Waarom we allemaal wat vaker dankbaar moeten zijn

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Iedereen heeft wel eens van die dagen dat alles tegenzit. Niks gaat zoals je wilt en alles lijkt hopeloos. Het is menselijk om je te focussen op wat er allemaal mis gaat in je leven, maar het maakt je gelukkiger om regelmatig stil te staan bij wat wel lukt. Zeker als je er dankbaar voor bent.

Vandaag is het de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Geestelijk Gezond Vlaanderen roept vandaag iedereen op om om zorg te dragen voor de eigen veerkracht. Dit helpt niet alleen om de eigen mentale gezondheid in evenwicht te houden, maar het helpt je ook sterker te maken als het wat moeilijker zou gaan. Meer info: www.samenveerkrachtig.be


Vrijdagavond 18:00, zo’n twee jaar terug in januari. Het is koud, het regent en ik wil na een dag hardwerken niets liever dan thuis zijn. Driekwart van mijn treinrit zit erop, maar om helemaal thuis te raken, moet ik nog overstappen. Op automatische piloot stap ik in de verkeerde trein. Naast moe, koud en honger, volgt nu ook frustratie en irritatie. De rest van de avond is verpest, want chagrijnig. Zo gemakkelijk gaat dat als dingen even tegen zitten.

Wist ik toen maar wat ik nu wist: dankbaar zijn maakt je gelukkiger, veerkrachtig en verlaagt je stress. Zeker als je dankbaar bent op momenten dat alles faliekant mis lijkt te gaan. Meerdere onderzoeken van hoogstaande universiteiten bewijzen de grote positieve impact van  dankbaar zijn op ons leven.

Om maar een paar effecten te noemen:

  • Je krijgt er een positief gevoel van
  • Je ervaart meer plezier
  • Je bent meer optimistisch en gelukkig
  • Je voelt je meer alert, levendig en wakker

En dat allemaal door simpelweg dankbaarder door het leven te gaan.

Hoe word je dankbaarder?

Een goed begin is door elke dag een paar minuten te reserveren om alle dingen op te schrijven waar je vandaag dankbaar voor bent. Je haalt herinneringen naar boven van gebeurtenissen die je die dag beleefd hebt en die je een vorm van blijdschap bezorgden. Die lieve, stralende glimlach van de vrouw die je tegenkwam, die leuke babbel met een collega of dat onverwachte presentje dat je kreeg van een vriend(in). Het zijn willekeurige momenten die plezierig waren en door ze nog eens naar boven te halen, herbeleef je het positieve gevoel dat ze je bezorgden.

http://Foto: Jeremy Cai


Waar ben jij dankbaar voor? En hoe zorg jij ervoor dat je dankbaar(der) door het leven gaat? Laat het hier onder in de reacties weten.

Reacties

Anne. schreef

Neem een wit blad waarop 1 dik zwart punt opstaat en vraag aan je toehoorders wat ze zien dan zal bijna iedereen op dat ene zwart punt wijzen, maar bijna nooit al het wit errond opmerken. Als mijn kinderen of mijn omgeving (of ikzelf) het niet zien zitten, dan neem ik vlug een wit blad met dat ene zwartje puntje erop en dan komt er vlug een "smile" naar boven. Ja, het leven is nu eenmaal bezaaid met zwarte punten, maar er zijn zoveel "witte" mooie momenten dat we al eens vlug vergeten. Iedereen heeft wel een heleboel moeilijke momenten doorgemaakt, de ene al wat moeilijker dan de andere, maar ik heb geleerd dat als je zelfs in het allerzwartste gat zit, er nog altijd een ietsje pietsje wit puntje van positief kan uitgehaald worden. Al is het maar het feit dat je het positieve puntje zoekt, is al een punt waar je dankbaar voor kan zijn, want dan val je tenminste niet helemaal in het niets. En je rechttrekken met eenders wat voor goed middel is al een goeie reden om dankbaar voorwaarts te gaan.

Reageer