Wereldvluchtelingendag 2017

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

« Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop » (Openbaring 3,20)

Vandaag, 15 januari 2017, is de 103de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen. Paus Franciscus roept op tot gastvrijheid voor vreemdelingen. Hij ziet in de cultuur van ontmoeting tussen migranten en samenlevingen een bron van wederkerige verrijking.

Wij zijn de behoeders van onze broeders en zusters, waar zij ook leven. Goede contacten onderhouden en de vooroordelen en vrees ten aanzien van de andere overstijgen zijn essentiële ingrediënten opdat een cultuur van ontmoeting vrucht zou dragen. Men moet niet enkel bereid zijn om aan de andere te geven. Men moet ook bereid zijn om van de andere te ontvangen. Gastvrijheid lééft inderdaad vanuit die wisselwerking tussen geven en ontvangen. (Boodschap van Paus Franciscus voor de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling 2016)

Dit jaar vraagt de paus aandacht voor de minderjarige vluchtelingen en migranten. De paus brengt hun drievoudige kwetsbaarheid onder woorden: zij zijn kinderen, zij zijn vreemdelingen, en zij hebben niet de middelen om zichzelf te beschermen.

Iedere persoon is kostbaar; personen zijn belangrijker dan dingen, en de waarde van een instelling wordt gemeten aan de wijze, waarop het omgaat met het leven en de waardigheid van mensen, in het bijzonder wanneer zij kwetsbaar zijn, zoals in het geval van migrantenkinderen. (Boodschap van Paus Franciscus voor de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling 2017)

Hoe te reageren op deze werkelijkheid ? Paus Franciscus verwijst naar de Bijbelse oproepen tot gastvrijheid voor vreemdelingen en  vraagt werk te maken van bescherming, integratie en langetermijnoplossingen.

"U mag een vreemdeling niet slecht behandelen en hem het leven niet moeilijk maken, want u hebt zelf als vreemdeling in Egypte gewoond" (Ex 22,20); "Ook u moet de vreemdeling uw liefde bewijzen, want u bent zelf vreemdelingen geweest in Egypte" (Deut. 10,19).

Femma onderschrijft deze boodschap vanuit het belang dat ze hecht aan de waarden solidariteit, rechtvaardigheid en duurzaamheid.


Afbeelding 1: cartoonist Simon Kneebone
Afbeelding 2: Esther V75

Reageer