Hoe omgaan met moeilijke mensen? – Vijf tips!

{$items.title}

We kennen er allemaal wel een paar, of zeker één. In onze dagelijkse communicatie met anderen zijn er mensen met wie we niet opschieten. Ze lijken alles te vertegenwoordigen wat wij niet zijn. Ze maken ons nerveus, gestresst of zelfs boos. Ze maken een heleboel negatieve emoties in ons los. Het lijkt wel of we allergisch voor ze zijn.

Hier volgen vijf tips die je kunnen helpen met deze mensen om te gaan. Lees zeker door tot en met nummer 5!

1. Herken waarvan jij gaat steigeren

Zelfkennis is belangrijk. De ergernissen die jouw emmer doen overlopen, zijn niet noodzakelijk dezelfde voor jouw vriendin. Maar wees er zeker van dat die 'moeilijke mens' in jouw leven weet waarvan jij gaat steigeren. Maar weet jij het wel?

Zoek dus uit van welke dingen je het echt op je heupen krijgt. Waarover gaan de gesprekken dan? Pas van zodra je jouw ‘triggers’ kent, ben je klaar om jezelf te wapenen tegen lastige individuen. Stel een plan op. Wat doe je als een gesprek gevaarlijk dicht bij een van je ‘triggers’ komt? Haal diep adem, neem een korte time-out, ontwijk het gesprek of combineer deze drie technieken.

2. De 'stop'-zinnen

Als je een gesprek hebt met een moeilijk persoon en je wilt het beëindigen, dan kunnen deze 'stop'-zinnen wel eens handig zijn:
• ‘Spijtig dat je er zo over denkt.’
• ‘Dat is jouw mening.’
• ‘Misschien heb je gelijk.’

Als je deze zinnen steeds herhaalt tijdens het gesprek, zal je gesprekspartner het uiteindelijk opgeven om je te betrekken in de discussie.

3. Weersta de verleiding om je laten meeslepen

Moeilijke mensen willen provoceren, laat je dus niet vangen. Luister naar wat je zelf zegt: probeer je jezelf te verantwoorden, te verdedigen of je standpunt toe te lichten? Als dat zo is, stop hiermee. Als je dat niet doet, dan zal het gesprek gewoon voortduren. Je zal nooit de mening van een moeilijke mens kunnen veranderen, anders zou die persoon ook helemaal niet moeilijk zijn.

4. Denk na over de oorzaken van dat moeilijke gedrag

Terwijl de voorgaande drie tips je kunnen helpen om aan een oncomfortabel gesprek met een vervelend persoon te ontsnappen, kan deze tip - en zeker de vijfde - ervoor zorgen dat je relatie met deze persoon voorgoed verandert.

Onthoud:

Moeilijke mensen zijn ook maar mensen. Ze hebben hun eigen problemen en die zijn vaak de oorzaak van hun problematisch gedrag. Meestal heeft dat moeilijke gedrag dus helemaal niets met jou te maken. Een persoon kan zich bijvoorbeeld zelfverzekerder gaan voelen door anderen te controleren of te pesten. Ook kan iemand in een slachtofferrol kruipen omdat hij of zij geholpen wil worden.

Als je uitzoekt wat precies de achterliggende drijfveer is van iemands gedrag, dan kan je jouw relatie met die persoon veranderen en eventueel verbeteren. Probeer die lastige persoon te doorgronden en wie weet krijg je hem of haar aan jouw kant. Een empathisch vermogen is hierbij cruciaal.

5. Schrijf je in voor de Femma workshop ‘Omgaan met moeilijke mensen’

Ook als vrijwilliger komen we mensen tegen die we ervaren als ‘moeilijk’ om mee om te gaan. Dat zegt iets over hen, maar vooral ook over onszelf. Zij houden ons als het ware een spiegel voor. Als we hierbij stil durven staan, kunnen we onszelf beter leren kennen en wegen vinden om op een aangenamere manier met elkaar om te gaan of samen te werken.

Tijdens de workshop is er ruimte voor het uitwisselen van eigen ervaringen en om te leren van elkaar.

Coach en begeleider Yola Thienpont haalt de mosterd in de theorie van het kernkwadrant van Daniël Ofman. Hier lees je er meer over.

Meer informatie over deze workshop en het overige aanbod van de Persoonlijke Vorming voor Femmavrijwilligers vind je op de webpagina: https://www.femma.be/nl/persoonlijke-vorming. Of neem contact op met Rita De Roeck via mail: rita.deroeck@femma.be, of gsm: 0495 25 24 69.

 

Bron van tip 1 tot 4: www.jobat.be

Reageer