Wassen op 30° C: goed voor je textiel, voor je portemonnee én voor het milieu!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Wassen op hoge temperatuur levert de beste wasresultaten op: dat was lange tijd het advies dat van generatie op generatie is doorgegeven. Het meest gebruikte wasprogramma in België draait op 40° C, op de voet gevolgd door 60° C. Maar is dat wel echt nodig? Helemaal niet. Met de huidige wasmiddelen en wasmachines is je wasgoed schoon en fris, ook als je het op lage temperatuur wast.

Je kleding net zo schoon en fris als nodig
Wassen op lage temperaturen (bv. 30° C) geeft geweldige resultaten. Waarom? De huidige wasmachines en wasmiddelen zijn ontworpen om op lage temperaturen uitstekende resultaten te leveren. Dat betekent dat je de wastemperatuur kunt verlagen én dat je kleding toch schoon en fris is.

Je kledij gaat langer mee
Wassen op lage temperatuur is beter voor het textiel. Dat is een groot voordeel want zo blijft je kledij langer mooi. Kleding behoudt niet alleen langer haar kleur als ze op lage temperaturen gewassen wordt, ze verslijt ook minder snel.

Kraaknet wasgoed en duurzaamheid gaan hand in hand
Wassen op hoge temperatuur vraagt veel energie. Dat is duur én het zorgt ook voor een zware milieubelasting. Als iedereen een inspanning deed om de wastemperatuur te verlagen dan zou dat een enorm verschil maken. Een voorbeeld: stel dat de gemiddelde wastemperatuur in ons land met slechts 3° C daalt dan zouden de wasmachines in België ongeveer 11 % minder stroom verbruiken. Dit komt overeen met een vermindering van de CO2-uitstoot van meer dan 10.000 wagens. Zo zie je maar hoe vele kleine, persoonlijke handelingen een groot verschil kunnen maken!

Extra tips voor een beter milieu én een betere zorg voor je kledij
… vind je op deze websites:

En deel ook je ervaringen via www.facebook.com/iprefer30Belgie

Reacties

Mia Lanckriet schreef

Ik was reeds lang van 60° naar 50° afgezakt, nu

nog van 40° naar 30°. Bedankt voor de tip.

gg schreef

Sokken van sweetvoeten wassen op 30° is onzin.

karin schreef

Ik was al jaren op 30°, ook vuile sokken. Uitgezonderd handdoeken en ondergoed, keukenhanddoeken. Dat op 60° 'vlekkenprogramma'. Dat is een instelling die wat langer doet weken. En mijn was is proper...

Wel, als er vlekken zijn eventjes met ossegal insmeren en af en toe eens wat ecover bleekmiddel toevoegen als het echt vuile was is. Helpt ook zeker bij de sokken als het zelfs kattenurine wegneemt.

Lutgarde ibens schreef

Ik heb onlangs gelezen dat het niet verstandig is om ondergoed en keukenhanddoeken samen te wassen op een temperatuur lager dan 60°. Bacteriën blijken dan niet dood en er is risico op overdracht.

Demolder Andrea schreef

Ik was al een hele tijd op kort en op lagere temperatuur.

Was gerief is om fris te zijn ,meestal een dag gedragen.

Kleine kindjes van zelfde.

soms op hoger temperatuur voor handdoeken en ondergoed.

De wasmiddelen zijn ook aangepast.

Rita schreef

en wat met de machine ? die wordt vuil (wasmiddel wordt onvoldoende weggespoeld), en er onstaan bacterie-haarden Daartegen moet je dan toch zeer regelmatig op hogere t°wassen zoniet heb je steeds vuile was en moet je veel sneller je machine vervangen.

Reageer