Wanneer verdwijnt de vroedvrouw (M/V)?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Stel je voor.  Je bent bijna afgestudeerd aan de middelbare school.  Je bent èn man èn geïnteresseerd in een zorgrichting. Vroedkunde lijkt je wel wat.  In afwachting van de infodagen aan de hogescholen, werp je alvast een blik werpen op de opleidingswebsites.  Kwestie van goed voorbereid te zijn en de juiste vragen te  kunnen stellen.

Op die mooie sites lees je dat ‘Wetenschappen, psychologie, verloskunde en heel wat praktijk je voorbereiden op het mooie beroep van vroedvrouw (m/v)’. Dat als je ‘graag werkt met vrouwen, koppels en baby's, je sociaalvaardig en stressbestendig bent, verantwoordelijkheid nemen en zelfstandig werken je niet afschrikt, vroedvrouw worden echt iets voor jou is’ en dat ‘de job als vroedvrouw diverse beroepsmogelijkheden heeft.’

Als je dat, man zijnde, leest, dan wordt je prille liefde toch meteen vakkundig de kop ingedrukt. Niet?

In het academiejaar 2015-2016 startte dan ook geen enkele man de opleiding en liepen er maar 7(!) vroedmannen-in-spé school in de driejarige opleiding. 7 van de 1977 studenten.

Mannen kunnen niet zorgen

De opleiding vroedkunde toont hoe diepgeworteld en springlevend de mythe (link met Testosteron Rex) is dat zorgen iets is wat alleen vrouwen kunnen. Een ‘topper’ is  deze brochure van hogeschool PXL: een foto van vier vroedvrouwen met daaronder een toelichting van vier mannelijke directeurs.

Zorgen is voor vrouwen, leiding geven voor mannen.

De geneesheer werd een arts, de vroedvrouw blijft een vroedvrouw

De afgelopen decennia werd de geneesheer arts. Vrouwen betraden massaal de professionele ‘geneeswereld’.  Bijna 60% van de geneeskundestudenten vandaag is van vrouwelijke kunne.
De ‘zorgwereld’ blijft daarentegen een vrouwelijk bastion, met de vroedkundigen op kop. Bij de verpleegkundigen is het wat beter gesteld, met een dikke 15% aan mannelijke studenten in de opleiding. Maar van een evolutie in stijgende zin is vooralsnog geen sprake. In 2006 was 19% van de verpleegkundestudenten een man.

Of je nu zorgt als vader, als student of als beroep: de maatschappelijke barrières zijn enorm. Wil je als vader vader- of ouderschapsverlof opnemen, dan wordt je recht nog al te vaak ondermijnd door een afkeurende werkgever of bedrijfscultuur. Wil je -man zijnde- een opleiding vroedkunde volgen, dan moet je er blijkbaar een geslachtsverandering voor over hebben. En, is zorg eenmaal je beroep, dan loert het spook van de seksuele verdachtmaking al gauw om de hoek.

Meer aandacht voor meisjes naar techniek dan voor jongens naar zorg

Zo krijg je meer meisjes in de STEM-richtingen’, ‘Girls days: aan de slag in je eigen bedrijf’, ‘Anke. Anders kiezen’, ‘Moet je een snor hebben om voor wetenschap en techniek te kiezen’, ‘ingenieur M/V’ en www.stemsters.be. Er worden veel meer inspanningen geleverd om vrouwen richting wetenschap en techniek te sturen dan mannen richting zorg.  En vaak proberen campagnes de mannelijke of vrouwelijke zieltjes te winnen via een strategie die juist de stereotiepe beeldvorming in stand houdt, zoals deze ‘Are you man enough to be a nurse’ bijvoorbeeld.

Mannen zijn van nature niet minder zorgzaam (dan vrouwen), toont wetenschapper Cordelia Fine in haar jongste boek Testosteron Rex uitgebreid aan.  Kunnen we hier dus eindelijk eens rekening mee houden in het ontwerpen van onze verlofstelsels, ons onderwijs en onze arbeidsmarkt?

Blog van Ilse De Vooght

Reacties

Gerlo Sonia schreef

Zijn toch nog benamingen die een mannelijke benaming hebben o.a. Voorzitter/directeur.

Daar wordt al jaaaaaren niets over gezegd niet nu gaat men zich storen aan vroedvrouw.

Lief Mertens schreef

Ik ben vroedvrouw en bij ons staat op onze badge 'vroedkundige'!

Liesje schreef

Super, Lief!

Reageer