Waarom ik (en velen ‘out there’) volgend jaar geen ratrace meer wil(len) in september

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

“Doe voooooort!” “Is je boekentas klaar?” “Vanavond moeten we op tijd in de zwemles zijn hé!” “En ooooh ja, mama moet ook nog weg voor haar werk.” Hoor je jezelf ook zo bezig tegen je kinderen de laatste weken? September mag ondertussen dan al halfweg zijn, toch ben ik nog niet helemaal mee met het nieuwe schooljaarritme en lukt het mij van bijlange nog niet zo goed om alles goed te combineren. Bye bye vakantiemodus, hallo septemberstress…of kan het volgend jaar anders?

Tekst: Lobke Gielkens


"Het lijkt alsof ik al dagen aan een loopwedstrijd deelneem waar maar geen einde aan lijkt te komen"

Als moeder van ondertussen drie kinderen waarvan één baby van zes maanden die nog niet zo goed slaapt én een drukke job, lijkt het alsof ik al twee weken in overlevingsmodus ben. September is geen walk in the park, het lijkt alsof ik al dagen aan een loopwedstrijd deelneem waar maar geen einde aan lijkt te komen. De eerste dagen van het nieuwe schooljaar was ik letterlijk aan het spartelen: zelf opnieuw aan het werk, mijn oudste naar het tweede leerjaar, mijn middelste naar de derde kleuterklas en mijn jongste voor het eerst naar de onthaalmoeder. Infoavonden op school, boeken kaften, iedereen op tijd klaarmaken ’s morgens, lunchboxen maken, ’s avonds vers en gezond eten op tafel toveren en taxi spelen voor de hobby’s van de kinderen. Om nog maar te zwijgen over al het huishoudelijk werk dat moet gebeuren, zonder deftige keuken want we zitten middenin een keukenverbouwing. Hmm! Een gedeelde familieagenda, een maaltijdbox, goede afspraken met manlief en een uitstekend netwerk om op terug te vallen, helpen veel! Maar waar blijft er tijd over voor onszelf? En hoe kan ik voorkomen dat het vanaf nu elk schooljaar van dattum is? 

“Is de volgende vakantie al daar?”
Ook Nele, moeder van Lore en Kaat, heeft last van de septemberdrukte dit jaar. “Dit jaar was het zelfs erger dan anders. Ons verlof viel midden in de vakantie, terwijl wij gewend zijn om meteen in juli andere oorden op te zoeken. Zo’n vroege reis maakt dat we niet alleen meteen ons hoofd volledig leeg kunnen maken, maar ook dat we bij onze terugkeer nog een hele vakantie voor ons hebben liggen. En ook al moet ik vroeger terug aan de slag dan de echtgenoot en de dochters, toch geniet ook ik van hun tragere tempo.

Maar dit jaar waren we pas na 15 augustus terug thuis en dan staat het schooljaar écht wel voor de deur. Bovendien waren er nog wel wat taakjes die we voor ons verlof voor ons uitgeschoven hadden (tijd zat, weetjewel), maar die na 15 augustus ineens wel dringend werden. Zo moesten de fietsen van de dochters nog binnen voor onderhoud bijvoorbeeld. En dus waren de laatste vakantieweken al gehaaster dan we gehoopt hadden. Om van de hectiek van de eerste schoolweken nog maar te zwijgen. Het schooljaar is nog maar 2 weken ver en ik ben al uitgeteld. Hoeveel weken nog tot Allerheiligen?”

Ook mompreneur Jessica Van Humbeeck volgt mijn druk septembergevoel helemaal. “Bij ons komt alles dit jaar echt samen. Enerzijds de start van het nieuwe schooljaar (voor het eerst gaan onze drie kinderen naar school), maar ook terug de start van het officiële werkjaar. Mijn man is fulltime manager en ik ben zelfstandige van een groeiende start up. Daar komt nog bij kijken dat september een dure maand is. We zijn nu 2 weken ver en ik heb nu al het uitgebluste gevoel, alsof ik al in mijn winterdip zit.”

Sören, papa van Lex vraagt zich af of het allemaal wel ‘moet’? Willen we niet te veel? “Daarom probeer ik alles gewoon te laten overkomen en het ondertussen zo goed mogelijk te ‘handlen’ Stap voor stap komen we er wel. Dit jaar waren wij pas 31 augustus terug uit vakantie en door de drukte op het werk, het schooljaar dat opnieuw begon en een hobby die we gingen uitkiezen voor Lex, was het allemaal nogal drukjes. Maar ik vind het heel belangrijk om er te zijn voor mijn zoontje. Gelukkig heb ik een flexibele werkgever, waardoor ik soms wat later kan aankomen of vroeger mag vertrekken. Ondertussen ben ik aan het trainen voor een triathlon en nog een beetje aan het verbouwen, eigenlijk moeten we onszelf zot verklaren, toch?

Tijd voor tips
“Leg de lat niet zo hoog voor jezelf”
Van kinderpsychologe en leerkracht lager onderwijs Frauke Molen kreeg ik de tip om de lat vooral niet te hoog te leggen voor de kinderen. “Want op school moeten ze al zoveel presteren dus als er te veel naschoolse activiteiten gepland zijn, kan dit zwaar doorwegen op je kind. “Leer je kind dat het ‘maar een hobby' is. Dat je niet de beste voetballer of snelste zwemmer moet zijn, maar dat hobby’s er zijn om te ontspannen, plezier te maken en nieuwe vaardigheden te leren en nieuwe vrienden te leren kennen,” zegt Frauke. “En om het voor jezelf als ouder haalbaarder te maken en niet de hele week taxi mama of papa te zijn, kan je best afspreken met andere ouders om een beurtsysteem te regelen. Iemand gaat ze halen, iemand brengen. Een dag heeft maar 24 uur!”

“Maak een gezinsagenda”
Om het huishoudelijk werk wat lichter te maken, raadt Eva Brumagne, onze algemeen directeur én auteur van ‘Opgeruimd Leven’, aan om huishoudelijk werk te verdelen en een gezinsagenda te maken. “Van de voordelen van een goed georganiseerd huishouden, profiteren alle gezinsleden. Vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan, terwijl mannen het gevoel hebben dat ze samen taken uitvoeren. Vooral de zorg voor de kinderen is een twistpunt. Een daadwerkelijke taakverdeling tussen ouders dient als rolmodel voor alle kinderen in een gezin. Maar voor je aan die taakverdeling begint, heb je een overzicht nodig van wat de gezinsleden in de loop van de week hebben gepland. Die agenda is daarom een handig hulpmiddel. Met kleine kinderen hang je een krijtbord of een afwasbaar bord goed zichtbaar op in de keuken. ’s Zondags bouw je een ritueeltje in om iedereen voor te bereiden op de volgende week door samen de gezinsagenda in te vullen. Een idee hebben over hoe de week eruit zal zien, kan druktegevoelige kinderen meer rust geven. Heb je grotere kinderen? Maak dan een digitale gezinsagenda via de smartphone of online. De gezinsagenda is dan de basis voor de taakverdeling. Meer daarover vertel ik in mijn boek. Maar als iedereen goed meewerkt, komt er tijd vrij om samen leuke dingen te doen!”

Dankbaar voor deze tips, stap ik met veel moed het tweede deel van september in. En probeer ik ze te onthouden voor september volgend jaar.

Leestip: Rust in je hoofd. Hoe je je leven weer in eigen handen kan nemen
 

Reacties

Hilde VQ schreef

Herkenbare post! Dankjewel, Lobke :-) Hier bij ons misschien eens werk maken van een zichtbare kalender waarop de kinderen ook kunnen kijken. I.p.v. (enkel) de gedeeelde Google-agenda van mijn man en ik waar de taken niet eens bijstaan ;-) Enkel de afspraken staan er voorlopig in.

Diane Torfs schreef

Aan de mama van 3 kinderen:

Is het nog niet in je hoofd opgekomen om het wat minder aan te doen op het werk zodat je meer tijd voor je kinderen kunt vrijmaken? Ook het vervoer voor de hobby's lijkt een MUST te zijn vandaag de dag. Wat minder werken komen jouw en het gezin ten goede........

Christa schreef

Vraagje: wat is een mompreneur?

ELLEN schreef

Dag Christa zoals ik het woord interpreteer zou het wel eens een ondernemende moeder kunnen zijn ;-). Mom = Engels moeder, preneur komt van entrepreneur = een ondernemende ondernemer, zij/hij die onderneemt, zaken doet, enz... Twee woorden werden samengevoegd en vormen een nieuw woord. Maar misschien vergis ik me :-)?

Groetjes Ellen

ELLEN schreef

Ik zou nog even willen inspelen op de septemberblog. Ik ben zelf geen moeder dus vergeef me mijn kritische blik op de zaak. Ik heb wel empathie voor jullie septemberstress maar keer op keer zie, lees, hoor ik hetzelfde verhaal. Ouders die zichzelf voorbij lopen. Ik stel het volgende voor: schrijf eens op hoe je dag/week eruit ziet. Neem even tijd om een beeld te vormen van je leven. Je kan het ook kort samenvatten na je dag (ook al zit die zo vol als een ei ;-)). Na een week herlees je alles eens rustig door, vul misschien aan wat je je nog herinnert. En bekijk dan eens wat er allemaal echt moet (tussen haakjes) en wat mag/kan, een optie is. Soms/vaak dwingen we onszelf in een positie van stress en ongemak en laten we geen ruimte voor onszelf. Ik heb het altijd raar gevonden dat we alles tegelijkertijd willen realiseren, alsof de tijd ons achternazit. Maar is dat ook echt zo? Moeten we ons huis verbouwen, kinderen snel na elkaar op de wereld zetten, carrière maken, elk jaar op reis gaan of niet maar toch weer andere zaken aankopen die ons leven zogenaamd eenvoudiger maken. Ik weet het niet? Eenvoud siert, maar kunnen/kennen we dat nog? Ik steek mijn hand in eigen boezem en wil niemand een steen toewerpen. Ik wil wel heel bewust omgaan met mijn leven en iedereen uitnodigen om gewoon eens alles te laten vallen, even stil te gaan zitten, en samen of alleen terug de rust te vinden én misschien terug de 'eenvoud'. Ik wens jullie allemaal minder septemberstress en veel eenvoudig plezier. Warmte van Ellen.

Lobke schreef

Dankbaar voor jouw tips lieve Ellen!

Lobke schreef

Dag Diane,

Deze mama van drie kinderen (en vele andere werkende mama's) denkt aan haar pensioen later, wie gaat er anders de pensioenen betalen van onze thuisblijfmama's? Ik ben wel een grote voorstander van de 30-uren werkweek waarbij beiden partners minder gaan werken en van het huishouden een gedeeld werk maken, zodat er automatisch meer tijd voor de kinderen zal vrijkomen.

Groetjes,

mama van 3 :-)

Reageer