Een droomreis door Egypte, land van farao’s, piramides en tempels

Vrijdag 6 november 2009. Om 5 uur ’s morgens staan 36 vrouwen in Zaventem te trappelen van ongeduld om in te checken. Reisbegeleidster Veerle geeft ons meteen een mapje met informatie over Egypte, samen met de nodige uitleg over de eerste vluchten: van Brussel naar Wenen en van Wenen naar Caïro. Na deze twee verplaatsingen worden onze reisvisums in orde gebracht. Gids Magdy verwelkomt ons op de bus en verwent ons met een bloemetje! Onderweg zien we in de verte de verlichte piramides al liggen. We komen in het hotel aan. De kamerverdeling is snel in orde en we genieten van een lekker avondmaal in het restaurant.

Zaterdagochtend staan we vroeg op om vanuit Caïro Memphis, Sakkarah, de piramides van Gizeh en vervolgens de sfinx van Cheops te bezoeken. Allemaal héél indrukwekkend en fenomenaal. De dag is snel voorbij maar niet getreurd, we mogen ook nog eventjes wandelen door de souks van Khan El Khalili Bazar, de beroemdste en beruchtste markt van Caïro. De opdringerige verkopers maken we wijs dat we uit Alaska komen. Sommigen onder ons geraken zelfs tot in de woonkamers van de bewoners.

Zondagmorgen, weer vroeg uit de veren voor een bezoek aan de Citadel van Saladin, de moskee van Mohammed Ali, het Egyptisch museum met de mummies en de sarcofaag van Toetanchamon. Daarna vliegen we verder naar Luxor. Daar schepen we rechtstreeks in op M/s Neptune (ons bootje). Die avond pakken we na een lekkere maaltijd rustig onze valiezen uit. Na de briefing in de bar stelt iedereen zich aan de groep voor. Er wordt wat afgelachen!

Maandagmorgen mogen we wat langer slapen. In de voormiddag bezoeken we de Tempel van Karnak waar we zeven keer rond de kever draaien, goed voor een gelukkig leven samen met onze partner. We nemen ook een kijkje in een papyrusfabriek en Magdy laat ons zien hoe de werknemers van een papyrusplant een mooi document maken. Die namiddag hebben we vrij op de boot. Iedereen gaat aan dek en geniet van het mooie weer, het verfrissende zwembad en wat lekkers. Tegen valavond bewonderen we de prachtig verlichte tempel van Luxor. De sfeer op de boot is uitstekend en het eten smakelijk bereid. Die avond nog vertrekt de boot naar Edfu.

Dinsdag bezoeken we de Tempel van Horus. Niet te geloven welke verhalen we van onze gids te horen krijgen! ‘s Namiddags worden we verwelkomd op een High Tea. Een verwennerij met heerlijke koffie of thee en véél koekjes. Tijdens het Egyptische diner vaart de boot verder naar Aswan. Intussen genieten wij van Egyptische dans en muziek! Deze party wordt helaas voortijdig afgeblazen door het overlijden van de moeder van onze Egyptoloog. Ondanks alles zorgt reisbegeleidster Veerle er toch voor dat we de volgende dagen ons programma verder kunnen zetten.

Woensdag, weer een drukke dag voor de boeg! We varen met een motorboot op de Nijl naar de Botanische tuin. Tijdens de bootreis luisteren we aandachtig naar de uitleg over de mooie natuur rond de Nijl. Van daar varen we verder naar een Nubiërsdorp waar armoe nog troef is. In de Faloeka (Egyptische zeilboot) zingen en dansen we… En dan terug naar onze luxecruise, wat een verschil! Tussendoor mogen vier vrouwen met de plaatselijke gids mee naar een nabijgelegen weeshuis waar giften, die daar zeer welkom zijn, van de volledige Femma-groep worden overhandigd. In de namiddag staat nog een bezoek aan de stuwdam van Aswan, de onvoltooide obelisk en een parfumerie op het programma. De dagen vliegen voorbij!

Donderdag zijn we weer snel uit de veren. We beginnen om 4 uur al aan de tocht door de woestijn naar Abou Simbel. We krijgen alvast een kussen en een picknick mee. Maar alle indianenverhalen ten spijt, genieten we van een mooie zonsopgang in de woestijn en verloopt de reis rustig. Het fantastische tempelcomplex van Ramses II en de iets kleinere tempel van Hathor zijn echt de moeite! Terug op de boot aangekomen varen we tijdens de lunch naar Kom Ombo. Daar bezoeken we de plaatselijke tempel, die vooral in het teken staat van de geneeskunde zoals Magdy het zo mooi kan vertellen. En de boot vaart alweer noordwaarts…

’s Vrijdags passeren we de sluizen van Esna, een speciale ervaring! Tussendoor nog snel even de tempel van Esna bezoeken. Na de lunch volgt een interessant vragenuurtje door Veerle georganiseerd. Dat wordt dan weer afgerond met een High Tea. Rond 19 uur komen we dan eindelijk aan in Luxor waar we het klank- en lichtspel in de tempel van Karnak meemaken. Het diner en de briefing is iets later op de dag.

Zaterdagmorgen worden we alweer vroeg gewekt. Om 5.45 uur vertrekken we naar de Vallei der Koningen. Het is nog vroeg in de morgen en we zijn er praktisch alleen. De temperatuur in de tempels is nog best te doen. Nadien trekken we naar de tempel van Hatsjepsoet en de Kolossen van Memnon. Wie het wenst, kan ook nog een ritje doen op een kameel, door een klein dorpje. Wat een belevenis! Nadien volgt een traktatie met een drankje en een waterpijp, zalig! Na de lunch maken we kennis met het leven van de plaatselijke bevolking, die we hebben kunnen observeren tijdens een tocht in paardenkoetsen door de straten en steegjes van Luxor. Volgt dan nog een bezoek aan de Bazaar met daarna een verwennerij in een Egyptisch Café.

Na het laatste avondmaal volgt een briefing over de lange reisdag van zondag en vieren we het afscheid van Magdy, onze grappige, maar professionele gids, en van Veerle, onze deskundige, vriendelijke en zéér bekwame reisbegeleidster.

Dankjewel, voor deze droomreis door Egypte.
Ann