Zilte smaken

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}
Proef en geniet van heerlijke zilte gerechtjes met zeegroenten.
Zeegroenten zijn oorspronkelijk te vinden in de kustgebieden, waar ze in optimale omstandigheden kunnen groeien. Ze hebben allemaal een zilte smaak. De meest gekende zijn de zeekraal, lamsoor, zeekool en zeevenkel


Zeekraal

Zeekraal is een stengelgroente, die bestaat uit vertakte, vlezige, groene of roodachtige stengeltjes. Hij groeit oorspronkelijk langs de Noordzeekust  in het overgangsgebied van zoutwater en land, de schorren, maar tegenwoordig wordt het gekweekt. Het wordt alleen als jonge plant gegeten. Zeekraal heeft een uitgesproken zoute, visachtige smaak. De jonge, malse stengeltjes zijn verkrijgbaar van april tot juli. Reken op ca. 100 g per persoon. Zeekraal is ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast. Blancheer of roerbak de stengeltjes. Lekker bij visgerechten.
Reinigen: verwijder de onderste stugge stengelsegmenten en spoel onder koud stromend water.

Lamsoor

Lamsoor of zeeaster is een bladgroente met 12 cm lange, groene bladeren die in een rozet groeien. Het blad heeft de vorm van een lamsoor. De groente groeit van nature op de schorren in Zeeland, maar tegenwoordig wordt lamsoor gekweekt en wordt de omgeving waar het plantje groeit nagebootst. De jonge, vlezige blaadjes zijn geschikt voor consumptie en hebben een zilte smaak, die goed past bij vis, mosselen, oesters of lamsvlees. Lamsoor is verkrijgbaar van april tot juni. Reken op ongeveer 125 g per persoon. Lamsoor is 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Bereiden: was de blaadjes snel en stoof aan in vetstof of blancheer ze.

Zeekool

Zeekool is een stevige koolplant met kale, 15 cm lange stengels en blauwgroene bladeren. De groente groeit oorspronkelijk langs de kust van Frankrijk en Engeland. Hij wordt net als witte asperges op opgehoogde zandbedden geteeld. De bleke, sappige stengel wordt als groente gegeten. De fijne smaak heeft iets van asperges. Zeekool is een wintergroente, die van december tot april in kleine hoeveelheden aangevoerd wordt uit Engeland. Reken op ongeveer 250 g per persoon. Zeekool is enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Bereiden: was de stengels en kook ze 15 tot 20 minuten in licht gezouten water. Serveer met boter en citroensap of met Hollandse saus.

Zeevenkel

Zeevenkel komt oorspronkelijk voor langs de Zwarte Zee, de Middellandse Zee en de Canarische eilanden. Het is een vaste, doorlevende plant die 30 tot 50 cm hoog wordt en haast onafgebroken van juli tot oktober bloeit. Hij heeft een uitgesproken zilte smaak. De jonge bloemknoppen, bloemen, zaadpeulen, stengels en bladeren zijn eetbaar.
Zeebanaan

De zeebanaan is een sappige zeegroente en groeit in strengen op zandige grond. De vlezige blaadjes zijn groen, geel en soms prachtig vuurrood van kleur. Deze bijzondere zeegroente heeft een zilte en typisch kruidige smaak. De herkomst van de zeebanaan ligt in Australië
Alvorens te bereiden kan je  het beste de vlezige blaadjes van de hardere strengen verwijderen. Zeebananen kunnen rauw gegeten worden. Verwerken in salades of als onderdeel van een hapje. Je kunt ze ook prima roerbakken.

Zeerozemarijn

Schorrekruid is een eenjarig plantje met het uiterlijk van rozemarijn. Het staat bekend om zijn malse, zachte blaadjes en mineraalrijke smaak. De wilde Franse variant is grijsgroen van kleur. De Australische variant heeft een soms prachtige vuurrode kleur.Het schorrekruid groeit in Frankrijk van juni tot en met augustus en in Australië van september tot en met december. Wordt geblancheerd of geroerbakt. Kan ook rauw gegeten worden en leent zich uiterst goed als decoratief bijgerecht.


Zoutmelde


Zoutmelde is een zilte zeegroente die op het eerste gezicht iets weg heeft van postelein. Je zou het ook “zeepostelein” kunnen noemen. De plant groeit op de wat hogere delen van het schor aan de randen van de kreek op zogenaamde oeverwallen. Het vormt hier struiken van ca. 50 cm hoog. De eetbare blaadjes zijn grijs van kleur. Alleen de jonge bovenste malse stengeltjes worden geoogst. Na blancheren of roerbakken kleuren de blaadjes donkergroen. Ze doen het prima als hartige toevoeging in salades. Of na roerbakken als garnering bij de vis. Ze kunnen tenslotte ook gefrituurd als “groentechips” worden genuttigd. Behalve lekker zijn ze ook nog eens zeer decoratief.

Strandbiet


Strandbiet is typisch zo’n vergeten groente. De Romeinen gebruikten het al in hun keuken. De plant groeit in het wild op het strand en zandige delen van het schorre. Strandbiet is in principe jaar rond verkrijgbaar. Ze is echter kwetsbaar voor strenge vorst. Ook tijdens de bloeiperiode kan de oogst minder zijn. Kleine jonge blaadjes smaken het lekkerst. Grote bladeren kunnen enigszins bitter zijn. Strandbiet wordt kort geblancheerd. Is zeer zacht van smaak enkomt nog het beste overeen met die van jonge lamsoortjes.


Monniksbaard


Monniksbaard staat ook wel bekend als Agretti. Het is een stengelvormige zeegroente die voornamelijk groeit aan de mediterrane kust. Monniksbaard vindt u net als andere zeegroenten in het wild op begroeide stukken langs de kust. Vroeger werd Monniksbaard verbrand. Tegenwoordig wordt het ook in kassen gekweekt. De herkomst van onze monniksbaard is Italië, Spanje en Israel. Het seizoen van monniksbaard loopt van februari tot en met maart. Monniksbaard (Barbe di frate) heeft een mineraalrijke smaak, die iets weg heeft van postelein. De jonge plantjes zijn vaak het malst. De zeegroente wordt bereid door deze kort te blancheren of roerbakken, maar kan ook rauw gegeten worden. De groente wordt verkocht in bundeltjes.


Zeevenkel met asperges

Ingrediënten
200g grijze garnalen
1 bussel asperges
80g zeevenkel
Olijfolie
peper
Fijne kruiden:  peterselie, koriander
Sinaasappelschil

Bereiding


Schil de aspergers en snijd ze in fijne schijfjes. Verhit olie in een hapjespan en roerbak er de asperges in tot ze beetgaar zijn. Voeg de zeevenkel en verwarm 1 minuut. Roer er de garnaaltjes door en kruid met peper en de fijngehakte peterselie en koriander. Voor een extra frisse toets, rasp er wat sinaasappelschil over.

Kabeljauw met lamsoor


Ingrediënten
4 stukjes kabeljauwfilet
300 g lamsoor
50 g vetstof
Peper en zout
2 sjalotten
2,5 dl witte wijn
4 sneetjes ontbijtspek
2 klontjes boter


Bereiding
Laat voor de saus, de gesnipperde sjalotjes in 1/3 van de hete boter glazig worden. Blus af met witte wijn en laat tot iets meer dan 1/3 inkoken. Wikkel de stukken kabeljauw in een sneetje spek. Bind  met keukengaren vast en kruid met peper. Bak in een weinig vetstof eventjes om en om en plaats voorverwarmde oven van 180°C gedurende 8 tot 10 minuten gaar. Was de lamsoortjes en doe ze  met aanhangend water en de resterende vetstof op vrij hoog vuur en roerbak 1 minuut. Klop de ijskoude boter net voor het serveren door de ingekookte saus, kruid met peper.  Leg de vis op een bedje van lamsoor. Giet de  saus eromheen.

Reacties

Kaat Neesen schreef

Leuk dat jullie deze zeegroenten onder de aandacht brengen. Ik vind het toch weer jammer dat jullie de kans niet aangegrepen hebben om een recept te publiceren, niet met kabeljauw ( is een overviste soort) maar met minder gekende Noordzeevissen,die als bijvangst, nu vaak weggegooid worden, omdat de mensen deze vissen niet kennen en ze dus ook niet kopen. Graag eens een recept met rode poon bijvoorbeeld, een dergelijke bijvangst vis, met een zelfs een betere smaak dan kabeljauw die het tenslotte van de saus moet hebben omdat hij smaak neutraal is.

Met jullie als organisatie zouden jullie een grote impact kunnen hebben op welke vis er op het vlaamse bord komt

Mieke Dierickx schreef

Ik treed je helemaal bij Kaat . Heel erg leuk dat jullie de zeegroenten eens onder de aandacht brengen . Het zou leuk zijn om bij elke groente een recept te lezen met een minder gekende noordzeevis dan de inderdaad overviste en overigens heel lekkere kabeljauw .

Het zou ook leuk zijn een foto te zien naast deze niet zo gekende groeten . Laat het nu net de zeekraal zijn die u toont en die we inderdaad als enige zeegroente als eens vinden in de vishandel of zelfs het warenhuis .Ik kijk uit naar meer!

Miet Leliaert schreef

Beste Kaat en Mieke, akkoord: een foto naast elke groente had zeker leuk geweest. Anderzijds: in elk gerecht met vis kan je de vis naar eigen smaak, goesting of aanbod zonder problemen vervangen, toch ? Al is rode poon met zijn supervele vervelende graten niet meteen een visje waar ik zelf naar grijpen zou :-)

Frieda Verschueren schreef

Miet Leliaert ik woon aan zee en bij een goede viswinkel kan je rode poon laten fileren . Dus handig thuis in je keuken zonder graatjes. En hier aan zee worden wel meer vissoorten verwerkt in gerechtjes dan alleen kabeljouw. Er wordt ookweinig gevangen door sportvissers....dus andere vis eten is een must.

Reageer