Waarom geslacht nog altijd een grote rol speelt in het onderwijs

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}
Meisjes en jongens kiezen nog steeds voor studierichtingen die leiden tot beroepen die zogezegd typisch bij hun geslacht horen. Een zorgelijke realiteit volgens vele experts. Meisjesberoepen  scoren over het algemeen minder op vlak van prestige en verloning waardoor ongelijkheid tussen de geslachten zo in stand blijft.
 
Hoe komt het?

Volgens Rosadoc - een vzw die informeert, documenteert en sensibiliseert over gender, feminisme en gelijke kansen - worden meisjes en jongens vaak nog steeds verschillend gewaardeerd. Zo worden meisjes vaak geroemd om hun sociale talenten en hun zorgzaamheid en jongens eerder voor hun leidinggevende en intellectuele kwaliteiten. Van meisjes verwachten we doorgaans dat ze meegaand zijn en van jongens dat ze zich competitief opstellen.

Wat kan je hier als ouders aan doen?
  • Prijs zgn. 'vrouwelijke' en 'mannelijke' talenten even vaak bij jongens en meisjes.
  • Maak jongeren ervan bewust dat ze in het dagelijkse leven vaak niet alleen kiezen. Discussieer met hen over de invloed van genderrolverwachtingen van de media, school... op hun keuzes. 
  • Jongens overschatten sneller hun kwaliteiten terwijl meisjes zichzelf eerder onderschatten (vooral voor bèta-vakken). Zelfvertrouwen over een talent en het bezit van dat talent zijn echter niet altijd één en hetzelfde. Houd dus rekening met deze verschillen bij de talentenzoektocht.

Meer tips en informatie hierover vind je op de website genderindeklas.be van Rosadoc.

Lees in de nieuwe Femma Magazine het verhaal van Juliette dat dwars tegen alle stereotypes in gaat door te kiezen voor een studie waar meisjes schaars zijn. Als enig meisje van haar klas staat ze haar mannetje

Reageer