Sashiko: Japans borduren op placemats

Cursus van 2 x 3 uur

Sashiko is een traditionele wijze om stof te versterken met stikselpatronen, voornamelijk met wit garen op indigo stof. Sashiko betekent ‘prikje’ of ‘steekje’. Het is een traditie die stamt uit de 17de eeuw en die over heel Japan verspreid voorkomt.

Sashiko ontstond op het Japanse platteland. Boeren en vissers gebruikten het om hun kleding te versterken en het werd als een recycletechniek aangewend. Zo maakten ze meerdere lappen stof met kleine steekjes aan elkaar vast.

Hoewel de techniek om stof te versterken met kleine steekjes in veel Aziatische culturen voorkomt, wordt deze techniek vooral met China en Japan geassocieerd. Vaak hadden de patronen een diepere betekenis en golden ze ook als bescherming tegen schipbreuk en andere gevaren. Andere motieven moesten dan weer welvaart brengen.

Tegenwoordig ligt het accent vooral op het decoratieve element en wordt sashiko ook veel toegepast op woningtextiel. Wij kozen ervoor om de  sashiko toe te passen op placemats en onderzetters voor glazen in een donkerblauw linnen stof.

Geef je tafellinnen een persoonlijke, verfijnde toets!