Berlijn en Potsdam Cultuur en een rijke geschiedenis met bovenop de kerstsfeer

Berlijn en Potsdam Cultuur en een rijke geschiedenis met bovenop de kerstsfeer

De Brandenburger Tor, de enige overgebleven stadspoort, was decennialang het symbool van de kloof tussen oost en west. Het mooiste plein van Berlijn is zonder twijfel de Gendarmenmarkt!
Het plein aan het Konzerthaus en de Franse en Duitse Dom is ook de plaats waar de grootste kerstmarkt van Berlijn door gaat. Aangrijpend is ongetwijfeld het Holocaustmonument, treed binnen in de volledig begaanbare ruimte met 2.711 betonblokken van verschillende grootte. Shoppen of flaneren langs de Kurfürstendamm, Unter der Linden of op de Potsdamer Platz, ook hier met een stemmige kerstmarkt. Maar ook een bezoek aan de nieuwe koepel van het Reichtaggebouw mag niet ontbreken. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de stad.
45 km lang was ooit de Berlijnse Muur. Aan de East Side Gallery zie je het langste stuk Berlijnse muur met overgebleven muurschilderingen. Checkpoint Charlie is de beroemde grenspost tussen het Oosten en het Westen. Op zich stelt het witte hokje weinig voor, het is de geschiedenis erachter die de plek de moeite waard maakt. Op het  Museumsinsel, een eiland omgeven door de Spree liggen 5 museums, wij bezoeken het Altes Museum. Een zicht van op het water krijgen we tijdens een boottocht op de Spree. Geen wonder dat het Museuminsel tot UNESCO Werelderfgoed werd uitgeroepen.
“Zonder zorgen”, zo eindigen we onze uitstap met een bezoek aan het wereldberoemde slot ‘Sans Souci’ in Potsdam. De Pruisische koning Frederik de Grote liet hier een klein zomerpaleis in rococo-stijl bouwen.
De eindjaarsperiode is de  tijd bij uitstek om de echte Kerstsfeer op te snuiven.
Aarzel niet en kom met ons volop genieten van deze prachtige bestemming.