De eigen mix van Marleen Thomassetti

Marijke Moyson - 12/07/2023
Marleen_Thomassetti

Marleen Thomassetti (62 jaar) woont samen met haar echtgenoot in Stal-Koersel. Haar twee volwassen kinderen wonen niet meer thuis. Marleen is kernlid van Femma Stal-Koersel en zit ook in het dagelijks bestuur. 

(Interview Kathleen Verbiest - foto's: Jan Verbiest)

Hoe ziet jouw week eruit? 

Marleen: ’Eigenlijk gebeurt er niet veel, want ik ben thuis. Ik heb in de horeca gewerkt en als decoratie-naaister. Sinds een jaar ben ik met pensioen, maar eigenlijk ben ik al van mijn 50ste thuis, want ik heb mijn werk moeten opgeven wegens rugproblemen.  

 

Ik vul mijn dagen vooral met hobby´s. Photoshop is mijn grootste hobby! Al 13 jaar maak ik verjaardagskaarten voor mijn ganse familie en vrienden. En voor onze Femmagroep maak ik alle flyers voor de activiteiten. Bij Femma heb ik ook pyrografie (*) leren kennen: ik haal dan kleurplaten van het internet, bewerk en combineer ze met Photoshop, druk ze af op maat, en breng ze dan met pyrografie over op hout.  

 

Onze groepscoach Inge Schols heeft nu mijn pyrografiewerkjes meegenomen om ze tentoon te stellen op de ontmoetingsdagen, momenten waarop vrijwilligers elkaar en de groepscoaches ontmoeten. Ook de Do-it-yourself-pakketten worden daar getoond. Ik heb deze hobby gedeeld in onze Femmagroep, en nu heeft Femma gevraagd of ik ook pyrografielessen wil geven in andere Femmagroepen.  

 

Ik ben ook lid bij het zangkoor van Stal. Elke dinsdagavond hebben we repetitie. We zingen op de kerkelijke feestdagen en verzorgen begrafenissen. Vroeger deed ik ook aan countrydansen en dat vond ik heerlijk; ik hou van dansen. Maar omwille van mijn rugproblemen heb ik dat moeten opgeven. 

 

Verder zit ik in het dagelijks bestuur bij Femma. We proberen zoveel mogelijk activiteiten te organiseren zodat de leden zich verbonden blijven voelen. Dit jaar bestaat onze groep 75 jaar. Dat hebben we gevierd met als thema: een steen verlegd. We hebben met de kern een wandeling gemaakt op het kerkhof en bij elke vrouw die kernlid of voorzitster geweest is, een steen gelegd van Femma, om hen te bedanken.’ 

 

Hoe is de rolverdeling bij jullie thuis? 

‘Mijn man doet alles buiten en ik binnen. Behalve koken, dat doet mijn man ook vaak. Dat kan hij ook heel goed. Eigenlijk hebben we het tamelijk evenredig verdeeld, want er is veel werk in de tuin. In de zomer help ik hem wel eens met het gras afrijden, want mijn man heeft ook veel rugpijn.’ 

 

Hoe zorg jij voor jezelf? 

‘Bij het opstaan denk ik: wat kan ik doen vandaag? Want het is belangrijk dat ik mentaal bezig blijf. Als ik niks te doen heb, begin ik immers te piekeren, en dat mag niet. Ik moet bewust proberen me geen zorgen te maken. Dat is mijn zelfzorg: proberen los te laten waar anderen mee bezig zijn. Anders begin ik me meteen zorgen te maken over mijn kinderen, bijvoorbeeld. Hoe oud ze ook zijn, als mama blijf je je toch altijd zorgen maken, niet? 

 

Een grote hulp daarbij is mijn gezondheidssteen. Je zal zeggen: het zit tussen je twee oren. Maar het helpt mij echt. Wanneer het begint te malen in mijn hoofd, neem ik die steen vast en dan denk ik: loslaten, Marleen. Dat heeft mij al vaak geholpen.’ 

 

 

(*) Pyrografie is een kunstvorm waarbij hout met hitte wordt bewerkt. Hoe meer hitte wordt gebruikt, hoe donkerder het hout kleurt. Zo kan je afbeeldingen of teksten op het hout aanbrengen. Meer info over het DIY-pakket Pyrografie 

 

 

Related articles