Zo begin je een bullet journal

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Een aantal maanden geleden werd de bullet journal mijn beste vriend: ‘Ik wilde altijd alles tegelijk doen, maar had het gevoel dat ik nooit iets gedaan kreeg. Tientallen notitieboekjes slingerden rond in huis: eentje voor mijn werk, eentje voor mijn creatieve ideetjes, eentje voor mijn weekmenu’s, eentje voor allerlei … Zoveel leuke ideeën, zoveel plannen. Tot ik de bullet journal ontdekte!’ Hebben jullie hetzelfde gevoel als ik? Dan heb ik dé oplossing voor jullie: start a bullet journal, liefst vandaag nog!

Wat heb je nodig?
Het enige wat je nodig hebt, is een notitieboekje en een pen (of pennen in verschillende kleurtjes).
Je kan eigenlijk elk notitieboekje gebruiken, maar zoek vooral een boekje waar je blij van wordt. Iets duurder in aankoop, maar heel erg handig is een Moleskine of een Leuchtturm1917 Moleskine.

Zo ga je te werk

Wat is het?
De bullet journal is een manier om alles wat je opschrijft kwijt te kunnen in een boekje. Al je to-dolijstjes, inspiratielijsten, afspraken, alles kan in één boek. Netjes en georganiseerd, je kan alles makkelijk terugvinden. Het nieuwe jaar is bovendien de perfecte timing om voorgoed komaf te maken met de chaos in je hoofd en te starten met je eigen bullet journal aka je creatieve bijbel.

Klaar, start?
Voor je enthousiast begint te pennen in je gloednieuwe notitieboekje, moet je rekening houden met een aantal regels. Zo zorg je er best voor dat je op de eerste pagina begint met een indexpagina. Hoe langer je je bullet journal gebruikt, hoe meer informatie je terugvindt in je inhoudstafel.

Nummer de pagina’s zoals in een boek en telkens wanneer je een nieuwe maand, een nieuw hoofdstuk, een nieuwe lijst of een nieuwe verzameling bent gestart, noteer je de titel in de index. Ook een legende is onmisbaar in je bullet journal. Per activiteit of taak creëer je een ander icoontje zodat je een mooi overzicht krijgt. In je maandlog maak je een globaal overzicht van je maandelijkse activiteiten en in de dagplanner licht je elke dag apart uit zodat je per dag je to do’s kan noteren.

Dan maak je een overzicht van de betreffende maand. Je schrijft de nummers van de maand en de eerste letter van de dag neer. Zo heb je een overzicht van de maand: hier kan je belangrijke gebeurtenissen in je planning noteren! Rechts daarvan maak je een lijst met taken waarvan je op voorhand weet dat je ze die maand moet gaan uitvoeren. Die eerste keer zal hij nog een beetje leeg zijn misschien, maar dit is de pagina waar uiteindelijk ook de dingen van de vorige maand naar verhuizen wanneer je ze niet hebt afgestreept.
Nu is de basis klaar. Je kan nu beginnen met je dagelijkse lijstjes! Alles wat je normaal in losse boekjes of op losse briefjes zou schrijven, schrijf je vanaf nu in je bullet journal.

Wat mag er allemaal in je bullet journal?
Het allerleukste is om lijstjes bij te houden van alles wat je maar wil noteren. Wij geven een overzicht van de lijstjes die passen in je bullet journal, maar eigenlijk ben je daar zo vrij als een vogel in!
° goede voornemens
° jaardoelen
° maanddoelen
° dingen die je niet mag vergeten
° ideetjes voor verjaardagen, geboortes, trouwfeesten
° bucketlist
° projecten die je nog wilt maken
° lessen die je nog wilt volgen
° boeken die je wilt lezen
° films of series die je wilt bekijken
° plaatsen die je nog wilt bezoeken
° spaardoelen
° belangrijke contactgegevens
° vul het lijstje zelf aan…

Ga er creatief mee aan de slag
Een bullet journal hoeft niet saai te zijn! Het leuke aan een bullet journal is dat je je boekje naar eigen wens kan aanpassen en invullen en er creatief mee aan de slag kan gaan met washitape, kleurtjes of stofjes. Je kan er echt alle kanten mee uit. Wie graag aan handlettering doet, kan zich helemaal laten gaan in een bullet journal. Sommige gebruikers houden ervan om het clean en minimalistisch te houden, anderen vinden het geweldig om hun bullet journal te versieren met stickers, washitape, leuke bladwijzers, handlettering of kalligrafie, tekeningen, leuke foto’s … Je kan het zo gek niet bedenken. Hoe creatiever jij ermee omspringt, hoe persoonlijker je boekje wordt.

Tips om het vol te houden
Heb je er even geen zin in? Dat is helemaal niet erg. Neem je journal binnen een maand nog eens vast, wedden dat jullie snel weer beste vriendjes worden? Door ervoor te zorgen dat je je bullet journal op een goed zichtbare plaats legt en niet laat rondslingeren tussen alle andere spullen of opbergt in een kast, ga je hem sneller gebruiken. Maak er een goede gewoonte van om hem overal mee naartoe te nemen. Heb je een vrij moment of moet je ergens wachten? Tijd om je bullet journal te overlopen of verder aan te vullen.

Zij doen het ook


Ondertussen ben ik zelf verknocht aan mijn bullet journal. Het zorgt echt voor minder chaos in mijn hoofd. De auto wassen? Staat gepland op woensdag! Wat eten we vanavond? Staat gepland in mijn weekmenu. Ook maak ik bewust tijd voor de leuke dingen, zoals een koffie gaan drinken met vriendinnen of een creatief projectje afwerken. Dat de bullet journal aanstekelijk werkt, bewijzen de enthousiaste Femmacollega’s die er ondertussen mee begonnen zijn.

Eva Brumagne: ‘Door een bullet journal te gebruiken heb ik geleerd dat de beste manier om het gevoel van overweldiging aan te pakken niet is om er meteen in te vliegen, maar wel om overzicht te krijgen op die to do’s - zowel privé als op het werk - en ze in te plannen in balans met elkaar. Reculer pour mieux sauter!’

Ook collega Jade Yorks kan niet meer leven zonder haar bujo (afkorting voor bullet journal): ‘Voor iemand die zo chaotisch is als ik, is een bullet journal een echte aanwinst. Ik vergeet geen afspraken meer, weet ruim op voorhand hoe mijn dag er ongeveer uitziet en vooral: ik heb weer tijd om dingen te doen die ik graag doe! Sinds ik een bullet journal heb, zorg ik er bewust voor om tijd vrij te maken voor de dingen die ik graag doe en niet enkel meer voor dingen die moeten. Ik gebruik mijn bullet journal door er elke avond even in te kijken en erin te schrijven. Ik lees wat ik morgen kan verwachten en schrijf neer hoe ik vandaag heb beleefd. Aan het begin van de maand maak ik een planning voor die maand en elke zondag vul ik de planning voor de week in. Het is een systeem dat op het eerste gezicht veel tijd in beslag neemt, maar ik heb al ondervonden dat elk gepland uur  voorkomt dat er minstens twee verspild worden. Ik zou niet meer zonder mijn bullet journal kunnen!’

Ook Mien Quartier vindt haar bullet journal zeer waardevol: ‘Het maakt mij bewuster van wat ik doe (of niet doe). Bij mijn to do’s zet ik maandelijks iets doen met het gezin, iets doen met Bart, iets naaien en een boek lezen. Soms merk ik dat ik tegen het einde van de maand nog niets kan aankruisen. Dat is dan wel een vervelende gewaarwording. Ik doe meer op een dag en zie de dingen al ruim op voorhand aankomen (bv. Viktors verjaardag). Soms hou ik mijn daily blessings bij. Op het moment doet me dat niet zoveel. Maar nu ik terugbladerde voor de foto’s, was dat leuk om te herlezen. Ik merk wel dat ik ermee stop als het te druk wordt, terwijl het me net zou helpen om het overzicht te bewaren. Maar dan heb ik er precies geen ruimte meer voor. Ik hou ook bij hoeveel water ik drink op een dag en dat maakt echt een verschil!’. 

 

Reacties

Greta de smedt schreef

Ik word daar gewoon nerveus van als ik die uitleg nog maar zie. Pluk de dag en laat liggen wat je niet klaar krijgt. Een leuk notaboekje is al moeilijk genoeg.

annemie schreef

een smartphone of iphone of ipad bevat ook mogelijkheden om deze bulletjournal digitaal te maken, altijd bij de hand

RiNique schreef

Heet zoiets niet gewoon ''een agenda'' ?

Het is ook zalig om niets te doen.

Plan jaarlijks een ''nietsdoe-reis''

Goed voor je gezondheid : niets moet maar alles kan.

Anne. schreef

Dit artikel van een Bullet Journal is werkelijk een openbaring geweest ! Ik werk een hele dag op computer en heb een overvol druk leven (wie niet ?). M.a.w., ik "bid" voor dagen van 48u en kan me helaas niet meer ontdoen van al de stress die ik dagelijks opslorp. Om mijn hersens te ontkicken of te "déconnecteren" zoals ik dat noem, heb ik uiteindelijk na jaren zoeken, begrepen dat ik mijn hersens letterlijk iets anders moest laten doen om daarna beter te kunnen slapen (sport, dans, ... hitsten me nog meer op). Na jaren heb ik dus uiteindelijk een oplossing gevonden : naaien. Ik moet me hierop concentreren, net als op mijn werk, maar mijn hersens moeten een heel andere richting volgen. Ik volg al jaren naailes en sinds kort ook een maandelijkse brei- of haakactiviteit. Daardoor ben ik dus ook al die jaren al geabonneerd op Femma.

En na al deze uitleg komt het : het is de eerste keer dat ik het Femmaboekje van de eerste tot de laatste pagina heb doorgelezen en ik vond gewoon alle artikels reuze ! Maar dat van de Bullet Journal heb ik zeker al 5 maal doorgenomen, heb al verschillende sites op Internet gaan bekijken voor nog meer praktische info en uiteindelijk heb ik me ook zo'n "notebook" en "tierlantijntjes" aangeschaft. Een echte uitdaging voor mij, want waar zou ik nu nog de tijd gaan halen om zo'n schrift in te vullen en op de koop toe het nog op te vullen met stripjes, stickertjes, enz. Wel, ik ben nu ongeveer een 3-weken gebruiker en ik kan nu al zeggen dat ik me beter voel. Ik kan het niet direct onder woorden brengen, maar het is vooral een soort van vrij gevoel. Telkens als ik dingen opschrijf, of het nu to-do's zijn of andere lijstjes, is het alsof het mijn hersens bevrijd van al die punten die ik zeker nog moet doen en niet mag vergeten. Op alle momenten van de dag springen er dingen in mijn hoofd, ah ja dat nog en dit mag ik ook niet vergeten en tenslotte zitten mijn hersens nog steeds vol als ik ga slapen, met alle gevolgen vandien. Nu schrijf ik alles op in één boekje en neem het gewoon terhand om me dit of dat te herinneren. Klaar is kees ! Zoals ik jaren geleden mijn hersens een andere draai heb moeten geven om uit te schakelen, is de Bullet Journal nog een andere bijhulp geworden om mijn stressniveau te verminderen. Bij deze dus, bedankt Femma voor de leuke artikels en vooral de Bullet Journal tip !

Sylvia Maenhoudt schreef

HOI,

Volgens de bezoekers van mijn handboekbinderij, heb ik ideale notebooks voor een bullet journal te maken, ik gebruik zwaar papier waardoor je er ook kan op schilderen.

Reageer