Waarom het niet meer genoeg is om te zeggen dat je geen racist bent

{$items.title}

Dood door huidskleur. De politiemoord op George Floyd laat de wereld kwaad, verontwaardigd en verdrietig achter. De ogen staan vrij star gericht op de Verenigde Staten, maar durven we ondertussen ook met een kritische blik te kijken naar wat er dichterbij bij huis gaande is op vlak van racisme en uitsluiting?

Laten we eerlijk zijn. De problematiek van de Verenigde Staten is gelukkig nog niet de onze. Of beter gezegd, het neemt nog niet zulke proporties aan. 

Maar ook hier in België is er sprake van racisme. Soms expliciet, soms impliciet, maar altijd pijnlijk voor degene die het ondergaat.

Pijnlijk én onzichtbaar

Wat zeer pijnlijk is voor de een, blijft heel vaak onzichtbaar voor de ander. Wie dezelfde huidskleur, religie, cultuur of afkomst heeft als de meerderheid van de mensen in een samenleving, ervaart niet hoe het is om tot een minderheid te horen. Daardoor vallen heel veel dingen niet op.

Het valt je simpelweg niet op dat je in een samenleving leeft die jou meer kansen geeft dan mensen die niet op jou lijken.

Maar wat heel belangrijk is om te beseffen: 

Het is niet omdat jij sommige dingen niet kan zien, dat ze er ook niet zijn. 

Racisme is niet alleen een feit, maar helaas voor veel te veel mensen een bittere dagelijkse realiteit. Niet alleen in de VS maar ook in België.

Kan jij toch niks aan doen?

Toch wel. En dan komen we eindelijk tot de kern van deze blog. Eigenlijk kan je keiveel doen tegen racisme. Zelfs(of misschien zelfs juist) als je er zelf nooit mee te maken hebt. 

Als je iets moet meenemen uit alle ophef die er nu gaande is rond de politiemoord op George Floyd, dan is het wel dat het niet meer volstaat om te zeggen dat je geen racist bent. Onze samenleving heeft meer nodig om het te bestrijden.  

Stap 1 - Luister

Stop even met praten. Ik weet het. Iedereen heeft zo zijn eigen problemen waar ze maar niet over uitgepraat raakt. Maar er zit soms zo’n schoonheid in luisteren. Luister naar de verhalen van de mensen die aangeven wel met racisme te maken hebben. Reageer niet meteen met de dooddoeners als ‘dat valt toch best mee’ of ‘dat is toch niet zo erg’. Houd gewoon even je mond en luister als mensen jou vertellen wat ze meemaken en hoe ze zich daarbij voelen. Neem het gerust van mij aan: wie goed luistert, hoort verrassend veel en leert bovendien bij.

Stap 2 - Erken

Erken dat er nog altijd sprake is van racisme in jouw samenleving. Dit is een hele belangrijke. Wuif feiten en cijfers niet zomaar weg, maar vraag je af wat ze betekenen voor mensen als jij die toevallig een andere huidskleur hebben. Erken ook jouw privileges. Jij kan er niks aan doen dat je meer kansen krijgt omdat je bent wie je bent, maar je kan je er wel bewust van zijn.

Stap 3 - Zwijg niet meer. 

Laten we eerlijk zijn. Sommige gesprekken gaan we liever gewoon niet aan. Soms heb je simpelweg geen zin en soms wil je gewoon de goede vrede bewaren als er op een familiefeestje weer iemand opstaat met een betoog over al die buitenlanders. Het is makkelijk om je hoofd om te draaien, maar het is belangrijk om toch iets te doen en te laten weten dat jij het daar in elk geval niet mee eens ben. 

We horen voortdurend negatieve geluiden rondom ons die ons inpeperen dat racisme ok is, maar het is zo belangrijk om ook luidkeels te blijven verkondigen dat we dit als samenleving niet meer moeten willen.

Stap 4 - Gebruik je netwerk en neem actie

Maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat we in wezen allemaal influencers zijn. De een heeft wat meer volgers dan de ander, maar allemaal hebben we een netwerk van mensen die waarde hechten aan onze mening. Maak daar gebruik van door op regelmatige basis te laten weten dat iedereen recht heeft op dezelfde hoeveelheid kansen.

Stap 5 - Leer bij

Het is oké om te zeggen dat je veel niet weet. Maar laat dat je absoluut niet tegenhouden om daar verandering in te brengen. Er zijn gigantisch veel goede boeken en documentaires die je in no-time bijbrengen hoe racisme in de samenleving werkt en wat de impact daarvan is. Heel toegankelijk is de documentaire ‘wit is ook een kleur’ van Sunny Bergman. Een mooi en korter filmpje met een krachtig boodschap rond inclusie vind je hier.

Begrijp vooral dat het eigenlijk totaal niet meer oké is om stil te blijven. Afzijdig blijven in het debat rond racisme is impliciet toegeven dat je het allemaal niet zo erg vindt en het eigenlijk wel prima vindt zoals het nu is. 

Blijf niet langer stil

Stil blijven, of beter gezegd, de keuze hebben om stil te blijven is een enorm privilege. Als we echt willen dat racisme stopt, is het niet meer genoeg om te zeggen dat je geen racist bent. De wereld heeft dringend nood aan anti-racisten.

Femma staat voor een samenleving die nabijheid en verbinding tussen mensen creëert. Alle gemeenschappen maken volwaardig deel uit van de maatschappij. Wij kanten ons tegen elke vorm van uitsluiting en veroordelen racisme. #blacklivesmatter

Hoe ga jij hier concreet mee aan de slag?

  • Met wie ga je praten of wiens verhaal ga je beluisteren?
  • Op welke manier ga je je informeren?
  • Ga je - ruim op voorhand - de tijd nemen om zelf na te denken over het Sinterklaas-zwartepiet-gegeven, wetend wat je nu weet?
  • Welke tweet zou je kunnen sturen?
  • Wat zou je op je FB-profiel kunnen zetten?
  • Heb je zelf tips voor interessante lectuur of websites? 

Laat het ons hieronder in de reacties weten. 

Reacties

Marita schreef

Zooo herkenbaar Jade, simpel en duidelijk verwoord!

Cil Van Ostaeyen schreef

Knap geschreven. Ik deel het zeker. Mijn dochter en ik hadden het er gisteren nog over, hoeveel mensen in onze vriendenkring nu hun facebookpagina aanpassen en dat we hopen dat dit ook zal doorgetrokken worden naar hun houding als ook dit weer verstomd zal zijn. Want dit was niet het eerste feit -de eerste moord om het juist te zeggen- en zal ,ook al hoop ik dit van harte, niet de laatste zijn door mensen met een voorbeeldfunctie. Maar ik zal beginnen bij mezelf want ook ik ben niet steeds vrij van te weinig opstaan. Soms ben ik zoo moe om inderdaad op dat familie-of ander feestje in te gaan op alle negatieve opmerkingen en dan laat ik het passeren om de lieve vrede. Dus laat me beginnen bij mezelf.

Juf Josephine schreef

Uitgesloten worden om de misdaden van je ouders is net zo erg. Omdat je minder sociale vaardigheden bezit er niet mogen bijhoren. Ros haar, dikker lichaam, grote wijnvlek, ook dit zijn redenen die leiden naar uitsluiting. Huidskleur kàn er ook eentje zijn. We zijn allemaal anders, maar maak van onze bruingetinte medemensen geen heiligen ... ik doe dit ook niet met onze gepiercete medemens ...

Juf Josephine schreef

Ik steun deze actie bewust niet zichtbaar.

Op mijn werk strijden we dagelijks voor steun aan wie het nodig heeft.

geen enkele keer, maar dan ook nooit, zouden ikzelf of een collega een leerling benadelen omwille van etnische kenmerken. Ook tot mij riep er eentje: "U straft mij omdat ik bruin ben!" "Neen, mijn vriend ik straf u omdat u na drie verwittigingen blijft gooien met inktpatroontjes."

Jade schreef

Hi josephine, heel fijn dat je reageert. Dat waardeer ik echt.

Het eerste wat ik graag wil zeggen is dat geen enkele reden volstaat om als samenleving mensen uit te sluiten. Niet op basis van inkomen, uiterlijk, familiegeschiedenis of afkomst. Ik zie het dan ook niet als wedstrijd. Iedereen heeft recht op gelijke kansen. Punt.

Als uit onderzoek na onderzoek blijkt dat een bepaald deel van de bevolking significant minder kansen krijgt om volwaardig te mogen deelnemen, dan moet daar iets aan gedaan worden. Ik ben heel blij dat deze problematiek eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.

Juist omdat we als mens nog altijd niet in staat zijn om te voelen wat een ander voelt, rest ons alleen maar om naar elkaar te luisteren, van elkaar te leren en voor elkaar te zorgen.

Marinka schreef

Mooie tekst maar enigszins niet akkoord . Duizenden mensen protesteren voor ‘black lives’ , maar hoezo ? En bruin ? Wit ? Geel of rood ?? In feite is die titel alleen al even racistisch als waar men net voor wil gaan pleiten .

All lives matters ! Niet enkel black

Saidjah schreef

Dag Jade

Ik strijd al van kleins af tegen racisme en dat zal ik blijven doen.

Mooi geschreven tekst.

Saidjah

Thoonen Mariette schreef

Voor mij een hartverwarmend artikel als oma in een gekleurde familie.

Ik probeer een stem te zijn maar erg overtuigend zijn in discussies is moeilijk. Ik als witte kan nooit voelen wat mijn schatten voelen bij wat ze zien, horen en meemaken.

Julienne Peeters schreef

Waarom hebben wij als " blanke mensen het altijd gedaan " Wij zijn racisten zeggen ze , dat diegene die dat zeggen eens eerst in hun eigen hart kijken wat ze kunnen veranderen om dat gevoel niet meer te hebben , want de oorzaak ligt grotendeels bij hun zelf . Dat ook zij eens lief zijn voor ons en dat zou al veel helpen.

Femma schreef

Dag Marinka

Uiteraard heb je gelijk dat iedereen van belang is. Maar deze actie zoomt in op black life en dat is oké. Nu wordt die strijd zichtbaar gemaakt. Dat wil niet zeggen dat anderen minder van belang zijn.

Om het met een quote te zeggen: "Equal rights for others, does not mean less rights for you. It's not pie."

Bij Femma gaan we dan ook voluit voor die gelijke rechten. Elke vorm van uitsluiting verdient onze aandacht. Maar daarom niet altijd tegelijkertijd.

Bedankt om ons te volgen!

Femma schreef

Dag Julienne

Bedankt voor je reactie.

Hoe komt het dat je het gevoel krijgt dat alle blanken als racisten worden gezien? En welke oorzaken moeten mensen dan precies zelf aanpakken om zich niet gediscrimineerd te voelen?

We zijn oprecht benieuwd naar jouw mening. Want bij Femma oefenen we ons in samenleven.

We kiezen er bij Femma om diversiteit (niet alleen naar afkomst, maar ook naar inkomen, scholingsgraad, taal, sekse, gender, leeftijd, ...) te omarmen, om elkaar te ontmoeten en verbinding tussen mensen te creëren. Omdat elke gemeenschap en elk individu het recht heeft volwaardig deel uit te maken van de maatschappij. We sluiten niemand uit en veroordelen racisme.

goele schreef

Dit is zo een moeilijk onderwerp.

Want het is inderdaad niet allemaal zwart (tegen) wit.

Voor mij is elke mens gelijk maar ik verwacht dan wel dat ook die mens zich gedraagt.

Als je de beelden van de betoging ziet dan ben je snel geneigd om mee in het verhaal te gaan want “black (en wit en geel en …) lives matter”. Dat klopt.

Maar de betoging was nog niet te goed afgelopen en er waren rellen en vandalisme.

Dat stoot tegen de borst en doet mensen etiketten plakken.

Want ook dit is menselijk. We stoppen mensen in vakjes, we veralgemenen.

Dit is spijtig voor al die mensen die ter goedertrouw zijn en die inderdaad vreedzaam hebben betoogd. Maar jammer genoeg zullen de mensen zich vooral het vandalisme herinneren.

Jeanine Lips schreef

Racisme is not done!! We zijn allemaal "maar" mensen, blank, zwart, bruin, geel, rood...we zijn allemaal "maar" mensen. Mensen met onze gaven en onze gebreken. Laten we vooral verdraagzaam zijn voor elkaar.

Tijdens de laatste betoging tegen racisme vraag ik mij echt af als het wel degelijk daarom gaat. Voor sommige mensen wel, maar voor andere oproerkraaiers is dit een manier om hun agressie te laten botvieren. HOE JAMMER IS DAT!

Ook het vandalisme tegen alle standbeelden uit onze rijke geschiedenis is volledig misplaatst. Dat was ook racisme, maar je moet het allemaal in zijn tijdzone zien. Ten andere, met die beelden te vernielen zal het racisme niet verdwijnen. Dat die heerschappen verkeerd waren is een feit. Maar toen was alles anders...

Ik ben diep beschaamd en ik betreur het zeer dat dergelijke dingen gebeuren. Ik ben 100 % tegen racisme, maar verwacht van IEDEREEN dat zij het nodige respect opbrengen voor IEDEREEN.

Reageer