Aanbod 2018 in de maak

{$items.title}

In 2018 willen we je gevarieerde en trendy activiteiten aanbieden. Die komen er niet zomaar. Intussen zijn we al een hele tijd in de weer en hebben nog wel even onze  handen vol. Hoever staan we nu …?

Even ter herinnering: In januari kreeg elke vrijwilliger de kans om een vragenlijst in te vullen over wat zij graag zou willen doen met haar Femmavriendinnen. Uit al de ideeën waarop jullie hebben gestemd en uit de spontane suggesties die jullie neerschreven, hebben we een selectie gemaakt. Uiteraard toetsen we deze aan een aantal vooropgestelde criteria:

 • Het aanbod moet alle Femmagroepen in al hun diversiteit aanspreken: het moet aantrekkelijk zijn voor verschillende leeftijden, maar ook voor vrouwen met verschillende culturele achtergronden.
 • Het moet gericht zijn op creatievelingen, culinaire en lifestyle meerwaardezoekers, zinzoekers, maar het moet ook inspelen op waar ieder van ons mee te kampen heeft nl. de combinatie van arbeid-zorg.
 • Het moet kwaliteitsvol zijn; ook onze lesgevers moeten deskundig zijn.
 • Duurzaamheid, superdiversiteit worden erin verweven.
 • Trends of innovatieve ideeën worden mee opgepikt.

Zo komen we tot  thema’s die een haalbare kaart zijn voor zoveel mogelijk groepen.

 • We kiezen er ook voor om thema’s uit te werken die uitgerold kunnen worden over heel Vlaanderen. We kiezen er ook voor om onafhankelijk thema’s te ontwikkelen waarvoor we steeds zelf de opleiding voor lesgevers voorzien.
 • We toetsen uiteraard de Ideeën ook aan wat er de afgelopen 5 jaar op het programma stond. We vermijden uiteraard thema’s die onlangs op het programma hebben gestaan. En we bekijken de successen.

Door deze criteria zijn sommige thema’s heel moeilijk uit te werken: te weinig deskundige lesgevers, al dan niet binnen een beschermd kader van een thema. Of lokale afspraken die moeten gemaakt worden.

Rekening houdend met bovenstaande criteria selecteerden we 11 thema’s. We zijn ervan overtuigd dat de selectie goed zit! Welke de verschillende thema’s zijn, gaan we nog niet verklappen, maar binnenkort vernemen jullie meer.

Hoe werken we ze nu uit?

Dat is heel verschillend.

 • We stellen een werkgroepje samen van gemotiveerde en ervaren Femmalesgevers of -vrijwilligers die een oog hebben voor de nieuwste trends en eigentijdse invullingen. Zij zoeken trendy toepassingen, testen de nieuwste materialen … en geven het project vorm. Ook zijj krijgen van tijd tot tijd extra vormingen en de kans om beurzen te bezoeken. Dit is bijvoorbeeld zo voor de creatieve thema’s. Deze werkgroep zorgt ook dat er leuke modellen worden uitgewerkt.
 • Nieuw dit jaar was het aanbieden van materiaalpakketten voor creaworkshops, om zowel groepen als deelnemers het organiseren gemakkelijker te maken. Hier werken we ook aan een betere service, want dit willen we in de toekomst zeker behouden. Dit impliceert dat Inhoud, prijs en distributiemogelijkheden worden afgewogen en vastgesteld. Materialen worden besteld en uitgeprobeerd. Producten en prijzen worden vergeleken …
 • We zoeken een deskundige in een thema, zitten ermee samen en bespreken hoe een activiteit voor Femma door haar/hem kan uitgewerkt worden. Zij maken gewoonlijk een basisnota die door ons  bekeken wordt en waarop wij feedback geven. Dit is zeker nodig voor deskundigen die niet  vertrouwd zijn met Femma. Vaak worden de lifestyle thema’s op zulke manier ontwikkeld.
 • We zoek samenwerking met een andere organisatie die ook onze lesgevers wil opleiden. Dit bijvoorbeeld voor gezondheidsthema’s.
 • Of we gaan in zee met een auteur die een handboek over het thema heeft geschreven en vragen haar/hem een workshop uit te werken die vertaalbaar is naar onze groepen toe.
 • Of we schrijven zelf een boek en daaruit vloeien dan een of meerdere workshops voort, zoals bij de culinaire thema’s. Onze nieuwe Koken voor elke dag is hiervan een voorbeeld.

Ondertussen denken we na hoe we over de activiteiten gaan communiceren. In het magazine, de webwinkel, de website, De Ideeënfabriek … Moeten er foto’s genomen worden, promotieteksten geschreven, organisatorische afspraken gemaakt? Dit wordt in nauwe samenwerking met de dienst communicatie opgepakt en afgetoetst met enkele groepsbegeleiders.

Een flinke klus, maar we doen het graag, omdat we jou binnenkort willen verrassen met een nog beter en nog hipper aanbod!

 

Foto: Pixabay

 

Reacties

Leys Ghislaine schreef

Ik hoop van harte dat jullie op je besluit om bloemschikken niet meer aan te bieden terugkomen. In onze afdeling zullen verschilde dames het lidmaatschap opzeggen indien bloemschikken niet meer aangeboden word, daar zij vooral lid zijn geworden om te kunnen bloemschikken. Ook voor onze lesgeefster zou dit zeer erg zijn, daar dit haar inkomen is , zij geeft namelijk les aan 14 groepen

Caro schreef

Leuk dat jullie eens een inkijk geven in hoe het nieuwe aanbod tot stand komt en hoever jullie ermee staan. Als vrijwilliger geven we nogal gemakkelijk kritiek op wat van "Brussel" komt, maar tussen droom en daad staan dikwijls heel wat praktische bezwaren in de weg. Ik ben heel benieuwd wat het nieuwe aanbod concreet gaat worden.

Christa schreef

Ik vond het heel fijn om dit tekstje te lezen. Zo krijgen vrijwilligers wat 'inkijk' in de interne keuken van Femma. Zoals zoveel andere teamleden zie ik al uit naar het nieuwe aanbod.

ik ga zeker naar de ideeënfabriek om er al direct in ondergedompeld te worden.

Beste dank, beste Femma-medewerkers!

Marlies Stas schreef

Ik ben Marlies Stas, verantwoordelijke FEMMA CREATIEVE CURSUSSEN en zeer boos omdat de lesgevers voor Bloemschikken niet meer vergoed worden door de 'Praktische School'.

Onze lesgeefster Tonny Willemse is na meer dan 25 jaar meewerken met KAV/FEMMA gedumpt. Ze is zeer boos. Heel wat uitgaven van KAV/FEMMA over bloemen, uitwerkingen en voorbeelden, zijn van haar hand. Ook de communicatie over de niet-meer-betaling verliep niet tactvol. Wij organiseren al 20 jaar een cursus van 10 lessen onder leiding van Tonny. Wij hebben rond de 15 personen in onze cursus Bloemschikken. Ik heb schrik dat velen zullen afhaken van FEMMA.

EN WAT NU? Ik wil die cursisten wel behouden en de lesgeefster ook. GEEF EENS RAAD!

Reageer