Afval voorkomen en verwerken in tuin en keuken

Welzijn - Persoonlijke ontwikkeling Crea Culinair

Koken met restjes, een slim boodschappenlijstje, grasmaaisel en keukenresten verwerken tot compost, snoeiresten verwerken op creatieve manieren of het houden van kippen. Allemaal dingen die je kunt doen om afval in je tuin en keuken tot een minimum te beperken of dat ‘afval’ te verwerken. In het kort: de kringloop sluiten bij je thuis. 

Maar waar begin je? En ben je al aan het ‘thuiskringlopen’, dan heb je misschien vragen. Tenslotte is niet elke tuin of elk huishouden hetzelfde. Niet getreurd, want de kringloopkrachten aan huis kunnen je meer vertellen tijdens een bezoek. 

Wat kan je verwachten van een bezoek? 
Een ervaren kringloopkracht komt bij je langs. Gedurende twee uur trekken jullie samen de tuin in of duiken jullie in de keuken. Thema’s die behandeld worden (afhankelijk van vraag) zijn: 
- Kringlooptuinieren: composteren, houden van kippen, grasbeheer, snoeihoutbeheer, vaste planten, dieren in de tuin,... 
- Voedselverlies: koken met of juist zonder restjes, koelkastbeheer,... 
De kringloopkracht geeft geen gewone lezing of workshop waarbij alle informatie wordt voorgekauwd. Het bezoek is een interactief moment waarbij vragen en problemen behandeld worden. 
Je bepaalt zelf wanneer het bezoek doorgaat, waar en met wie. In een kleine of grote groep, met veel kennis van tuin en keuken of met nog veel vragen, het kan allemaal! 

Extra info over benodigd materiaal/ingrediënten
Zijn er meerdere deelnemers, dan kan elke deelnemer een foto meebrengen van de tuin, met elementen waar men vragen over heeft (bv. kippenren) of de koelkast.