Koken op drukke weekdagen met Koken voor Elke Dag

Workshop of cursus (van 1, 2 of 3 x 3 uur)

Driekwart van de Belgen laat bepaalde gerechten wekelijks terugkomen en ongeveer een kwart heeft een vaste dag voor klassiekers zoals spaghetti en steak met frietjes. Toch zijn we niet allemaal tevreden met deze wekelijkse routine: meer dan de helft heeft nood aan variatie. We zoomen met deze workshop in op leuke variaties voor weekmenu’s.

Op een doordeweekse dag spenderen we voor het klaarmaken van een warme maaltijd gemiddeld 45 minuten in de keuken. Meer dan een kwart zou liever minder tijd besteden aan koken. We dagen onszelf dan ook uit om een gezonde maaltijd te
bereiden in weinig tijd.

Vorig jaar werden de nieuwe richtlijnen voor een gezonde voeding voorgesteld door de Hoge Gezondheidsraad. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie heeft een nieuwe voedingsdriehoek. En die staat letterlijk op zijn kop. We staan even stil bij wat dit nieuwe model voor ons in petto heeft.  Uiteraard zetten we de theorie direct om in de praktijk en geven we tips mee hoe je een weekmenu opstelt en hoe je tijd kunt besparen door een efficiënt gebruik van voedingsmiddelen en kooktips, volgens de richtlijnen voor een gezonde voeding.

Tips en tricks om efficiënt te koken

Heel wat mensen hebben een drukke job, een gezin, veel hobby’s, een gevuld sociaal leven, … Voor sommigen is koken dan ook een noodzakelijk kwaad, dat maar zo snel mogelijk moet gebeuren. Efficiënt en gezond koken vraagt een uitgekiende planning, maar bespaart je veel tijd.

  • Een goede planning begint met een handig boodschappenlijstje. Maak in het weekend of voor je boodschappen doet een lijst van alle dingen die je moet kopen. Doe al je boodschappen in één keer of bestel ze online. Je riskeert veel minder om producten te kopen die je niet nodig hebt of later moet weggooien. Heb je toch iets te kort, loop dan niet snel, snel naar de winkel, maar probeer iets te improviseren met wat je in huis hebt.
  • Een goede planning beperkt ook overschotten.  Heb je er toch, probeer ze dan te verwerken in een quiche, salade, (groente-)saus, wokgerecht, soep … Of bewaar ze in een afsluitbaar doosje en neem het de volgende dag als lunch mee naar je werk.
  • Zorg voor een voorraad van voedingsmiddelen die lang bewaren: rijst, pasta, gepelde tomaten in blik, tomatenpuree, linzen of andere gedroogde peulvruchten, diepgevroren groenten. Noteer het meteen als je merkt dat je door je voorraad van iets zit.
  • Stel een weekmenu op. Neem de tijd om even na te denken en inspiratie te zoeken door bijvoorbeeld door Koken voor elke dag te bladeren. Dit brengt je vaak op leuke ideeën en zorgt voor afwisseling in je weekmenu. Hoe snel vervallen we niet in hetzelfde patroon? Houd rekening met het seizoen, maar natuurlijk ook met wat je gezinsleden graag lusten. Plan een of meerdere veggiemaaltijden. En probeer ook eens nieuwe producten uit.
  • Maak je soep, pastasaus, een stoofschotel of koolsoorten klaar, vries dan een of meerdere porties in. Handig voor als je in tijdnood zit.
  • Verwerk voedingsmiddelen die snel bederven kort nadat je ze aankocht. Garnalen, sla, champignons, aardbeien bijvoorbeeld bewaren niet zo lang.

Hoe je een weekplan opmaakt, wordt uit de doeken gedaan tijdens de workshop of cursus Koken op drukke weekdagen met Koken voor elke dag.