchting dan aan een stigma. Doordat mensen met autisme op een andere manier prikkels verwerken, hebben ze immers ook heel wat talenten die je minder vaak tegenkomt bij mensen die geen autisme hebben. Een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, bijvoorbeeld (denk maar aan Greta Thunberg), of een diepgaande kennis van onderwerpen die hen interesseren.

 

Er wordt wel eens gezegd dat diversiteit rijkdom is, en dat geldt ook voor neurodiversiteit. 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Related articles