Waarom ik in februari geen alcohol drink

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Met de campagne ‘Tournée Minérale’  roepen De Druglijn en Stichting tegen Kanker op om in februari een maand geen alcohol te drinken. Ook ik heb zo mijn redenen om deel te nemen.

Een maandje gezonder

De laatste week van december begint naar jaarlijkse gewoonte een lange reeks etentjes, feestjes en recepties. Bij al die feestvreugde hoort lekker (véél) eten en toch ook wel behoorlijk wat wijntjes, cava’s en digestiefjes. Ik ga dan vanzelf wat gezonder koken, om te compenseren. Maar ook de bijhorende dranken zijn natuurlijk heel wat ongezonder dan wat ik bij een gemiddelde maaltijd drink.

Ik heb tijdens de feesten niet één keer het gevoel gehad dat ik te veel gedronken heb. Als ik echter ga rekenen hoeveel glaasjes alcohol ik in totaal gedronken heb tijdens de veelvuldige feestjes, loopt de teller toch snel op. En in januari staat nog één en ander op het programma… Februari lijkt dus de uitgelezen alcoholvrije maand.

De voordelen voor je gezondheid zijn talrijk:

  • Je slaapt beter, hebt meer energie en voelt je fitter.
  • Je krijgt minder calorieën binnen.
  • Alcohol droogt uit. Na een maand heb je dus een gezondere huid.

Om te bewijzen dat ik het kan (1)

Ik drink graag een glaasje, maar met mate. ‘Een sociale drinker’ dus. Maar wel een met een druk sociaal leven… Toch vind ik niet dat ik problematisch veel drink. Ik drink niet elke dag, zorg dat er altijd een bob is wanneer ik met de auto weg ben (de helft van de keren ben ik dat natuurlijk zelf)… Geen enkel probleem dus? Maar hoeveel mensen met een alcoholverslaving zouden over zichzelf net hetzelfde denken? En hoe zorg je ervoor dat je niet plots te veel gaat drinken zonder dat je het beseft? Iedereen kent toch iemand die geleidelijk aan, maar vanop afstand duidelijk te veel is gaan drinken.
Een alcoholvrije maand is een maand gezonder, maar ook een bewijs dat ik geen alcohol nodig heb om plezier te kunnen maken.

Om te bewijzen dat ik het kan (2)

Hierboven de eerbare motivaties. Maar ik moet toegeven dat ik ook wel competitief ben. Veel van mijn vrienden doen mee met de campagne. En als zij het kunnen, kan ik het ZEKER ook!

Omdat het ook lekker kan zijn!

Er bestaan heel wat lekkere alcoholvrije cocktails, limonades, vruchtensapjes… die ik maar zelden drink. In steeds meer café’s en supermarkten is er een heerlijk uitgebreid aanbod. Maar omdat ze bijna even duur zijn als hun alcoholische concurrenten, laat ik hen meestal toch links liggen. Het is blijkbaar toch niet zo gemakkelijk om de evidentie van alcohol te omzeilen.

Niet in februari! Dan probeer ik eindelijk die lekker klinkende smaakjes uit!

Ik hoor de critici al komen: ‘Suikerhoudende frisdranken zijn even ongezond als alcoholische dranken…’ Ik dacht dit ook en ging het daarom opzoeken. Ik moet jullie helaas ontgoochelen. Een standaardglas brut champagne of rode wijn bevat evenveel calorieën als een standaardglas cola, toch één van de meest suikerrijke frisdranken. Zoete witte wijn en bier bevatten nog véél meer calorieën. Een borrelglaasje sterke drank bevat zelfs meer calorieën dan een blikje cola.

Meer weten over de campagne?

Bezoek dan zeker de website www.tourneeminerale.be

Reacties

Eva schreef

Go, Tom! Ik doe ook mee, maar dat kost me eerlijk gezegd nauwelijks moeite. Ben geen geheelonthouder, maar er toch niet ver vanaf. Vooral slaapkwaliteit gaf de doorslag om van die heerlijke Chablis, Merlot en Hoegaarden af te blijven. En ook de calorietjes.

Sofie Verspeeten schreef

Tom, op zoek naar enkele alcoholvrije recepten? Femma 9070 gaat officieel van start met een workshop alcoholvrije cocktails. Gewapend met recepten willen ze van februari een lekkere, alcoholvrije maand maken...

Reageer