Wil je Iran ontdekken? Femmareizen geeft je de kans

{$items.title}

Iran heeft iets mysterieus. De naam alleen al roept beelden op van sprookjesachtige gebouwen, prachtige tuinen, kleurrijke tapijten … En dat is er niet zo ver naast. Iran is een juweel van eeuwenoude, verfijnde cultuur, van schitterende religieuze bouwwerken, van paleizen, mausolea en bazaars. En een plek waar twee generaties diametraal tegenover elkaar staan. Femma geeft je de kans om dit boeiende land te ontdekken. Grijp ze!

45 van de 70 miljoen Iraniërs zijn jonger dan 30. Ze zijn geboren na de islamitische revolutie van 1979, die voor hen ‘geschiedenis’ is. De meisjes laten hun hoofddoek afzakken, tutten zich op en lopen op hoge hakken. Het zijn de ouders die de revolutie hebben gevoerd en nog steeds de touwtjes in handen hebben. Toch respecteren de jongeren hun ouders en beide groepen hebben een schier oneindig geduld. Hoe is het leven in het Iran van vandaag? Naar dit antwoord gaan we op zoek tijdens onze ontmoetingen in Teheran, Isfahan, Shiraz en Yazd.

Shiraz

De eerste dagen verblijven we in een hotel in Shiraz, in het zuiden van het land. Shiraz is de stad van de dichters en veruit de aangenaamste stad van het hedendaagse Iran. Van daaruit bezoeken we de ceremoniële hoofdstad Persepolis. De bouw ervan duurde een kleine eeuw. Midden in de bazaar van Shiraz staat het schitterende mausoleum Shah-é Cheragh, dat dames alleen mogen betreden met een shador (= hoofddoek).

Yazd

Yazd is een van de oudste nederzettingen ter wereld en een knap voorbeeld van een woestijnstad. De prachtige Jameh Moskee domineert de stad met haar zandkleurige lemen huizen en smalle straatjes. In de tuin, Bagh-e Dolat Abad, staat een 33 meter hoge windtoren, die koelte moet brengen over de stad. In Varzaneh, een woestijnstad met een 500 jaar oude geschiedenis, lopen we op blote voeten door de gouden zandheuvels onder een blauwe hemel, om dan de zon te zien verdwijnen in de eindeloze zandvlakte. We maken kennis met de traditionele eetcultuur (zittend op de grond) en de traditionele muziek, gespeeld op Perzische instrumenten.

Varzaneh

In haar mooi gedecoreerde huis ontmoeten we mama Fatima. Samen met de groep maakt ze een traditionele lunch voor ons klaar. Alvorens te vertrekken naar Isfahan, maken we een wandeling door het stadje, waar – heel speciaal – de vrouwen een ‘witte’ shador dragen.

Wie ooit in Iran was, kwam terug met enthousiaste verhalen over gastvrijheid, nieuwsgierigheid en over de fierheid van het Iraanse volk.

Isfahan

In de 16de eeuw maakte Shah Abas de Grote van Isfahan een glorieuze stad. Overal zie je parels van Safawidenarchitectuur (= de prachtige architectuur kenmerkend voor de Safawidendynastie). We bezoeken er moskees met turkooise hemels,  miljoenen kleine steentjes in strenge geometrische orde naast elkaar geplaatst, en het Ali Qapu Paleis, met een sierlijke, imponerende zoldering uit cederhout. Het Emam-plein is helemaal omringd door arcaden met daaronder winkeltjes. In de schaduw van het plein ligt de Qaysariye bazaar, waar je prachtige staaltjes van Iraanse tapijtkunst, miniaturen en fijn inlegwerk kunt bewonderen … We nemen ruim de tijd om deze prachtige stad te verkennen.

Abyaneh

Vanuit Isfahan gaat het noordwaarts, langs het nucleaire centrum, naar het ‘aardenrode’ bergdorpje Abyaneh. Te voet of per jeep trekken we door het berglandschap. In de oasestad Kashan bezoeken we o.a. de paradijselijke historische tuin van Fin. De bazaar is gekend voor de gekleurde tapijtenwol en het rozenwater. Na een bezoek – met shador – aan het heiligdom van de heilige stad Qom, rijden we verder naar Teheran, het einddoel van deze betoverende reis.
Een unieke reis naar een betoverend land … Laat deze kans niet voorbij gaan!

Iran praktisch

14 tot 27 september 2018
14-daags programma in volpension
Reisbegeleiding: Magda Biesemans

Meer over deze reis vind je hier.

Klik hier voor het volledige programma van Femma Vrouwenreizen voor 2018.
Voor meer info over onze reizen, kun je contact opnemen met Vlasselaer, veerle.vlasselaer@femma.be

Reacties

Vera van vlaenderen schreef

Hallo , ik reis heel graag en ben ook al in verre landen geweest . Ik zou deze reis graag doen maar ondertussen ben ik 73 jaar jong van geest maar niet meer zo goed te been , heupprothese en onderrugpijnen .

Zou deze reis nog iets voor mij zijn of is het te zwaar . Zitten gaat goed .stappen tot drietal km of met tussnstoppen . Hartelijk dank voor de toelichting .vera

Reageer