Werkdag van zes uur? Zweden probeert het uit!

{$items.title}

Ambtenaren van de Zweedse stad Göteborg werken binnenkort maar zes uur per dag in plaats van hun gebruikelijke zeven uur. Ze behouden bovendien hun volledige loon!
Het stadsbestuur experimenteert met een nieuwe indeling van de arbeidsuren  om meer jobs te creëren en het ziekteverzuim terug te dringen. Bovendien hoopt Göteborg op deze manier geld te besparen door de efficiëntie op de werkvloer te verhogen.
Om het verschil te kunnen vaststellen, wordt de test uitgevoerd op twee departementen. De ene groep zal zes uur werken, de andere de gebruikelijke zeven. Nadien worden beide groepen vergeleken om te zien of de groep van zes uur minder snel ziek wordt en zich fitter voelt na een werkdag. Een eerdere test in een autofabriek leverde alvast hoopvolle resultaten op, liet viceburgemeester Mats Pilhem weten.

Reacties

Van Ostaeyen Cil schreef

Zou ik dan toch naar Zweden emigreren?

Het is daar blijkbaar mooi, er lopen knappe blonde goden rond ( denk of fantaseer ik) en het belangrijkste

ze denken op een gezonde manier na over combinatie arbeid en zorg voor gezin -samenleving.

Wij = Femma - ook trouwens. Dus ik blijf graag medewerker van Femma en in in ons Belgiëland -ben trouwens ook content met mijn eigen man, die even goed de zorgtaken opneemt in ons gezin. Ook de periode dat ik thuisbleef voor de zorg van de kinderen.

Reinhilde Hermans schreef

Ben heel benieuwd naar het resultaat van dit experiment in Zweden.

Hier zal er in ieder geval nog veel moeten veranderen om arbeid en gezin te combineren.

Het voorstel van een 30-uren werkweek vind ik fantastisch.

Welke ouders met een fulltime job kunnen om 15.20u aan de schoolpoort staan om hun kinderen af te halen? Zelfs om het sluitingsuur van de buitenschoolse opvang te halen is het reppen! Zeker als de grootouders (die dikwijls ook nog werken) niet in de buurt wonen.

Veel naschoolse activiteiten zouden naadloos op de schooluren kunnen aansluiten en zo zouden de schoolgebouwen beter benut worden. Met zulke voorbeelden kunnen we nog een tijdje doorgaan....

Reageer