Wat kan jij doen voor meer schone kleren?

{$items.title}

Vrijdag is het twee jaar geleden dat in Bangladesh het Rana Plazacomplex instortte. 1138 mensen kwamen om, meer dan 2.000 raakten zwaar gewond. Allen textielarbeiders die onze kleding maken. In mensonwaardige omstandigheden en tegen erg lage lonen, maakte de ramp ons pijnlijk duidelijk. De arbeiders, vaak vrouwen, kunnen onze steun erg goed gebruiken. Daarom deze drie tips:


1. Steun de countdown-campagne
Er is een compensatiefonds voor de slachtoffers. Maar er zijn nog altijd kledingmerken die niet of onvoldoende hebben bijgedragen aan het fonds. Zo heeft Benetton nog helemaal niet betaald, en Mango, Walmart en The Children’s Place lopen nog achter. Jij kan druk op de wanbetalers zetten door de campagne te steunen via twitter: #RanaPlaza, #PayUp. In deze dropbox van de Nederlandse vakbond FNV vind je foto’s die je dagelijks kan tweeten.

2. Doe mee aan Fashion Revolution Day
Vrijdag voeren mensen in meer dan 66 landen actie voor meer transparantie en betere werkomstandigheden bij de grote modeketens. Ook jij kan mee doen door:
• Een selfie te posten met bijhorende oproep en daarbij #fashrev, #whomademyclothes, @kledingmerk x,y of z te vermelden;
• Mee te doen aan de sociale mediastorm via Thunderclap. Bij iedereen die toestemming geeft, post Thunderclap vrijdag op hun tijdslijn de boodschap ‘Ik wil kleren gemaakt in goede omstandigheden, voor een eerlijk loon’. Hier meer info !

3. Koop je kleren schoon
Hier vind je een brochure met een lijst van winkels en webshops die duurzame kleding verkopen. Abonneer je ook op de nieuwsbrief van de Schone Kleren Campagne (www.schonekleren.be/nieuwsbrief). Hij brengt je 4x per jaar op de hoogte van alles wat met schone kleren te maken heeft.

Wil je meer duiding? Lees dan dit interessante interview in Mo-magazine.

Reacties

Kathleen schreef

Goed zo, het minste wat we kunnen doen is onze kleermakers steunen!

Bij mij verschijnt er een fb-bericht op 24/4 via Thunderclap.

En ik kreeg super toevallig net vandaag mijn pakketje Schone Jeans (ja, met hoofdletters :)) aan: Mud Jeans is een van die fantastische, vooruitstrevende, duurzame en faire eco-merken uit Nederland. En wow, die jeans zit als gegoten!

Reageer