Zomerse salades met couscous en quinoa

{$items.title}

Nog voor de grote vakantieuittocht begon, vroeg ik mijn collega's wat hun favoriete zomerreceptje was.  Zo kon ik jou voorzien van wat extra kookinspiratie!

De zomerse taboulé van (de mama van) Karolien

Een ideaal receptje tijdens de warme zomermaanden is taboulé met tonijn. Het receptje kan je gemakkelijk op voorhand maken. Met dank aan mijn mama voor recept.

Benodigdheden:

  • 250g couscous (moyen)
  • 1 citroen (uitgeperst)
  • 2 à 3 teentjes look
  • 3 lepels olie
  • 3 lepels olijfolie
  • Witte wijnazijn (naar smaak)
  • 1 kop koud water (meer indien nodig)
  • 1 blik tonijn*
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 blikje maïskorrels
  • 200 g prinsessenboontjes (gekookt en afgekoeld)
  • 8 tomaten (ontvellen en ontpitten + in stukken snijden)
  • Verse basilicum

Tonijn!?

* Wist je dat als je tonijn (en andere vissoorten) met een MSC-label koopt, je er zeker van bent dat die vis ethisch in orde is?  Via deze zoeker kun je nagaan welke merken dit label dragen.

Zo ga je te werk:

  1. Alle ingrediënten goed mengen (behalve de verse basilicum)
  2. Minstens 4 uur in de koelkast laten rusten.
  3. Bij opdienen: verse basilicumblaadjes toevoegen.
  4. Smakelijk!

De quinoasalade van Roswitha

Wat wij hier ook graag eten
- allez eten veel en van alles graag maar ik ga niet voor de traditionele aardappelsalade -
is quinoasalade

Dit heb je nodig (Voor 4 pers):

  • Quinoa (uit de Wereldwinkel als je het Roswitha vraagt!)
  • 1 courgette in blokjes of dunne reepjes
  • 1 bosui in ringetjes
  • 1 komkommer in blokjes
  • 3 tomaten klein gesneden
  • handje rucola
  • kleine groene asperges (kan ook zonder natuurlijk)
  • koriander, fijn gehakt
  • paar takjes munt, fijn gehakt
  • pijnboompitjes
  • hazelnoten, fijn gehakt
  • sap van 2 citroenen
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Zo ga je te werk:

  1. Doe de quinoa in een kom, giet er kokend water overheen en laat ongeveer 30 min weken. Of kook de quinoa op een laag vuurtje gaar (zie verpakking maar ik doe altijd 1ste methode).
  2. Schep de quinoa daarna in een zeef en laat deze goed uitlekken.
  3. Blancheer de courgette en de groene asperges.
  4. Doe de lente ui, komkommer, tomaten, courgette, asperges, koriander, munt, sap van citroen, olijfolie, peper en zout bij de quinoa en roer alles goed door.
  5. Doe daarna pas de pijnboompitjes en hazelnoten erover.
  6. Als afwisseling is het ook lekker om er eens fetakaas over te doen.
  7. Smakelijk!

Waarom Roswitha voor quinoa kiest

Vrijwel alle gerechten met quinoa zijn een favoriet bij ons thuis. Quinoa is zeer voedzaam en kan gewoon nooit mislukken. Je kan er van alles mee doen in warme gerechten, soep, koekjes, koude salades … ’t Voordeel is dat wanneer je er het kokende water over doet en het staat te “wellen” je tijd hebt om de rest voor te bereiden. En waarschijnlijk, heel waarschijnlijk ook wel omdat mama in Bolivia gezeten heeft en een grote boon heeft voor de quinoaboeren daar.

 

Reacties

Goethals Greta schreef

wij eten ook regelmatig couscous,met natuurlijk recepten die wij klaarmaakten in de kooklessen bij Femma Bentille,lekker ,zeer gevarieerd en weinig tijd nodig om iets smakelijk op te dienen ,ga dat recept met quinoa eerstdaags eens uitproberen,waarvoor dank aan Roswhitha

Reageer