Empathisch luisteren, nooit te oud om te leren

{$items.title}

Je vriendin zit in een moeilijke relatie en lucht bij jou regelmatig haar hart. Je puberende zoon lijkt een gesprek met jou zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Je collega vertelt elke dag uitgebreid dezelfde verhalen over haar gezin. Zelden of nooit heeft ze een ander gespreksonderwerp. Jij ziet hen graag en wil er ‘altijd’ voor hen zijn. Maar soms weet jij ook niet goed (meer) wat zeggen. Soms wordt het je eigenlijk zelfs teveel. Twijfel en schuld loeren dan om de hoek: ben ik wel een goede vriendin, moeder, collega, ...?


Herken jij je hierin? Heb jij het hier ook moeilijk mee en wil je meer inzicht krijgen in communicatie? Wil je beter luisteren en spreken met andere mensen? Voel je dat dat niet gemakkelijk is, dat je regelmatig op dezelfde moeilijkheden botst? Dat je wel wat frisse inzichten en tips kan gebruiken?

Verbindende communicatie

Met verbindende communicatie schiet je een heel eind op. Met en/of zonder woorden ga je in interactie met de ander. De basis van goeie communicatie is niet spreken, maar wel empathisch luisteren. En tijd en ruimte geven, zelfs stiltes laten. ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ in de praktijk.

Mensen moeten van tijd tot tijd hun verhaal kunnen doen. Ze hebben nood aan iemand die echt luistert. Goede luisteraars zijn zeldzaam. Geen wonder dat 1 op 5 mensen zich sociaal sterk tot zeer sterk eenzaam voelt. Bovendien geeft een kwart van de bevolking aan emotioneel eenzaam te zijn, bij niemand echt terecht te kunnen.

Die vaststelling zette Bond Zonder Naam (BZN)  er enkele jaren geleden toe aan om in te zetten op verbindende communicatie o.a. door de workshop ‘empathisch luisteren’ te organiseren voor een breed publiek. Iedereen die in z’n eigen omgeving een betere luisteraar wil worden, is er welkom. Er is geen voorkennis vereist. Er worden achteraf geen testen afgenomen. Al je contacten thuis, op school, op je werk, in je buurt en vereniging vormen levenslang  je oefenterrein.

Empathisch luisteren voor Femmavrijwilligers

Speciaal voor haar vrijwilligers zet Femma i.s.m. BZN 5 workshops empathisch luisteren op. Empathisch luisteren is beslist een thema dat bijdraagt tot persoonlijke ontwikkeling. Je voelt je sterker als persoon, beter beslagen om in verbondenheid met anderen te communiceren.

Ik nam deel aan zo’n workshop en ga aan de slag met aandachtspunten en leerpunten die ik voor mezelf maakte:

  1. Empathisch luisteren is luisteren, vragen stellen en stiltes verdragen.
  2. Empathisch luisteren is lang genoeg stilstaan bij het verhaal van de verteller zelf, niet te snel overschakelen naar de context en de anderen die erin betrokken zijn. Dan toon je respect voor de gedachten en gevoelens van de verteller. Als je te vlug focust op anderen, voelt de verteller zich niet erkend en begrepen.
  3. Empathisch luisteren naar iemand is al heel wat. Ik hoef niet meteen/altijd/overal ‘tips’ of ‘wijze raad’ te geven. Ik moet niet onmiddellijk in actie schieten. Het is niet aan mij om iets op te lossen. Ik ben geen hulpverlener. Mijn enig engagement is ‘echt te luisteren’.
  4. Empathisch luisteren mag je begrenzen, gewoon al uit zelfzorg. ‘Wie goed wil zorgen voor anderen, moet eerst goed  voor zichzelf zorgen.’

‘Als je empathisch leert luisteren, hebben jij en je omgeving daar een leven lang profijt van.’

Als veel mensen deze vaardigheid onder de knie hebben en spontaan inzetten, draagt dit alleszins bij tot de verwarming van de samenleving. Je kan er dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Maar: nooit te oud om bij te leren, of af te leren :-). Mijn advies aan jou: schrijf je vandaag nog in!

Chris Goossens

Reacties

Cecilia schreef

Een aanrader om dit te volgen. Het verandert op een heel positieve manier je omgaan met mensen dicht bij jou, maar ook in een grotere kring.

De cursus is praktisch en geeft ook gelegenheid om te oefenen. Achteraf eens gewoon stil staan bij de aanbevelingen die je krijgt, zorgt voor verbinding en een fijn gevoel.

cindy.veraghtert@telenet .be schreef

graag zou ik hiervan de volgende datum te weten komen ,na jaren begeleiding en met mezelf bzig zijn merk ik op dat ik dit stuk helemaal kwijt ben geraakt en ik koppige overtuigingen heb en zo geen relatie kan f durf nog optebouwen

Reageer