Zelfgemaakt: armbandjes met de kleinkinderen

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Voor deze leuke armbandjes hoef je geen haakexpert of vlechttalent te zijn. Met een knoopster maak je de leukste vriendschapsbandjes,  arm-  hals en enkelbandjes, veters en touwtjes.

Oma Gonda ging samen met haar kleinkinderen (5 en 7 jaar) aan de slag. 'Laatst ging mijn dochter op weekend naar Nederland en bracht een houten knoopster mee. Nou, wat een leuk hebbedingetje is dat! Vooral de kleinste zette zich onmiddellijk aan het werk en wou dit aan oma leren.'

Japanse vlechttechniek

De knoopster is eigenlijk een eenvoudige vorm van KUMIHIMO, een 1000 jaar oude Japanse vlechttechniek waarbij je met behulp van een vlechtschijf koorden kan vlechten in verschillende patronen.  Met de knoopster kan je op korte tijd de mooiste koorden knopen, of beter gezegd ‘vlechten’, want echte knopen worden er niet gemaakt.

 

Wat heb je nodig?
  •  Een houten knoopster. Online kan je ze kopen vanaf 4€ per                    stuk, maar doe geen moeite je maakt ze beter zelf en raar maar waar, het resultaat is zelfs beter. Neem een kartonnen bierviltje (liefst rond),  teken er 8 punten van een ster op (verdeel het in 4 en nog eens in vier) en maak een insnijding van 1,5 cm. Teken in het midden een kleine cirkel met een muntstukje en snijd dit uit.
 
  • 7 draden van 50 tot 75 cm, afhankelijk van het gekozen werkstukje. Katoenen breigaren is ideaal, het is soepel en sterk. Ook hennepgaren, glittergaren, borduurgaren kan je gebruiken. Garen dat verloopt van kleur is het handigst, maar meestal worden 7 verschillende kleuren gebruiken, wat een leuk resultaat geeft. Beperk je het tot 2 of 3 kleuren dan krijg je een terugkerend patroon in je koord. Een glitterdraad tussen de katoenen draden geeft een feestelijk accentje.
Hoe ga je te werk?

1. Knip 7 draden van gelijke lengte, rol de draden een stuk op en leg er een lusje in. Op die manier zijn de draden korter om mee te werken. Je kan de draden ook rond een klein wasspeldje rollen en het uiteinde vastknijpen. Neem de draden samen en leg er een knoop in.

2. Haal de draden door de middelste cirkel naar boven en span in 7 insnijdingen een draad.
 
3.

Neem de ster met de vrije insnijding naar je toe, en hou indien mogelijk de knoop wat gespannen. Je kan aan de knoop een klein gewichtje hangen (vb van een punnikklosje), waardoor het koordje wat strakker geweven zal zijn.

 

4. Neem de 3e draad vanaf de vrije inkeping, maak hem los en leg hem in de vrije inkeping.

5. Draai de schijf terug met de vrijgekomen inkeping naar je toe, neem terug de 3e draad vanaf de inkeping en leg hem in de inkeping voor je.

6. Weef op die manier verder tot het koordje lang genoeg is. Maak de draden los uit de inkeping, maak de beginknoop los en maak een nieuwe knoop met de begin en de einddraden. Knip de uiteinden af.

Nog meer leuke zelfmaak ideetjes en mooie afwerkingen vind je binnenkort op de DIY-fiches in ons nieuw aanbod voor 2015. Deze zal je kunnen terugvinden op de Webwijzer onder ‘Praktische info voor vrijwilligers’.

Reacties

van osselaer schreef

vind ik toch wel moeilijk zonder een voorbeeldfilmpje

Struyven Diane schreef

Hallo Gonda

Ga het zeker proberen met mijn kleindochter :-)

Diane Struyen

Gaeremijn Tanja schreef

Zou gemakkelijker zijn eens een voorbeeld te zien.

Gonda François schreef

Het is super leuk om te doen en heel gemakkelijk! Eventjes aandachtig lezen en het wijst zichzelf uit! een bierviltje, 8 insnijdingen, 7 draden en tot drie tellen, dat kan iedereen :)

Veel succes!

Gratienne Van Craenenbroeck schreef

dit gaan wij ook doen met de kinderen en kleinkinderen op

1juli in Meerbeke van 14u tot17u

Nicole De voecht schreef

Wanneer gaan jullie een link maken voor "Pinterest "?

Liesje schreef

Hoe bedoel je Nicole? Een link naar ons bord?

Je kan dit zelf pinnen door de pinbutton in je browser te gebruiken (pinterestgebruikers installeren die best zelf, dan kun je van op elke website makkelijk pinnen).

Groetjes

Liesje

Elisabeth schreef

Hallo , Mijn man heeft zelf een houten knoopster gemaakt voor mij en ben snel begonnen met vlechten ,heel leuk om te doen en in de vakantie ga ik het zeker aan de kleinkinderen leren. groetjes

Liesje schreef

Oma is ook al aan de slag! Met leuke resultaten!

Reageer