Waarom mag Rey niet meespelen?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Rey, het vrouwelijk hoofdpersonage van de nieuwe Star Wars film ‘The Force Awakens’, is geen speelbaar karakter in het spel 'Star Wars-Monopoly'. Collega Jeroen vertelt in deze blog wat er net aan de hand is en waarom hij dit dom en stereotiep vindt.

Een blik vol ongeloof en de woorden ‘dat kan niet’ was de reactie van mijn vriendin toen ik haar opbiechtte dat ik nog nooit een Star Wars film had gezien. Hoewel, ik ben ooit eens beginnen kijken naar Episode I, maar ben voor het einde in slaap gevallen op de zetel. Te mijner verdediging is dit ook niet de beste Episode. Althans volgens mijn vriendin. Zij is in tegenstelling tot mij een Star Wars freak en kenner. Net als haar zus en moeder trouwens. In aanloop naar de nieuwste film, werd er dan ook een heuse Star Wars marathon georganiseerd. Dat Star Wars heel wat vrouwelijke fans telt, bleek enkele weken later ook in de bioscoopzaal. Ik schatte de verhouding op 60% man, 40% vrouw.

De nieuwe Star wars film, The Force Awakens, is trouwens echt een aanrader. Leuk verhaal, sterke vertolkingen, mooie special effects en een prachtige soundtrack. Verfrissend ook dat de cast heel divers is samengesteld. Niet alleen wordt een belangrijke rol vertolkt door een zwarte acteur, maar  Star Wars kent voor het eerst een vrouwelijk hoofdpersonage, Rey genaamd.

Een blockbuster als Star Wars, betekent ook heel wat merchandising. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een Star Wars variant van.

Afbeelding toaster Darth Vader

En net met die merchandising is er iets merkwaardig aan de hand. Rey, het vrouwelijk hoofdpersonage, is schromelijk ondervertegenwoordigd. Terwijl de mannelijke personages in heel wat speelgoedwinkels in de vorm van actiefiguren te koop zijn, valt op dat Rey veel minder in speelgoedvorm terug te vinden is. Zo bracht Target een pakket uit met 6 figuren bestaande uit Finn, Chewbacca, Poe, Kylo Ren, een Stormtrooper en een ‘First Order’ gevechtspiloot. Maar geen Rey te bespeuren. Ook niet bij het speelgoedpakket van Hasbro dat nochtans bestond uit het ruimteschip dat Rey in de film zelf bestuurt. Het recentste merkwaardige feit is het ontbreken van Rey als speelbaar karakter in het gezelschapsspel Star Wars Monopoly. Je kan enkel kiezen tussen  mannelijk personages uit de film of Darth Vader, een personage dat in die laatste film zelfs niet meespeelt!

Star wars toys star wars monopoly

Niet verwonderlijk dus dat Star Wars fans en vrouwenrechtenactivisten massaal verontwaardigd reageerden. Al snel werd #WhereisRey trending op sociale media. En niet zonder resultaat. Hasbro, de fabrikant van het monopoly spel, komt schoorvoetend terug op haar beslissing en zal Rey aan toekomstige versies van het spel toevoegen. Ook andere fabrikanten zullen op vraag van de fans meer Rey merchandise uitbrengen.Hoera!

Vraag is waarom ze dit niet van in het begin deden. Rey is bovendien geen alleenstaand geval. Begin september was er een gelijkaardige rel rond Marvels The Avengers en het mankeren van merchandise rond Black Widow (het personage gespeeld door Scarlett Johansson). Waarom negeren speelgoedfabrikanten vrouwelijke hoofdpersonages? Waarschijnlijk omdat ze er van overtuigd zijn dat dit type speelgoed enkel voor jongens bedoeld is en dat vrouwelijke personages voor jongens niet aantrekkelijk zijn.

Het is net door zo stereotiep te denken dat ze het gedrag van kinderen beïnvloeden. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat jongens en meisjes zich evengoed met hetzelfde type speelgoed kunnen amuseren. Maar vanaf dat er een jongenslabel op het speelgoed plakt, zullen meisjes minder interesse tonen en vice versa. Het is dan ook jammer dat speelgoedfabrikanten zozeer in hokjes blijven denken. Star Wars en ook de achterban is geëvolueerd en meer divers geworden. Het is tijd dat speelgoedfabrikanten dat beseffen en meegaan met hun tijd. Hiervoor kunnen ze een voorbeeld nemen aan J.J. Abrams die het volgende vertelt over zijn keuze voor een diverse cast: "Ik wist gewoon dat deze film representatief moest zijn voor hoe de wereld er vandaag uitziet.”

Meer info over stereotypen en speelgoed vind je op de pagina van Vrij Spel - Kinderen Kiezen Wel

Tenslotte nog een duidelijke boodschap van twee vrouwelijke Star Wars fans: 

 

Reageer