Wat Mien en Lobke geleerd hebben van de Buy Nothing New maand

{$items.title}

In oktober was het ‘Buy Nothing New’-maand (koop-niets-nieuw-maand). Een actie die bewustwording stimuleert over alles wat we allemaal al wél hebben en iedereen oproept een maand lang geen nieuwe spullen te kopen..  en te genieten van wat er al is. Het gaat niet om geen geld uitgeven, maar om het anders uit te geven. 2 collega’s van Femma deden mee en vertellen hieronder wat zij hebben geleerd over een maand niets kopen...

Lobke werd bewuster van haar koopgedrag:
Op een stukje nieuwe zwarte tule in de stoffenwinkel na, heb ik de hele maand niets nieuws gekocht! Maar omdat ik zelf verkleedkleding ging maken met dat stukje stof, kan ik het nog verantwoorden, vind ik van mijzelf. Wat ik heb geleerd?
 

  1. Ik werd verlost van mijn koopimpulsen. Ik heb al een hele maand een nieuwe winterjas nodig. Doordat ik een hele maand niets nieuws mocht kopen, heb ik 30 dagen de tijd gehad om na te denken welke winterjas ik volgende week ga kopen. Van een miskoop zal geen sprake zijn!
  2. Je kan echt wel veel geld en tijd mee besparen door minder nieuw te kopen. Een bezoekje aan de Kringwinkel hielp mij aan een leuk cadeau voor een verjaardagsfeestje. En tijd bespaar je omdat je niet blijft rondhangen in allerlei winkels want je 'moet' toch niets kopen. Het geld dat je hebt bespaard, kan je de volgende maand gebruiken om iets extra duurzaams te kopen.
  3. Je leert genieten van wat je hebt. Op naaiweekend kon ik weerstaan aan de leuke stofjes bij de stoffenwinkel omdat ik een hele zak vol bij had met stofjes die al jaren in mijn kast lagen en waar ik nog mooie kleedjes van kon maken voor mijn dochtertje.
  4. Voor ons is dit een makkie, voor anderen is dit dagelijkse kost. Mensen die het echt moeilijk hebben, kunnen nooit iets nieuws kopen. En daar heb ik afgelopen maand meerdere keren bij stilgestaan.


Mien is geslaagd en kocht een hele maand niets nieuws

Een hele maand heb ik niets nieuws gekocht. Het is me gelukt. Het heeft me eigenlijk ook niet zoveel moeite gekost. Ik ben niet zo’n ‘big spender’. Voor mij is een maand misschien te kort. Dingen die je denkt  echt nodig te hebben, stel je gewoon een maandje uit. En toch heb ik het één en ander geleerd deze maand.

  1. Als je niet meteen een cadeau voor iemand kan bedenken, verlaat de piste ‘materieel cadeau’ en denk na over wat je zou kunnen doen. Het dagje met mijn broer krijgt steeds meer vorm en ik heb er nu al zin in. Ook mijn schoonzus heeft voor haar verjaardag een dagje ‘met mij’ gevraagd. Hopla, weer een cadeau minder en een leuke uitstap meer.
  2. Als je ergens komt waar ‘kopen’ gestimuleerd wordt, laat dat gevoel los. Je moet echt niets kopen, want meestal heb je niets nodig.
  3. De Buy Nothing New-uitdaging moet je eigenlijk met het hele gezin doen. Ik vertelde mijn man dat ik op de tweedehandsbeurs geen sokken voor onze zoon gevonden had en dus is hij er 2 dagen later gaan kopen.
  4. Bewust een kringloopwinkel opzoeken, is ook geen goed idee. Eén van de opdrachten van de Buy Nothing New-maand was een kringloopwinkel bezoeken. Check! Hadden ze daar nu toch diezelfde puddingkommetjes die ik van mijn oma erfde. Zo, ineens heb ik er zes bij. Had ik er zes extra nodig? Neen. Dus stel ook voor de kringloopwinkel een boodschappenlijstje op! Of stel je zoals Marie Kondo de vraag: Wordt ik hier echt gelukkig van? Ja, dan mag het weer wel.
  5. Zoals iemand terecht op Facebook zei, is dit voor sommige mensen de dagelijkse realiteit. Dat wij dit eventjes doen voor de uitdaging doen en daar dan vrolijk over bloggen, wringt dan wel een beetje.

Reacties

Davine schreef

Ik kijk uit naar 'mijn dagje uit met Mien'

In deze tijden van materiële overvloed is het veel fijner om

gewoon even quality time met elkaar te beleven.

De Corte Lu schreef

Enkele jaren geleden was er STOPPEN MET SHOPPEN .

Ik heb het een jaar volgehouden om voor mezelf geen kleding, schoenen, juwelen te kopen.

Het was echt niet zo moeilijk- kasthangertjes kwamen weer uit de kast !

Marth schreef

Geweldig initiatief ! Terug naar het winkelen voor de winter :)

Reageer