Zo organiseer je als Femmagroep zelf een kerstmarkt

Femma Mechelen Sint-Jozef Coloma organiseerde dit jaar voor het eerst zelf een kerstmarkt en het was een groot succes. Ze verwelkomden, verspreid over het weekend 10 en 11 december maar liefst 350 deelnemers.

Ooit werd er elk jaar in Mechelen een non-profit kerstmarkt georganiseerd door ACW (voormalig Beweging.net.) Maar sinds enkele jaren werd er niks meer georganiseerd. Zeer spijtig, vond Mady, een vrijwilliger van Femma Mechelen. Vooral omdat ze de kerstmarkt altijd een zeer leuk initiatief vond.

Daarom stelde Mady voor aan de andere teamleden om dit jaar zelf een kerstmarkt, weliswaar kleinschaliger, te organiseren met Femma. De andere vrijwilligers waren meteen enthousiast ook al zijn ze maar met een kleine ploeg.

Hoe pakte Femma Mechelen Sint-Jozef Coloma het aan?

De vrijwilligers vonden het belangrijk om het karakter van een non-profit kerstmarkt te behouden. De standjes mochten niet commercieel zijn. Daarom beslisten ze om te focussen op goede doelen en hobbyisten als standhouders.

Zelf potentiele standhouders aanspreken

Ze spraken verschillende mensen persoonlijk aan en gingen ook promotie voeren op de kunstmarkt van Tremelo. Uiteindelijk vonden ze 24 standhouders. Ieder van hen betaalde standgeld wat zorgde voor extra inkomsten. En natuurlijk mocht ook een promotiestand van Femma niet ontbreken. In het totaal waren er dus 25 standen.

Promocampagne

Een kerstmarkt is natuurlijk niets zonder deelnemers. Een goede promotiecampagne was dus zeer belangrijk.   De groep gebruikte daarom ook verschillende kanalen:

  • Via een mailing naar leden, andere Femmagroepen en eigen contacten;
  • Affiches die ze onder andere gingen kleven op de 17 zuilen van de stad Mechelen (=gratis)
  • Verspreiden van papieren flyers
  • Via de Facebookpagina van de groep + via eigen Facebookprofiel
  • Via uit in Mechelen waardoor het ook automatisch werd opgenomen in de zondagskrant
  • Via enkele plaatselijke radiostations: Radio Reflex en Radio Opsinjoor.
Groot succes

De kerstmarkt werd een groot succes! Maar liefst 350 mensen bezochten verspreid over het weekend van 10 en 11 december de markt.

De deelnemers betaalde 1 euro inkom, die ze nadien konden recupereren met een drankje in de gezellige bar.

Enkele van de aanwezigen toonde ook  interesse in de andere activiteiten van Femma Mechelen Coloma Sint-Jozef, waaronder ook leden van naburige Femmagroepen. Iedereen is natuurlijk welkom op de activiteiten.

Wil je zelf ook de sfeer eens komen opsnuiven in Mechelen? Schrijf dan 9 en 10 december 2017 alvast in je agenda want dan zal de tweede editie plaats vinden!

Organiseerde jouw groep ook al een eigen kerstmarkt?  Deel je tips onder de blog!

Reageer