Femma-workshop: de flessentuin zorgt voor groen in huis

{$items.title}

Kamerplanten zijn enorm hip de laatste jaren. Mensen halen de natuur in huis met Pilea peperomides (het bekende pannenkoekenplantje), een uit de kluiten gewassen Monstera of een heel klein luchtplantje. Wij gingen met de Femmadammen aan de slag met een nieuwe trend, of beter: één die terug van weggeweest is: de flessentuin.

Flessentuin of Bottle garden

Pinterest staat er bol van: de flessentuin is hip! Er zijn verschillende soorten: open flessen of bokalen, en gesloten versies waar er op termijn een gesloten ecosysteem ontstaat dat zichzelf onderhoudt. Er zijn bottle gardens die na twintig jaar nog steeds floreren, zonder dat hun eigenaars moesten ingrijpen. Ik zei toch dat de flessentuin een trend is die al eerder hip is geweest? Het is zo'n gesloten ecosysteem dat wij ook wilden maken.

Wendy dokterde voor ons uit hoe zo'n flessentuin gemaakt kan worden en legde ons dat uit tijdens een workshop. Erg moeilijk is de basis niet. Je neemt een bokaal die voldoende groot is, met een opening waar je hand makkelijk in kan. Een smallere opening kan, en is ook erg mooi, maar het is natuurlijk veel moeilijker. Dat is voor gevorderden! Wij beginnen bij het begin.

We hadden elk een weckpot van Ikea, een Korken van 1,8 liter als jullie ook graag aan de slag willen. Onderaan kreeg die een dun laagje lavasteentjes voor de afwatering. Planten houden niet van natte worteltjes. Daarboven kwam een laagje houtskool: dit zorgt voor de filtering van het water. Daarboven kwam een laagje potgrond.

En toen volgden de plantjes. We hadden kleine cactusjes, aloë vera'tjes, varentjes, vetplantjes... Twee of maximaal drie pasten er in onze pot. We bevochtigden de grond en daarna mocht de pot gesloten worden.

Voilà: onze eigen flessentuin!

Het voordeel van deze workshop samen te doen is dat wij al zorgen voor het materiaal. Die bokaal en de plantjes, dat gaat nu nog, maar je hebt echt maar heel weinig steentjes, houtskool en grond nodig. Maar die kan je nu eenmaal niet per 100 gram kopen he :)

Denk je: wauw, die Femmadammen daar in Dendermonde, die doen wel leuke dingen? Als je graag geïnformeerd blijft kan je onze facebookpagina volgen, of je inschrijven op onze mailing list door een mailtje te sturen naar femmadammen.dendermonde@hotmail.com.

Dit artikel verscheen eerst op www.twoowlettes.be

Reageer