Zuster Berthastraat #meervrouwopstraat

{$items.title}

Heb je al eens stilgestaan bij al die straatnamen die je op de honderden of duizenden enveloppen hebt geschreven? Statistisch gezien heb je in meer dan acht keer op tien van de gevallen een straatnaam met een mannennaam genoteerd. Dit roept vragen op. Hebben vrouwen dan minder bijgedragen aan de samenleving dan mannen? Natuurlijk niet, ze zijn gewoonweg gedurende al die jaren niet erkend voor hun talenten, verdiensten en engagementen. Dit gegeven maakt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen letterlijk zichtbaar. Uiteraard heeft dit met de tijdsgeest te maken en de onderdrukte positie van vrouwen in het verleden. Waarschijnlijk is er ook een band met de bescheidenheid van vrouwen en hun politieke ondervertegenwoordiging. Vrouwen lopen niet gemakkelijk te koop met hun verdiensten.

Nieuwe straten en pleinen naar vrouwen noemen

Presentatrice Sofie Lemaire vond, in een VRT filmpje, dat het hoog tijd was voor verandering. Zij startte de campagne Meer vrouw op straat. In het voorjaar 2020 volgt er een gelijknamig TV programma. Hiermee wil zij vanuit de openbare omroep steden, gemeenten en hun burgers stimuleren om de nieuwe straten en pleinen naar vrouwen te noemen. Zij lanceerde deze campagne op de internationale vrouwendag dit voorjaar. Tot haar verrassing gingen veel steden en gemeenten meteen aan de slag met deze uitdaging.

In Genk bijvoorbeeld deed schepen voor cultuur Anniek Nagels in maart een oproep om namen in te dienen van straffe vrouwen die een straatnaam verdienen in de mijnstad.  Een medewerker van het jeugdwelzijnswerk Gigos diende de naam van zuster Bertha Lambie in. Dat een man met een islamitische geloofsachtergrond voorstelt om een straatnaam aan een zuster op te dragen, maakt dit verhaal bijzonder.

Verbindingsfiguur

Zuster Bertha Lambie werd  in 1932 in Zutendaal  geboren en overleed in 2016 in Genk. Zij trad in 1957 in bij de orde van de Dochters van het Kruis. Een groot deel van haar leven was ze actief in Waterschei, een mijnwerkerswijk in Genk. Daar was ze gekend als een verbindingsfiguur tussen verschillende culturen. Ze betekende veel voor de  mijnwerkers gezinnen.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat een jeugdwerker die opgroeide in één van die gezinnen de naam van zuster Bertha voorstelde. De gemeenteraad van Genk besloot in juni van dit jaar eenparig om een straat in een nieuwe verkaveling, weliswaar niet in de cité, Zuster Berthastraat te noemen.

Wil jij ook meer vrouwennamen in het straatbeeld zien? Doe gerust een voorstel in jouw dorp, gemeente of stad. Of stuur een straf vrouwenverhaal naar Sofie Lemaire.

Reageer