Femma is er voor alle vrouwen

en Femma slaan de handen in elkaar en gaan samen aan de slag in UZ Brussel-Jette en Ziekenhuis Sin-Jan-Brussel. Femma is er voor alle vrouwen en dat nemen we letterlijk, hier horen ook vrouwen met borstkanker bij.  Anne Rondas schreef een verslag


"Ik mag mezelf bij de gelukkigen prijzen dat ik geen diagnose van  borstkanker heb gekregen", zegt Anne Rondas.

Contact leggen met deze dames, schept een band. Ikzelf sprak verscheidene dames in Sint-Jan aan met een tweetalige flyer. Ik kwam er ook  jonge vrouwen en minder jonge tegen, nederlandstalige en/of anderstalig. Maar één ding stond vast, we begrepen elkaar, als vrouwen onder elkaar. Ondertussen legde de collega van 'Kom op tegen kanker' contacten in het UZ Brussel te Jette. We spreken af , om met mogelijke trekkers en/of spilfiguren een eerste keer samen te komen op woensdag 18 november 2015.
 

Het leek ons ook  aangenamer om deze eerste ontmoeting te laten plaatsvinden niet in een ziekenhuis maar in één van onze prachtige Gemeenschapscentra die Brussel rijk is. GC De Pianofabriek in Sint-Gillis, 5 dagen na de terreuraanslagen in Parijs,  was the place to be. Met een koffer vol verwachtingen een parkeerplekje gezocht, tussen de winkelstraten, drukke pleintjes maar vergezeld door blauwe zwaailichten van de ruim aanwezige politie in de stad.

 

Zoals het Femma betaamt: een magenta tafelkleed, gekoelde drankjes en wat  knabbels. Met mijn welkomstwoordje in mijn hoofd heb ik er ongeloofelijk veel zin in om deze dames te leren kennen.  Natuurlijk waren er al een paar méér dan op tijd. Zeker met de versterkte controles wilde ze niets aan het toeval overlaten. Zelfs het nemen van drie vervoersmiddelen hield hen niet tegen. Integendeel, ze hadden er veel zin in. Van betrokkenheid en engagement gesproken. Voor mij was dit al een moment waar de avond al geslaagd was. In totaal zaten we met 9 vrouwen rond de tafel.  Elk met haar verhaal en een min of meer engagementsverklaring voor de hele opzet.

Saaïda is al meer dan 20 jaar patiënt, maar is blij dat er eindelijk een initiatief als dit is.

Ze bracht een vriendin mee als bondgenoot en werpt zich op als PR dame. "Mond aan mond reclame is een goede zet"geeft Saaïda aan en neemt deze taak ter harte.

Geneviève zit in haar zoveelste chemokuur en voelt zich vreselijk. Ze woont in Sint-Gillis en het gaf haar hoop om toch de deur uit te komen. Zij wil graag zwemmen en wandelen om haar gedachten te verzetten en haar lichaam kan dit nog net aan.

De andere dames aan tafel waren niet direct kankerpatiënten, maar waren gewonnen voor ons idee. Ook zij willen meewerken om dit initiatief verder uit te bouwen. We wisselen verhalen uit en zelfs tips om de bijwerkingen van Chemo en hormonen-therapie te verminderen. Iedereen voelt het kriebelen om verder hiermee aan de slag te gaan, maar de uren glijden vooruit. We willen niet te laat naar huis en maken nog een paar laatste afspraken. Ondertussen laten we ons idee verder groeien en leggen we de focus om de komende weken onze plannen sterk te gaan promoten, ieder in zijn netwerk. Na de kerstvakantie komen we opnieuw samen. We wisselen nog snel onze gegevens uit en duiken daarna veilig de stad weer in.

Conclusie van deze avond:
Het drankje uit onze Femma beker heeft nog nooit zo heerlijk gesmaakt!

Bedankt lieve vrijwilligers!


 

Reageer