Wat betekent Femma in jouw leven?

{$items.title}

We vroegen het vorige maand aan vrijwilligers tijdens Femma stelt Tentoon. Op deze regionale bijeenkomsten werd het nieuwe aanbod van activiteiten voor 2019  voorgesteld. Een van de activiteiten die lokale Femmagroepen ook in 2019 kunnen plannen is een Praatcafé: Mijn Femma vroeger en nu. Met enkele vragen lieten we de vrijwilligers even proeven van de sfeer van het Praatcafé en we hopen dat ze er zelf eentje organiseren voor hun leden en sympathisanten.

In 2020 bestaat de organisatie Femma 100 jaar. We grijpen de gelegenheid aan om de waarde van Femma tastbaar en zichtbaar te maken.  Dit proces start bij de belangrijkste betrokkenen. Vrijwilligers, leden en beroepskrachten staan stil bij de betekenis van Femma in hun persoonlijk leven en in de lokale gemeenschap. We doen dat in een gezellig praatcafé.

Wat heb je als deelnemer aan zo’n Praatcafé?

 • Je geniet van een gezellige avond in Femmasfeer. Geen lange inleiding maar een gemoedelijk gesprek aan kleine tafeltjes. Er zijn hapjes en drankjes. Een gespreksleider leidt het geheel in goede banen.
 • Met andere Femmavrouwen praat je over jezelf en over Femma:  De leukste Femma-ervaringen, de betekenis van Femma in het persoonlijk leven en voor de lokale gemeenschap. Misschien kan je een voorwerp meenemen dat voor jou symbool staat voor Femma. Je voelt dat je met andere vrouwen op dezelfde golflengte zit, dat jullie samen een wij-verhaal schrijven.
 • Je ontvangt een placemat met een aantal belangrijke realisaties uit de 100-jarige geschiedenis zoals de oprichting van Familiehulp, stemrecht voor vrouwen en (hoger) onderwijs voor meisjes. Als je dat eens rustig overloopt bekruipt je een fier gevoel: ik hoor bij die organisatie.
 • Onrechtstreeks help je om de waarde van Femma zichtbaar te maken voor de buitenwereld. De lesgeefster noteert wat er uit de bus komt en dit wordt verwerkt in een rapport over de betekenis van Femma voor de vrijwilligers en leden. We komen ermee naar buiten tijdens de viering.
 • Je krijgt goesting om verder te graven in de geschiedenis, om nieuwe activiteiten op te zetten of eraan mee te doen. Kortom: je motivatie voor Femma en je Femmagevoel groeit.

Wat komt er zoal uit de bus in zo’n praatcafé?
Er worden vragen gesteld als: ‘Wat is de mooiste, leukste, zinvolste ervaring uit je Femma-tijd’?  En ‘Femma betekent voor mij ...’ en ‘Wat betekent Femma voor de lokale gemeenschap’? Een greep uit de antwoorden van vrijwilligers op Femma stelt Tentoon:

 • Welbepaalde activiteiten bijv. crea, wandelclub, een reis of uitstap, de modeshow;
 • Bepaalde feesten bijv. kerst, jubileum;
 • Als je activiteit geslaagd is,  als de deelnemers je bedanken en tevreden naar huis gaan;
 • Het moment dat ik door een kernlid aangesproken werd om lid te worden;
 • Een nieuw doel met inzet als vrijwilliger in een moeilijke tijd van echtscheiding;
 • Femma (vroeger KAV) heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben;
 • Gezellig samenzijn en vriendschap;
 • Bijleren: tijdens mijn eerste kookles bij KAV (1984) leerde ik het verschil kennen tussen een komkommer en een courgette. In een kookles in Femma geven ze dit soort informatie tussendoor;
 • Een gevarieerd aanbod van activiteiten voor vrouwen van het dorp;
 • Femma werkt actief mee in de cultuurraad van de gemeente;
 • Femma is aanspreekbaar voor goede-doelen-activiteiten.

Is dit praatcafé moeilijk om te organiseren?
Deze activiteit is eenvoudig te organiseren. De Femmagroep zorgt voor een gezellige locatie en wat versnaperingen en vraagt een lesgever van Femma aan via de webwijzer. Zij begeleidt het praatcafé, brengt het materiaal mee en schrijft het verslag van de activiteit. Iedereen kan dus voluit participeren aan het praatcafé. Uit de evaluaties van de voorbije praatcafés blijkt dat de deelnemers het een fijne en ‘verbindende’ avond vonden.

Da’s toch Femma op haar best!

Reacties

Hoeven Rika schreef

Ik kan me geen leven voorstellen zonder Femma, want ik ben gevormd door vroeger K.A.V. en vooral dat laatste, want ik ben al ruim vijftig jaar bij deze vrouwenbeweging . Ben acht jaar voorzitster geweest van K.A.V. Lanklaar en heb daarmee heel wat levenservaringen beleefd. Dus, ik ben een fier Femma_lid en ben nu nog een regelmatige deelneemster aan onze aktiviteiten

Reageer