Krakau en Auschwitz

Krakau en Auschwitz

Krakau, de voormalige hoofdstad van Polen is cultuurhistorisch een parel. De stad behoort daarom terecht tot het Unesco Werelderfgoed. In tegenstelling tot andere Poolse steden werd Krakau tijdens de Wereldoorlog gespaard van bombardementen. Het erfgoed is er dus prachtig bewaard. Of we nu een museum bezoeken, een kerk of een typische wijk, overal ademt Krakau geschiedenis. Maar er is meer: Krakau is ook een hedendaagse stad, die cultuur ademt, waar het zalig is om rond te lopen en elk plein of elke straat je uitnodigt om dieper kennis te maken. Op het centraal gelegen Rynekplein kruisen straatartiesten gegarandeerd je pad. Kortom, Krakau is een oude dame maar levendig als nooit tevoren. Als extra troef is Krakau geen grootstad, alles ligt er op wandelafstand, zo hebben we uitgebreid de kans om de sfeer te proeven.

We duiken ook in het religieuze verleden van Krakau en omgeving. De Joodse wijk (Kazimierz) behoort tot de best bewaarde van Europa. Zo krijgen we de kans om een authentieke Synagoge en begraafplaats te bezoeken en zo meer te weten over de Joodse cultuur, bewogen geschiedenis en religie.

Wie Krakau zegt, zegt ook Auschwitz, op een uur rijden van het stadscentrum. De concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau staan voor altijd gebrandmerkt in ons geheugen, als harde en indrukwekkende getuigen van een niets ontziende ideologie die volkeren (Joden, zigeuners,..) en mensen (verzetsstrijders, vakbondsmensen, politieke gevangenen, homoseksuelen, gehandicapten,…) uit het plaatje wou knippen. Een ingetogen bezoek aan Auschwitz en Birkenau staat daarom bewust op ons programma. Uiteraard voorzien we tijd en ruimte om dit alles te verwerken en na te denken wat dit met ons leven anno 2019 doet: wat leert Auschwitz ons over onze eigen angsten en vooroordelen? Hoe overleeft een volk en een mens deze gruwel? Kon kunst een troost betekenen voor deze mensen? We luisteren naar de geschreven getuigenissen van sterke vrouwen die op hun manier met het geweld en de verschrikking omgingen, we denken na over hoe wij deze geschiedenis levendig kunnen houden en wat ze kan bijdragen aan onze inzet vandaag voor verdraagzaamheid,…Voeg daarbij nog de warme sfeer  en het goede gezelschap en deze reis wordt vast en zeker een topper uit het aanbod van onze Femma-Vrouwenreizen.