Waarom je Het Klein Verzet nu moet lezen

{$items.title}

Welk boek zit er deze zomer in jouw valies?  Eva nam alvast Het Kleine Verzet van Tine Hens mee.  Zij raadt het boek aan iedereen aan op haar blog.

Een fragment...

In Het klein verzet beschrijft Tine Hens, journaliste en historica, over haar reizen door Europa in alle richtingen, om er te praten met mensen die hun mouwen oprolden en zelf aan het stuur van een stukje economie gingen zitten. Op heel verschillende manieren: door een windmolen te bouwen, een energiebedrijfje op te richten, een groentetuin aan te leggen of een Fablab (een plek waar je machines kan gebruiken om allerlei te maken en je inzichten te delen) te starten. Haar boek is een
kaleidoscoop van ontmoetingen met vurige Europeanen die in een andere richting duwen, trekken en sleuren aan onze economie.

 

ONZE economie. Zo praat ik er nooit over. De economie, daar voel ik me niet echt een deel van. Ik lees erover in de krant en voel me doorgaans een ietwat onwillige, kritische Chinese deelnemer (zoals in Chinese vrijwilliger: geen echte keuze). De mannen en vrouwen waarmee Tine praatte, nemen dit eigenaarschap wel actief op.  Ze zetten stappen, soms met de moed van de wanhopige, om het alternatief werkelijk te maken.  Bewogen, bevlogen en beweeglijk. Timmerend aan wat door sceptici vaak een ‘utopie’ wordt genoemd. Hens plaatst hier een stevige kanttekening bij: utopieën zijn niet bedoeld als blauwdrukken, wel als leidraden voor een mogelijke toekomst. Dat inzicht geeft veel zuurstof.

Benieuwd naar wat Tine vertelt over de crisis in Griekenland? Lees de volledige blog van Eva.

‘Een mens leeft niet met de blik op het heden alleen, hij heeft een vergezicht op de toekomst nodig.’

Het verlangen naar een alternatief is groot. 
Alternatieven zoals de 10 hartenwensen van Hart Boven Hard, waarvoor vorige lente maar liefst 100.000 mensen op straat kwamen.
Of de droom van een ander, beter combinatiemodel van Femma.

En jij, wat wil jij in de toekomst zien?

 

Reacties

Brigitte De Bal schreef

Ik heb er Tine al zo vaak over horen vertellen, dat het boek gewoon MOET gelezen worden. Elke verandering begint bij 'klein verzet'.

Een aanrader, zowel de blog van Eva als de boek van Tine.

els moerman schreef

Een toepasselijk gedichtje over de kracht van 'klein verzet' van Remco Campert:

Verzet begint niet met grote woorden

maar met kleine daden

zoals storm met zacht geritsel in de tuin

of de kat die de kolder in zijn kop krijgt

zoals brede rivieren

met een kleine bron

verscholen in het woud

zoals een vuurzee

met dezelfde lucifer

die een sigaret aansteekt

zoals liefde met een blik

een aanraking iets dat je opvalt in een stem

jezelf een vraag stellen

daarmee begint verzet

en dan die vraag aan een ander stellen

Reageer