Hoe doen jullie het? Verwelkomen van nieuwe leden

{$items.title}

Omdat de echte deskundigheid en de beste ervaringen zich in de groepen en bij de vrijwilligers bevinden, willen we dit forum gebruiken om jullie te laten uitwisselen. Regelmatig zullen we een oproepje doen om de ervaringen over een bepaald thema te delen.

Eerste thema: Het verwelkomen van nieuwe leden.

Mocht je onlangs een nieuw lid verwelkomen in je groep? Super! Hoe zorg je ervoor dat die persoon zich welkom voelt in de groep? Hoe kan je ervoor zorgen dat deze persoon blijft komen?

Ben je zelf lid: Hoe werd je verwelkomd in de groep? Wat zorgt ervoor dat je naar de activiteiten van de groep blijft gaan?

Wees welkom om hierop te reageren. Hoe meer reacties, hoe meer we van elkaar kunnen leren.

Reacties

riet schreef

Wat echt werkt om nieuwe Femma´s te betrekken is hen vragen of ze willen meedoen. In het begin deden wij bij FemmaXL alles zelf: de zaal voor het naaisalon mooi ingekleed, alles voorzien voor de bar, alles piekfijn klaar. We durfden niemand te belasten. Zo krijg je alleen maar passanten. Ze voelen zich wel welkom maar voelen zich consument. Zij komen genieten.

Nu vragen wij deelnemers of ze iets kleins willen doen: even afstemmen voor een volgende activiteit bij een koffie op café, wil zij misschien helpen klaarzetten de volgende keer (want je bent maar alleen)? Vragen wat ze goed kan en graag doet en dat een plekje geven in en naaisalon? ...

Door kleine engagementjes die aansluiten bij de talenten/interesses van vrouwen worden ze deel van de groep en voelen ze zich niet alleen welkom, maar ook onmisbaar :-)

Liesje schreef

Hey Riet,

Wat je beschrijft van 'passanten' herken ik maar al te goed. Nu zit al het werk ook bij een klein groepje en komt de rest ook vooral consumeren. Iedereen wordt warm verwelkomt! Er komt ook soms kritiek op bijv. de prijs (die al echt laag zit met 2,5 euro/avond incl koffie of thee), of ze willen nog meer wat de belasting voor die enkelingen te veel zou vergroten... Misschien moeten we ook eens denken aan kleine(re) engagementen binnen de groep. Zeker iets om bij na te denken en even te bespreken! Is een glas cava ook goed?

Ik kijk uit naar tips van andere groepen!

Maria schreef

Als contactpersoon heb ik al een paar keer uitleg gegeven over femma - onze afdeling én ook femma algemeen. Dit was dan naar aanleiding dat iemand een activiteit meedeed en meer info vroeg. Soms deelde ik mijn eigen femmaboekjes uit plus een exemplaar van ons eigen tweemaandelijks activiteitenboekje. Inspanningen die soms beloond worden, soms niet. Je weet nooit hoelang een nieuw lid zal blijven, vaak is het maar 1 jaar. Het probleem is bij velen dat hun agenda's ook al vol zitten.

Stilaan schakelen wij ook 'actieve leden' in die dan inderdaad hier of daar willen helpen maar een kerntaak + het vergaderen niet zien zitten. Dat is en blijft moeilijk. Wij hebben een gemeente vol met grote groepen (Chiro, okra, KVLV, sport e.d.) die ook vaak in dezelfde vijver vissen. Zelfs een actief lid mag je niet overbelasten, wat Riet schrijft is heel belangrijk. Voor mij persoonlijk telt vooral de vriendschap onder elkaar en zo met kleine beetjes groeit helpen, een beetje als een plant die je water en voeding en eens een klapje mee doet.

Van Brabant Katelijne schreef

Femma Ename probeert telkens om de nodige aandacht te geven aan de leden (vooral nieuwe) met vriendelijke welkom en babbel met drankje en soms wel eens een hapje, alsook door te informeren over hun interesse in welke activiteiten. Hun het gevoel geven dat ze erbij horen...

Reageer