We hebben allemaal nog steeds evenveel goesting als in het begin

{$items.title}

In juni 2015 had ik contact met Ingrid Deroubaix, vrijwilliger bij Femma Deerlijk d’Annekes. Ze vertelde me toen dat ze pas een volledig nieuw team hadden samengesteld nadat de voorzitter was gestopt en de groep zelfs even overwoog om er helemaal mee op te houden. Ze kon me nog niet veel vertellen over hoe het liep met het nieuwe team. “Als je op het einde van dit jaar eens zou terugbellen, zal ik je meer kunnen vertellen”. Dat deed ik. En vertellen kon ze, heel enthousiast en met veel liefde voor haar groep en vooral voor haar teamleden.

Wat was er precies gebeurd voor ik jou contacteerde in juni?
Halverwege 2013 gaf de voorzitster aan dat ze zou stoppen. Aangezien zij heel veel werk op zich nam, was dit een klap voor de groep. Met twee vrijwilligers hebben we de geplande activiteiten afgewerkt en snel een kerstfeest ineen gebokst. We voelden al meteen dat wij dit met twee niet konden volhouden. De activiteiten hebben toen een tijdje stil gelegen en we twijfelden zelfs om er mee op te houden.

Wat heeft er voor gezorgd dat jullie toch doorgezet hebben?
Christa, onze groepsbegeleidster, heeft het initiatief genomen om onze groep nieuw leven in te blazen. Ze kwam naar een vergadering van het bestuur en van de kernleden om haar plan voor te stellen. Christa heeft eigenlijk al het werk gedaan. Zelf wou ik liever de kat wat uit de boom kijken. We nodigden al de leden uit voor een bijeenkomst waarop we hen vroegen wie zich graag wou inzetten. Er waren meteen een aantal vrouwen dat dit zag zitten.

Hoe zijn jullie dan tot jullie nieuw bestuur gekomen?
Met de geïnteresseerden konden we eigenlijk meteen een nieuw bestuur vormen met acht personen. Op basis van de interesses en talenten verdeelden we meteen de functies in het team. Ik doe bijvoorbeeld de financiën, reserveringen en telefoons, zit de vergaderingen voor en vertegenwoordig de groep in de gemeente. We hebben heel bewust gekozen om niet met een voorzitter te werken. Iedereen is gelijkwaardig. Iedereen doet haar best. Elk engagement, hoe klein ook, is even belangrijk.

Hoe gaan jullie nu te werk?

We hebben om de drie à vier maanden een bestuursvergadering. We bespreken er de praktische organisatie van de komende activiteiten en maken afspraken. Daarnaast hebben we maandelijks een kernledenvergadering. We maken het gezellig met een tas koffie en bespreken de afgelopen en de komende activiteiten. Zo ontstaat er een actieve wisselwerking tussen de kernleden en het bestuur. We merken dat de kernleden dit echt appreciëren, want ze zijn steeds vaker aanwezig.

Van beide vergaderingen maken we telkens een verslag dat we naar alle aanwezigen doorsturen. Dit deden we vroeger niet. Maar nu is iedereen beter op de hoogte.

Hoe gaat het nu na zes maanden?
We hebben allemaal nog steeds evenveel goesting als in het begin. Vooral de waardering van de leden en de kernleden maken het de moeite waard. We hebben als bestuurleden ook veel oog voor wat we allemaal doen en benoemen dat vaak. Dat is heel belangrijk.

Welke tip heb je voor andere Femmagroepen en –vrijwilligers?

  • Geef de moed niet op.
  • Kijk naar de talenten in je groep. Er zit meer in je groep dan je denkt. We moeten als vrijwilligers niet altijd proberen alles zelf te doen. Iedereen heeft een talent. Soms weten mensen dat niet van zichzelf, soms ontdek je het pas al doende. Je ziet mensen groeien en dat is heel mooi.

In ons team heeft iedereen haar talent: Raïs is heel goed in het zoeken van bezinnende teksten en het maken van een ludiek verslag van de vergaderingen. Nadine doet de catering altijd voortreffelijk. Greta houdt heel goed de inschrijvingen bij (ook via mail) zelfs al vindt ze het niet evident om met de computer te werken. Nadia heeft zich stilletjes aangesloten bij het bestuur en ontpopt zich nu tot iemand die heel goed demonstraties kan geven en die instaat voor de webwijzer. Kaat kan door beroepsomstandigheden niet altijd aanwezig zijn maar maakt de uitnodigingen tot aangenaam leesvoer. Mieke werkt samen met Greta om lekkernijen samen te stellen en Lieve houdt de vinger aan de pols om alles na te kijken. Zo zou ik van iedereen nog veel moois kunnen vertellen. Samen vormen we een sterk team. Dit wil echter niet zeggen dat we niet open staan voor bijkomende mensen die zich willen engageren. We zullen hen met open armen ontvangen.

Reageer